Reklama

Jarná POLIEVKA s krúpami: Pridajte do nej aj mladú ŽIHĽAVU

Žihľavová polievka.

Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková

Reklama

V prírode sa nachádza množstvo pokladov, ktoré môžeme využiť vo svojej kuchyni, a mladá žihľava je jedným z nich. Táto nenápadná rastlina, známa svojimi výživnými vlastnosťami a unikátnou chuťou, môže byť skvostným doplnkom do našich jedál, napríklad aj jarnej polievky s krúpami.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    JARNÁ ŽIHĽAVOVÁ POLIEVKA S KRÚPAMI

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

    Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková

    Žihľavová polievka.

    Potrebujete:

    • 2 mladé mrkvičky
    • pol kalerábu
    • ďalšia zelenina podľa chuti (stonkový zeler, hrášok, pór)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 1 l vývaru
    • 150 g krúp
    • za 2 hrste mladej žihľavy
    • soľ, korenie
    • maslo
    • petržlenová vňať, ligurček na podávanie

    POSTUP:

    1. Zeleninu umyte a nakrájajte na rezance. Potom ju opečte na masle, pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať. Zalejte vývarom, priveďte do varu.
    2. Pridajte krúpy prepláchnuté v studenej vode a varte ďalej 25 až 30 minút. Osoľte, okoreňte podľa chuti.
    3. Mladú žihľavu umyte v studenej vode, nakrájajte a prisypte do polievky. Krátko povarte. Porcie ešte ozdobte petržlenovou vňaťou alebo ligurčekom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

      So zberom neotáľajte

      Mladé lístky žihľavy je najlepšie zbierať na jar, keď sú ešte jemné a plné chuti. Môžete ich nájsť v lesoch, lúkach alebo dokonca vo vašej záhradke. Pri zbieraní buďte opatrní a uistite sa, že zbierate lístky zdravých rastlín.

      Zberajte mladé lístky

      Mladé lístky žihľavy sú mäkšie a menej horké. Tiež je menej pravdepodobné, že by vás popŕhli. Vyhnite sa zbieraniu starších lístkov, ktoré sú hrubšie a majú horkú chuť.

      Poriadne žihľavu umyte

      Po zbieraní dôkladne premyte lístky žihľavy pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prípadnú špinu alebo nečistoty. Potom ich osušte pomocou papierovej alebo textilnej utierky.

      Ako ju konzumovať?

      Mladá žihľava môže byť skvelým prídavkom do rôznych jedál. Môžete ju pridať do polievok, šalátov, príloh alebo omáčok. Uvarte mladú žihľavu podobne ako špenát. Stačí ju nakrájať na menšie kúsky a orestovať na panvici so soľou, korením a trochou olivového oleja. Jej unikátna chuť prinesie do vášho jedla nový rozmer. Nebojte sa experimentovať – skúste ju pridať do vašich obľúbených receptov a objavte, ako môže táto rastlina obohatiť vaše jedlá.

      Vyskúšajte aj ďalšie jarné recepty z Dobrého jedla: