Reklama

Pripravte si ľahučký frgál ako pierko: To cesto je dokonalé!

Ľahučký frgál s jablkami a hruškami @sweetlifeofmimi

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C34cNrDyBBs

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vyskúšajte recept na mäkučký frgál s ovocnou náplňou, ktorý svojou jedinečnou kombináciou jabĺk, hrušiek a jemným dotykom škorice ohromí vaše chuťové poháriky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Božská pochúťka OD STARKEJ: PARENÉ BUCHTY OPEČENÉ na masti!

    Frgále majú svoje korene na Valašsku a sú známe charakteristickým vzhľadom a náplňou. Na rozdiel od bežných koláčov majú väčší priemer, často dosahujúci až 30 cm. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré je následne posypané sladkou posýpkou, čo pridáva tejto dobrote jedinečnú chuť a textúru. Jedinečným rysom valašských frgálov je tradičný prístup k náplni. Každý koláč by mal obsahovať jeden druh náplne. Okrem makových, tvarohových, fondánových a hruškových náplní sa vyrába aj s náplňami ako slivky, jablká, čučoriedky, marhule, orechy, kapusta, mrkva a kaleráb.

    Pri príprave valašských frgálov sa kladie výnimočný dôraz na dodržiavanie tradičných postupov a receptúr. Tým sa zabezpečuje, že každý frgál v sebe nesie autentický šarm a chuť minulých generácií.

    Mäkučký frgál s jablkami a hruškami

    POTREBUJETE:

    Na cesto:

    • 250g polohrubej múky
    • 140 ml mlieka
    • 75g masla
    • 20g droždia
    • 1 vanilkový cukor
    • štipka soli
    • 1 ČL cukor do kvásku

    Na náplň:

    • 3 zrelé hrušky
    • 2 menšie jablká

    Na posýpku:

    • 50g krupice
    • 50g cukru
    • 50g masla
    • 1 ČL škorice

    POSTUP:

    1. Z múky, mlieka, masla, droždia, vanilkového cukru, soli a žĺtka vypracujte jemné cesto, ktoré nechajte kysnúť približne hodinu.
    2. Zatiaľ si pripravte posýpku z krupice, cukru, škorice a masla. Ďalej očistite hrušky a jablká a nakrájajte ich na kúsky.
    3. Vykysnuté cesto jemné roztiahnite na papieri na pečenie na kruh s priemerom približne 30 cm. Okraje by mali byť trochu vyššie, aby nevytiekla náplň. Posypte ovocím a na vrch nadrobte posýpku. Koláč pečte pri teplote 180°C približne 30 minút.
    4. Okraje upečeného koláča potrite rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.

    Už ste počuli náš podcast?

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.