Pripravte si ľahučký frgál ako pierko: To cesto je dokonalé!
6. 3. 2024, 6:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C34cNrDyBBs
Vyskúšajte recept na mäkučký frgál s ovocnou náplňou, ktorý svojou jedinečnou kombináciou jabĺk, hrušiek a jemným dotykom škorice ohromí vaše chuťové poháriky.
Zdroj: Monika Fajdová @sweetlifeofmimi
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Frgále majú svoje korene na Valašsku a sú známe charakteristickým vzhľadom a náplňou. Na rozdiel od bežných koláčov majú väčší priemer, často dosahujúci až 30 cm. Pripravujú sa z kysnutého cesta, ktoré je následne posypané sladkou posýpkou, čo pridáva tejto dobrote jedinečnú chuť a textúru. Jedinečným rysom valašských frgálov je tradičný prístup k náplni. Každý koláč by mal obsahovať jeden druh náplne. Okrem makových, tvarohových, fondánových a hruškových náplní sa vyrába aj s náplňami ako slivky, jablká, čučoriedky, marhule, orechy, kapusta, mrkva a kaleráb.
Pri príprave valašských frgálov sa kladie výnimočný dôraz na dodržiavanie tradičných postupov a receptúr. Tým sa zabezpečuje, že každý frgál v sebe nesie autentický šarm a chuť minulých generácií.
Mäkučký frgál s jablkami a hruškami
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 250g polohrubej múky
- 140 ml mlieka
- 75g masla
- 20g droždia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 1 ČL cukor do kvásku
Na náplň:
- 3 zrelé hrušky
- 2 menšie jablká
Na posýpku:
- 50g krupice
- 50g cukru
- 50g masla
- 1 ČL škorice
POSTUP:
- Z múky, mlieka, masla, droždia, vanilkového cukru, soli a žĺtka vypracujte jemné cesto, ktoré nechajte kysnúť približne hodinu.
- Zatiaľ si pripravte posýpku z krupice, cukru, škorice a masla. Ďalej očistite hrušky a jablká a nakrájajte ich na kúsky.
- Vykysnuté cesto jemné roztiahnite na papieri na pečenie na kruh s priemerom približne 30 cm. Okraje by mali byť trochu vyššie, aby nevytiekla náplň. Posypte ovocím a na vrch nadrobte posýpku. Koláč pečte pri teplote 180°C približne 30 minút.
- Okraje upečeného koláča potrite rozpusteným maslom zmiešaným s rumom.