objednať časopis
všetky kategórie

Recept pripravila šikovná Veronika, cukrárka Dobrého jedla, takže vám zaň stopercentne ručíme. Nech sa vám krémeš doma vydarí!

Francúzsky krémeš

Francúzsky krémeš
Francúzsky krémeš
Zdroj: archív DJ

PRÍPRAVA 50 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g lístkového cesta
  • 1 šľahačková smotana
  • 1 stužovač šľahačky v prášku (nemusí byť)

Na krém:

  • 4 vajcia
  • trochu práškového cukru
  • 1 l mlieka
  • 4 balíčky vanilkového pudingu
  • 250 g kryštálového cukru
  • pár kvapiek vanilkovej esencie
  • 140 g masla

Na čokoládovú polevu:

  • 100 g čokolády
  • 50 g masla
  • 25 ml oleja

POSTUP:

  1. Lístkové cesto rozdeľte na dve polovice. Každú vyvaľkajte na veľkosť plechu, dobre popichajte vidličkou a dajte piecť doružova na 8-10 minút pri teplote 200 °C. Potom nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte vanilkový krém: Najprv oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte do tuha a jemne zasypte práškovým cukrom, aby sneh vydržal. Do menšej misy odlejte asi tretinu mlieka a zmiešajte ho s pudingovými práškami aj so žĺtkami.
  3. Zvyšok mlieka dajte do hrnca, pridajte cukor, vanilku a priveďte do varu. Do horúceho mlieka prilejte zmes mlieka so žĺtkami a uvarte hustý puding. Do teplého pudingu nakoniec zamiešajte maslo a vyšľahané bielky.
  4. Hotový krém uhlaďte na prvý z korpusov a nechajte ho chladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte dotuha (môžete použiť stužovač, aby vám lepšie držala), naneste ju na vanilkový krém a uhlaďte.
  5. Druhý korpus otočte, aby bola vrchná časť hladká, a položte ho na šľahačkovú vrstvu. Urobte čokoládovú polevu: V menšom hrnci zmiešajte čokoládu, maslo a olej. Čokoládovou polevou polejte korpus.
  6. Krémeš nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho krájajte nožom zohriatym v horúcej vode.

Celý FOTOPOSTUP na dokonalý KRÉMEŠ je v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!

Už ste počuli náš podcast?

Ďalšie tipy z Dobrého jedla:

Avokádová nátierka s jedlými kvetmi.
Čítajte viac
Svieže JARNÉ NÁTIERKY: Zachránia raňajky, večeru aj návštevu!
Ilustračná foto
Čítajte viac
Sú vaše vajíčka naozaj čerstvé? Zistíte to TÝMITO jednoduchými spôsobmi!
Obdivujeme dokonalosť.
Čítajte viac
TORTY, aké len tak ľahko neuvidíte: Nemala byť táto cukrárka radšej maliarka?
Gwyneth Paltrow
Čítajte viac
Na čom fičia svetové celebrity? Toto sú ICH STRAVOVACIE NÁVYKY!
Mladá mrkva.
Čítajte viac
5 druhov JARNEJ ZELENINY, ktorú by ste mali jesť DENNE: ZHODÍTE do plaviek!
Čítajte viac
Čo dnes variť? Zapekané MAKARÓNY S MLETÝM MÄSOM zasýtia celý mančaft!