Reklama

Legendárne ŠPAGETY CARBONARA: Ktorá ingrediencia do nich vôbec nepatrí?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Linda varí do 10 eur: Špagety s mäsovými guľkami a paradajkovou omáčkou

    História obľúbených cestovín carbonara sa automaticky pripisuje Taliansku, aj keď niektoré zdroje čisto taliansky pôvod na ich recept spochybňujú. V každom prípade sa vo svete ujali najmä vo verzii so špagetami.

    Legendárne špagety carbonara

    Predpokladá sa, že názov pasta carbonara je odvodený od výrazu carbonari, teda ťažko pracujúcich uhliarov a robotníkov, ktorí pri výrobe dreveného uhlia potrebovali rýchlo doplniť svoju energiu sýtym jedlom bohatým na bielkoviny, tuky i sacharidy. Iní historici pri vysvetľovaní ich pôvodu síce ostávajú v Taliansku, no zásluhu pripisujú americkým vojakom počas druhej svetovej vojny.

    Američania, ktorí oslobodili juh Talianska, mali zásoby sušenej slaniny i vajec, a tie sa v kombinácii so špagetami stali základnými ingredienciami tohto jedla. Stačilo o ňom potom už len šíriť „americkú slávu“ a na carbonara si pochutnával celý svet. Okrem špagiet sa používajú aj iné dlhé cestoviny – makaróny, bucatini alebo rigatoni.

    Špagety carbonara

    4 porcie, príprava 15 minút, varenie 10 minút

    POTREBUJETE:

    • 400 g špagiet

    • 150 g guanciale, pancetty alebo prerastenej slaniny

    • 4 veľké žĺtky

    • 1 vajce (nemusí byť)

    • 100 g strúhaného pecorina alebo parmezánu

    • 100 ml vývaru z cestovín

    • soľ, mleté čierne korenie

     

    POSTUP:

    1. Špagety varte na zhryz v dostatočnom množstve mierne osolenej vody 8 až 10 minút. Sceďte a časť vývaru odložte. Guanciale alebo slaninu nakrájajte na prúžky alebo malé kocky a opečte dochrumkava v hlbšej panvici.

    2.  V miske dobre vymiešajte žĺtky (prípadne s celým vajcom) a syr. Osoľte a okoreňte. Horúce špagety primiešajte ku guanciale, môžete ich trocha prihriať.

    3.  Odstavte a postupne primiešajte vaječno-syrovú zmes. Pre väčšiu krémovitosť môžete priliať trocha vývaru z cestovín a dochutiť ešte strúhaným syrom.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Špagety s krémovou omáčkou.

    Dobre vedieť

    Dôležitá rada: Do originálneho receptu nejde smotana, ktorú niekto dáva na zjemnenie.

    Guanciale je talianska špecialita z nasoleného a sušeného bravčového laloku. Oproti pancette má vyšší obsah tuku a je aromatickejšia.

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!
    Reklama