Francúzsky krémeš
Francúzsky krémeš
Zdroj: archív DJ
PRÍPRAVA 50 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g lístkového cesta
- 1 šľahačková smotana
- 1 stužovač šľahačky v prášku (nemusí byť)
Na krém:
- 4 vajcia
- trochu práškového cukru
- 1 l mlieka
- 4 balíčky vanilkového pudingu
- 250 g kryštálového cukru
- pár kvapiek vanilkovej esencie
- 140 g masla
Na čokoládovú polevu:
- 100 g čokolády
- 50 g masla
- 25 ml oleja
POSTUP:
- Lístkové cesto rozdeľte na dve polovice. Každú vyvaľkajte na veľkosť plechu, dobre popichajte vidličkou a dajte piecť doružova na 8-10 minút pri teplote 200 °C. Potom nechajte vychladnúť.
- Pripravte vanilkový krém: Najprv oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte do tuha a jemne zasypte práškovým cukrom, aby sneh vydržal. Do menšej misy odlejte asi tretinu mlieka a zmiešajte ho s pudingovými práškami aj so žĺtkami.
- Zvyšok mlieka dajte do hrnca, pridajte cukor, vanilku a priveďte do varu. Do horúceho mlieka prilejte zmes mlieka so žĺtkami a uvarte hustý puding. Do teplého pudingu nakoniec zamiešajte maslo a vyšľahané bielky.
- Hotový krém uhlaďte na prvý z korpusov a nechajte ho chladnúť. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte dotuha (môžete použiť stužovač, aby vám lepšie držala), naneste ju na vanilkový krém a uhlaďte.
- Druhý korpus otočte, aby bola vrchná časť hladká, a položte ho na šľahačkovú vrstvu. Urobte čokoládovú polevu: V menšom hrnci zmiešajte čokoládu, maslo a olej. Čokoládovou polevou polejte korpus.
- Krémeš nechajte úplne vychladnúť. Pred podávaním ho krájajte nožom zohriatym v horúcej vode.
Celý FOTOPOSTUP na dokonalý KRÉMEŠ je v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!
Už ste počuli náš podcast?
Ďalšie tipy z Dobrého jedla: