Poriadne čokoládový cheesecake
Recept na čokoládový cheesecake od našej cukrárky Veroniky nemá chybu!
Zdroj: Veronika Kollárová/Laura Witteková
16 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE CEZ NOC, PEČENIE 65 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 24 čokoládových sušienok Oreo (rozmixovaných)
- 40 g roztopeného masla
Na náplň:
- 500 g jemného tučného tvarohu (alebo smotanového syra)
- 130 g práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice kakaa holandského typu
- 280 g čokolády (min. 52 %)
- 4 vajcia
Na čoko polevu:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 150 g čokolády (min. 52 %)
POSTUP:
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno aj boky formy (13 x 32 cm) vyložte papierom na pečenie (s ním potom ľahko vyberiete cheesecake z formy). Sušienky zmiešajte s maslom a zmes natlačte na dno formy. Pečte 10 minút.
- Urobte náplň: Na menší hrnček s vodou položte misku, aby sa zdola nedotýkala vody. Takto v nej rozpustite čokoládu.
- Do veľkej misy dajte tvaroh, cukor, smotanu na šľahanie, kakao a dobre rozmixujte. Pridajte vajcia a premiešajte. Nakoniec vmiešajte roztopenú a trochu vychladnutú čokoládu. Zmes vylejte na predpečený korpus a dajte piecť do rúry, buď priamo do vodného kúpeľa, alebo na dno rúry dajte plech naplnený horúcou vodou, aby vytváral paru. Pečte 45-50 minút.
- Cheesecake nechajte aj po upečení ešte hodinu v rúre (pri otvorených dvierkach). Potom ho vyberte a počkajte, kým úplne vychladne. Až po tom ho vložte do chladničky aspoň na 4-5 hodín, najlepšie však na noc.
- Pripravte čokoládovú polevu: V malom hrnčeku zohrejte smotanu na šľahanie, nesmie však vrieť. Vložte do nej čokoládu a nechajte ju rozpustiť.
- Odležaný cheesecake polejte polevou, nechajte ju trochu stuhnúť a môžete servírovať.