Reklama

Vláknina v jedle – tajná ingrediencia zdravého jedálnička (a aj koláčov!)

Kombinácia vody a vlákniny v jednom plode zaženie hlad a ešte je aj mimoriadne zdravá.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

Nutričná terapeutka Karolína Bezecná v našom podcaste Dobré jedlo pre Zdravie prezradila, že práve vláknina je zložkou, ktorú väčšina z nás v strave zanedbáva. A pritom stačí len pár jednoduchých trikov pri varení a pečení, aby sa stala prirodzenou súčasťou každodenného menu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Môžeme mať z vlákniny nafúknuté brucho? Ako ju pridávať do stravy?

    Možno ju nevidíme, neochutnáme a ani nevonia. Napriek tomu má vláknina v kuchyni čestné miesto. Nie len ako doplnok zdravého životného štýlu, ale aj ako surovina, ktorá môže obohatiť vaše obľúbené recepty a pomôcť vašej rodine cítiť sa lepšie.

    Prečo vlákninu potrebujeme?

    Vláknina je ako kefka pre naše črevá – čistí, reguluje trávenie a pomáha udržiavať hladinu cukru a cholesterolu v norme. Navyše je výborným krmivom pre náš črevný mikrobióm, ktorý má vplyv nielen na trávenie, ale aj na náladu či imunitu.
    A pozor! Vláknina môže pomôcť aj pri chudnutí – zasýti vás, spomalí trávenie a tým znižuje chute na zbytočné maškrtenie.

    Anketa

    Jedávate dosť vlákniny?

    Rozpustná vs. nerozpustná vláknina – čo to znamená?

    Rozpustná vláknina sa nachádza napríklad v ovocí, ovsených vločkách či strukovinách. Tvorí gélovitú štruktúru, ktorá pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi.
    Nerozpustná vláknina je v šupkách, semienkach a celozrnných produktoch. Podporuje pravidelné vyprázdňovanie a čistí črevá.
    V praxi ale platí, že takmer každá rastlinná potravina obsahuje obidva typy. Takže – pestrá strava = pestrý mikrobióm = spokojné brucho.

    Ktorá vláknina je najlepšia? Dozviete sa v podcaste:

    Potraviny bohaté na vlákninu

    Ako na to v kuchyni? Tu je niekoľko chutných tipov, ako vlákninu zakomponovať do varenia aj pečenia:

    • Vymieňajte múku – namiesto bielej používajte špaldovú, celozrnnú, pohánkovú či ovsenú. Skvelo fungujú aj v koláčoch, lievancoch či domácom chlebe.
    • Zahusťujte zeleninou – do omáčok či polievok pridajte rozmixovaný zeler, karfiol alebo mrkvu.
    • Pridajte ovocie so šupkou – jablká, hrušky alebo banány sú ideálne aj do koláčov či raňajkových kaší.
    • Zbožňujete pečenie? Pridajte do cesta rozmixované ľanové semienka, chia, otruby alebo jablčnú vlákninu.
    • Nezabúdajte na strukoviny – šošovica či cícer chutia aj v nátierkach, fašírkach alebo šalátoch.

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Špaldové žemle s cibuľkovou nátierkou

    A koľko tej vlákniny teda potrebujeme?

    Dospelý človek by mal denne prijať 25–30 gramov vlákniny. Pre lepšiu predstavu je to takéto zloženie a množstvo:
    - 1 jablko so šupkou (5 g)
    - 1 porcia ovsených vločiek (4 g)
    - 1 miska šošovice (8 g)
    - 1 hruška (5 g)
    - 1 hrsť orieškov alebo semienok (3–4 g)

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je lepšia rozpustná alebo nerozpustná vláknina radí odborníčka.

      Nezabudnite na vodu!

      Pri zvyšovaní príjmu vlákniny je dôležité piť dostatok vody – aspoň 30 ml na kilogram hmotnosti denne. Inak sa môžete namiesto zlepšeného trávenia stretnúť so zápchou,

      Vďaka vláknine sa jedlo stáva výživnejším, sýtejším a zároveň podporuje naše zdravie. A to všetko bez toho, aby ste museli meniť svoj jedálniček od základov. Stačí drobné úpravy a v kuchyni vám vzniknú nielen chutné, ale aj nutrične hodnotné dobroty.

      Autor článku

      Ema Tekelyová-Pospíšilová

      šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
      Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.