Jarná POLIEVKA s krúpami: Pridajte do nej aj mladú ŽIHĽAVU
13. 4. 2024, 10:46 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková
V prírode sa nachádza množstvo pokladov, ktoré môžeme využiť vo svojej kuchyni, a mladá žihľava je jedným z nich. Táto nenápadná rastlina, známa svojimi výživnými vlastnosťami a unikátnou chuťou, môže byť skvostným doplnkom do našich jedál, napríklad aj jarnej polievky s krúpami.
Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

JARNÁ ŽIHĽAVOVÁ POLIEVKA S KRÚPAMI
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková
Žihľavová polievka.
Potrebujete:
- 2 mladé mrkvičky
- pol kalerábu
- ďalšia zelenina podľa chuti (stonkový zeler, hrášok, pór)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l vývaru
- 150 g krúp
- za 2 hrste mladej žihľavy
- soľ, korenie
- maslo
- petržlenová vňať, ligurček na podávanie
POSTUP:
- Zeleninu umyte a nakrájajte na rezance. Potom ju opečte na masle, pridajte cesnak a nechajte ho rozvoňať. Zalejte vývarom, priveďte do varu.
- Pridajte krúpy prepláchnuté v studenej vode a varte ďalej 25 až 30 minút. Osoľte, okoreňte podľa chuti.
- Mladú žihľavu umyte v studenej vode, nakrájajte a prisypte do polievky. Krátko povarte. Porcie ešte ozdobte petržlenovou vňaťou alebo ligurčekom.

So zberom neotáľajte
Mladé lístky žihľavy je najlepšie zbierať na jar, keď sú ešte jemné a plné chuti. Môžete ich nájsť v lesoch, lúkach alebo dokonca vo vašej záhradke. Pri zbieraní buďte opatrní a uistite sa, že zbierate lístky zdravých rastlín.
Zberajte mladé lístky
Mladé lístky žihľavy sú mäkšie a menej horké. Tiež je menej pravdepodobné, že by vás popŕhli. Vyhnite sa zbieraniu starších lístkov, ktoré sú hrubšie a majú horkú chuť.
Poriadne žihľavu umyte
Po zbieraní dôkladne premyte lístky žihľavy pod tečúcou vodou, aby ste odstránili prípadnú špinu alebo nečistoty. Potom ich osušte pomocou papierovej alebo textilnej utierky.
Ako ju konzumovať?
Mladá žihľava môže byť skvelým prídavkom do rôznych jedál. Môžete ju pridať do polievok, šalátov, príloh alebo omáčok. Uvarte mladú žihľavu podobne ako špenát. Stačí ju nakrájať na menšie kúsky a orestovať na panvici so soľou, korením a trochou olivového oleja. Jej unikátna chuť prinesie do vášho jedla nový rozmer. Nebojte sa experimentovať – skúste ju pridať do vašich obľúbených receptov a objavte, ako môže táto rastlina obohatiť vaše jedlá.