Reklama

ŠTRÚDĽA s hruškovo-mandľovou plnkou a brusnicami

ds

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Sladká delikatesa rovno do postele.

  • Dĺžka prípravy (min): 65
  • Počet porcií: 2
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 40 g práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 1 ks soľ
  • 1 lyžica postrúhanej citrónovej kôry
  • 1 ks 100-120 ml vlažného mlieka (podľa veľkosti vajca)
  • 80 g rozpusteného masla
  • 1 ks vajce

Na plnku:

  • 1 kg hrušiek
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 60 g sušených brusníc
  • 50 g rozpusteného masla
  • 100 g strúhanky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 4 lyžice škoricového cukru
  • 100 g mandľových lupienkov

Postup

Krok 1

Múku zmiešajte s kypriacim práškom, práškovým a vanilkovým cukrom, so štipkou soli a s citrónovou kôrou. Asi 60 ml mlieka zmiešajte s rozpusteným maslom a vajcom. Pridajte k sypkej zmesi a vypracujte vláčne cesto. Zvyšné mlieko pridávajte postupne, musí vzniknúť mäkšie, dobre tvarovateľné cesto. Vložte ho do mikroténového vrecka a nechajte v chlade 30 minút odpočívať.

Krok 2

Pripravte plnku: Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovník a pokrájajte na malé kocky, pridajte citrónovú šťavu a premiešajte. Väčšie brusnice prekrojte. Maslo rozpustite, strúhanku a mandľové lupienky nasucho opečte.

Krok 3

Cesto rozdeľte na 2 časti, každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký plát na hrúbku 1,5-2 mm, ktorý potom orežete na veľkosť asi 35 x 45 cm. Plát potrite rozpusteným maslom. Plnku rozložte do troch strán, 3 až 4 cm od okraja.

Krok 4

Plát natretý maslom posypte strúhankou, mandľovými lupienkami, obložte hruškami, posypte brusnicami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Nenaplnené okraje preložte na plnku a naplnený plát stočte do štrúdle. Preneste ju na plech vyložený papierom na pečenie.

Krok 5

Štrúdle potrite rozpusteným maslom a 20-25 minút pečte pri teplote 170 °C. Po upečení ich opäť potrite rozpusteným maslom. Štrúdľu pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!