Reklama

Vláknina v jedle: Viete, ktorá je najlepšia? Kedy jej máme v strave málo?

Viete, ktorá zelenina obsahuje najviac vlákniny?

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Ema Tekelyová-Pospíšilová

Ema Tekelyová-Pospíšilová

šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo

V podcaste Dobré jedlo pre Zdravie sme vyspovedali nutričnú špecialistku Karolínu Bezecnú na tému vláknina. Aký je rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou, ktoré potraviny jej obsahujú najviac aj to ako spoznáme, že jej máme v strave málo.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Je lepšia rozpustná alebo nerozpustná vláknina radí odborníčka.

    Aký je rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou?

    "Rozpustná vláknina je vlastne rozpustná vo vode alebo v nejakej tekutine, čiže ona prirodzene tvorí takúto slizovitú, gelovitú štruktúru," vysvetľuje odborníčka. Rozpustná vláknina veľmi pozitívne vplyva napríklad na reguláciu glykémie, dostáva sa do tenkého čreva. Tam spomaľuje vstrebávanie cukru, čiže reguluje aj metabolické zdravie a má na ňom pozitívny vplyv.

    Kde sa nachádza najčastejšie?
    Je to napríklad nejaký pektín, inulín, ktoré sa nachádzajú v ovocí, taktiež zelenine alebo vločky, hocičo, čo keď dáme do vody, tak to prirodzene nejako naboptná alebo vytvorí slizovitú, gelovitú štruktúru.

    "Nestráviteľná vláknina, tak to je práve tá, ktorá prechádza ako keby celou dĺžkou tráviaceho traktu a zahusťuje stolicu," hovorí Karolína Bezecná a dodáva, že ona nám pomáha predchádzať zápcham, reguluje trávenie, črevnú pasáž a to sú typicky také veci, ktoré nám končia v stolici ako semiačka, šupky, tvrdé, drevité časti zeleniny a tak ďalej.

    Koľko by sme jej denne mali prijať sa dozviete v podcaste:

    Vedeli ste, že nedozreté banány majú viac vlákniny ako dozreté aj to, že avokádo je výborným zdrojom nerozpustnej aj rozpustnej?

    — Karolína Bezecná

    Ktoré potraviny obsahujú najviac vlákniny?

    "Typicky sú to strukoviny, čiže napríklad fazuľa je veľmi bohatá na vlákninu. Ďalej sú to otruby, hocičo v podstate celozrné," vysvetľuje odborníčka a hovorí, že je dôležité nemať iba také monotónne tie sacharidy v strave, ale vždy to nejakým spôsobom ozvláštniť. Skvelou voľbou sú všetky pseudoobilniny, krúpy, jačmene.

    "Čo sa týka ovocia a zeleniny, tak černice majú vysoký obsah vlákniny. Taktiež banán je bohatý na vlákninu," vraví v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie Karolína Bezecná a dodáva, že pri banáne zase záleží, či je dozretý, alebo ešte taký ten zelenkavý. Práve tie nedozreté majú viacej vlákniny, ktorá sa potom vlastne fermentuje, alebo kvasí, a z nej vzniká cukor.


     Celý zoznam potravín s vysokým obsahom vlákniny nájdete na ďalšej strane >>>

    Autor článku

    Ema Tekelyová-Pospíšilová

    šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo
    Šéfredaktorka magazínu Dobré jedlo sa dlhé roky venuje zdravému vareniu a pečeniu z kvalitných a lokálnych surovín. Najnovšie v podcaste Dobré jedlo pre Zdravie rozoberá s odborníkmi a špecialistami, ako vplýva jedlo na naše zdravie, kedy pomáha proti rakovine, kedy klobása a čokoláda neublížia pri diéte ale aj kedy si môžete dať pohárik po športe. Jednoducho a zrozumiteľne, aby sa nám zdravšie žilo a dobre jedlo.