Legendárne ŠPAGETY CARBONARA: Ktorá ingrediencia do nich vôbec nepatrí?
19. 2. 2025, 15:02 (aktualizované: 20. 2. 2025, 12:50)

História obľúbených cestovín carbonara sa automaticky pripisuje Taliansku, aj keď niektoré zdroje čisto taliansky pôvod na ich recept spochybňujú. V každom prípade sa vo svete ujali najmä vo verzii so špagetami.
Legendárne špagety carbonara
Predpokladá sa, že názov pasta carbonara je odvodený od výrazu carbonari, teda ťažko pracujúcich uhliarov a robotníkov, ktorí pri výrobe dreveného uhlia potrebovali rýchlo doplniť svoju energiu sýtym jedlom bohatým na bielkoviny, tuky i sacharidy. Iní historici pri vysvetľovaní ich pôvodu síce ostávajú v Taliansku, no zásluhu pripisujú americkým vojakom počas druhej svetovej vojny.
Američania, ktorí oslobodili juh Talianska, mali zásoby sušenej slaniny i vajec, a tie sa v kombinácii so špagetami stali základnými ingredienciami tohto jedla. Stačilo o ňom potom už len šíriť „americkú slávu“ a na carbonara si pochutnával celý svet. Okrem špagiet sa používajú aj iné dlhé cestoviny – makaróny, bucatini alebo rigatoni.
Špagety carbonara
4 porcie, príprava 15 minút, varenie 10 minút
POTREBUJETE:
-
400 g špagiet
-
150 g guanciale, pancetty alebo prerastenej slaniny
-
4 veľké žĺtky
-
1 vajce (nemusí byť)
-
100 g strúhaného pecorina alebo parmezánu
-
100 ml vývaru z cestovín
-
soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
-
Špagety varte na zhryz v dostatočnom množstve mierne osolenej vody 8 až 10 minút. Sceďte a časť vývaru odložte. Guanciale alebo slaninu nakrájajte na prúžky alebo malé kocky a opečte dochrumkava v hlbšej panvici.
-
V miske dobre vymiešajte žĺtky (prípadne s celým vajcom) a syr. Osoľte a okoreňte. Horúce špagety primiešajte ku guanciale, môžete ich trocha prihriať.
-
Odstavte a postupne primiešajte vaječno-syrovú zmes. Pre väčšiu krémovitosť môžete priliať trocha vývaru z cestovín a dochutiť ešte strúhaným syrom.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Špagety s krémovou omáčkou.
Dobre vedieť
Dôležitá rada: Do originálneho receptu nejde smotana, ktorú niekto dáva na zjemnenie.
Guanciale je talianska špecialita z nasoleného a sušeného bravčového laloku. Oproti pancette má vyšší obsah tuku a je aromatickejšia.