Z DIÉTY SLOVENSKEJ biochemičky, ktorá jej otca zbavila inzulínu, svet padá na zadok!
14. 4. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Slovenská biochemička Zuzana Plevová spolu s priateľom vyvinula špeciálnu diétu, založenú na celorastlinnej strave, ktorá okrem cukrovkárom pomohla už ďalším tisíckam ľudí. Jej samej sa upravil cholesterol aj hormonálny profil, prestali jej padať vlasy... a zúčastnení vďaka nej chudnú!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Archív Z.P.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Čas na zmenu?
Tak čítajte! „Na rastlinnej báze sa stravujem od jesene 2016, keď som navštívila gastronomický veľtrh v Londýne, ktorý mi zmenil život. Zlepšili sa mi hodnoty cholesterolu a upravil sa aj môj hormonálny profil. Vždy som mala problémy s akné a padaním vlasov a tie v priebehu polroka zmizli – ťažko povedať, či to bolo v dôsledku radikálnej zmeny jedálneho lístka, alebo k tomu ,zrazu‘ prispelo niečo iné. Ale verím, že budúcnosť prinesie viac výskumov, ktoré preukážu benefity celorastlinnej stravy,“ hovorí biochemička Zuzana Plevová, spoluautorka NFI protokolu, z ktorého svet padá na zadok. Pre Dobré jedlo porozprávala o tom, ako vďaka diéte zbavila svojho otca inzulínovej liečby, aj čo treba chrúmať, keď vás večer prepadne veľká chuť...
Zdroj: Archív Z.P.
Špeciálnu diétu, ktorá už pomohla tisíckam ľudí, Zuzana spísala do svojej knižky Stravou k zdraviu.
Ste spoluautorkou NFI protokolu, nového druhu liečby cukrovky 2. typu. Špeciálna diéta však už pomohla tisíckam ľudí aj s redukciou hmotnosti, úpravou cholesterolu, krvného tlaku... Je teda pre každého?
NFI protokol sme vyvinuli spolu s priateľom počas nášho pôsobenia v Londýne – primárne na odbúravanie malých lipidových čiastočiek spôsobujúcich inzulínovú rezistenciu u diabetikov 2. typu. No pomocou cielenej kombinácie potravín dochádza aj k úprave hladiny cholesterolu, k zlepšeniu srdcovo-cievnych ochorení a, samozrejme, aj k celkovej strate hmotnosti.
Najlepšie to vystihol jeden z diabetológov, s ktorými pracujeme v NEDÚ Ľubochňa: „Ide o akýsi reset organizmu.“. Takže áno, špeciálny typ stravovania vytvárame individuálne pre každého klienta – aj pre zdravých ľudí, ktorí potrebujú schudnúť. V priemere je to 3 kg a viac za dva týždne, a čo si ľudia pochvaľujú, výrazne ubúda hlavne vnútrobrušný tuk.

Zdroj: MNH
Vaša diéta je založená na čisto rastlinnej strave. Doma ste z jedálneho lístka vyhodili všetko mliečne, mäsové... Čo na to vaša rodina?
Zdroj: Shutterstock
NFI protokol je diéta vyvinutá primárne pre cukrovkárov, ale pomôcť môže všetkým.
Áno, odo dňa, keď sme na jednom z gastronomických veľtrhov v Londýne prvýkrát počuli o celorastlinnej strave a jej benefitoch, už som nikdy žiadny živočíšny produkt domov nekúpila. Keď som o nej predniesla rodičom, môj ocino (30 rokov diabetik) zareagoval: „Ja budem jesť, čo mi chutí.“ Jeho hmotnosť sa však priblížila ku 100 kg, nastali ťažkosti prejsť čo i len pár metrov, dávky inzulínu stúpali a glykémie mával bežne okolo 13. Napokon sa dal nahovoriť, že NFI protokol vyskúša, a po 7 dňoch, keď si pod dohľadom jeho diabetologičky mohol zredukovať dávku inzulínu, bolo vyhrané. Potom to už išlo samo až do úplného vysadenia diabetologickej liečby. Mamina sa, samozrejme, zviezla popri, nebude predsa variť na 2x. Je to nádherné, vidieť ich v takom pokročilom veku v dobrom zdraví užívať si vnúčatá! Úplne najúžasnejšie je, keď si mamina sama nájde nejaký nový rastlinný recept a hneď mi celá šťastná telefonuje, aby sme prišli na ochutnávku. Sestre to nejakú dobu trvalo, kým sa prestavila na rastlinnú nôtu. Tridsiatnička bez zdravotných problémov – nepovažovala za niečo naliehavé meniť svoj životný štýl. Jedného dňa však aj ona za mnou prišla: Zuzka, priprav aj mne NFI protokol, chcem si na kamarátkinu svadbu obliecť šaty, čo som mala na stužkovej. Tri týždne – 5cm – zapnutý zips – krásne fotky a zvyšok si asi domyslíte.

Zdroj: NMH
Vo vašej knižke Stravou k zdraviu je až 52 receptov založených čisto na rastlinnej báze. Ktorý z nich je rodinný favorit?
Zdroj: Shutterstock
Celorastlinné jedlo sa pripravuje z potravín tak, ako nám ich poskytla matka príroda, bez aditív a konzervantov.
Určite plnená paprika, ktorá je aj súčasťou NFI protokolu, alebo špagety bolognese. U nás doma ich pripravuje výhradne partner a to v rekordnom čase 30 minút – takže ich máme na tanieri minimálne každé 2 týždne. Idú do nej rôzne farby papriky a superpotravina mladá cibuľka. Ešte je dôležité povedať, že na rozdiel od vegánskej stravy, v našej celorastlinnej využívame plodiny, ako nám ich poskytla matka príroda. Bez aditív a konzervantov. Vegána skôr zaujíma pohľad na ochranu zvierat a konzumuje už hotový vegánsky burger a náhrady salám či syrov...

Zdroj: NMH
"Miso pasta by nikdy nemala prejsť bodom varu! Inak sa v nej znehodnotia dôležité živiny, vďaka ktorým je polievka taktiež veľmi zdravá," odporúča Zuzana.
Miso s jarnou cibuľkou
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonkov
Polievka miso je plná vitamínov a prospešných látok.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g húb šitake alebo hnedých šampiňónov
- 1 l vody +1 l zeleninového vývaru
- 180 g naturálneho tofu
- 3 lyžice bielej miso pasty (zo sójových bôbov a z ryže)
- 3 suši nori plátky (20 x 20 cm)
- 6 jarných cibuliek
- soľ
POSTUP:
- Huby nakrájajte na malé kocky a uvarte v zmesi vody a vývaru. Z tofu vytlačte prebytočnú tekutinu, nakrájajte na kocky, uvarte v osolenej vode a sceďte.
- Miso pastu rozmiešajte v poháriku s trochou horúceho vývaru a vlejte do polievky. Pridajte aj nori nastrihané na obdĺžničky, na miernom ohni priveďte tesne pod bod varu a hneď odstavte. Polievku dochuťte soľou alebo pridajte viac miso pasty. Podávajte s tofu a jarnou cibuľkou.