Reklama

Viete, odkiaľ pochádza croissant? Jeho pôvod vás prekvapí!

Kombinácia chrumkavej kôrky, nadýchaného cesta a maslovej chuti je jednoducho dokonalá.

Zdroj: Unsplash.com

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Croissant je dnes jedným z najikonickejších pečív na svete, ktorý spája bohatú históriu s dokonalou chuťou. Jeho pôvod vás prekvapí!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáci croissant a jeho výroba: Skúsite? Je to ľahké

    Croissanty sú dnes symbolom francúzskych raňajok, no ich pôvod siaha do Rakúska. Toto ikonické pečivo má bohatú históriu, ktorá siaha až do 17. storočia.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    oci croissant pochádza z Rakúska, Francúzi ho zdokonalili. Na rozdiel od pôvodnej receptúry pridali maslové vrstvené cesto, čím vznikol jemný, nadýchaný a chrumkavý croissant, ktorý dnes poznáme.

    Kde sa vzal?

    Príbeh croissantu sa začína písať v roku 1683 vo Viedni, keď rakúski pekári údajne vytvorili pečivo v tvare polmesiaca (croissant znamená v preklade „rastúci mesiac“ poz.red.) na oslavu víťazstva nad Osmanskou ríšou. Tento tvar symbolizoval porazenú tureckú vlajku.

    Croissant sa dostal do Francúzska vďaka Márii Antoinette, rakúskej princeznej, ktorá sa vydala za francúzskeho kráľa Ľudovíta XVI. Priniesla si so sebou svoje obľúbené viedenské pečivo, ktoré si rýchlo získalo popularitu.

    Vznik dnes milovaného pečiva je opradený mnohými legendami a mýtmi. Avšak, croissant je oficiálne sám sebou až od 19. Storočia keď ho zdokonalili Francúzi. Na rozdiel od pôvodnej receptúry pridali maslové vrstvené cesto, čím vznikol jemný, nadýchaný a chrumkavý croissant, ktorý dnes poznáme.

    Zdroj: Unsplah by Kavita Joshi Rai

    Croissanty sú dnes symbolom francúzskych raňajok.

    Amerikanizácia croissantu

    V druhej polovici 20. storočia si potravinársky priemysel osvojil túto lahôdku a začal ju vyrábať v mrazenej polotovarovej forme, čím sa croissanty rýchlo rozšírili po celom Francúzsku. Do Spojených štátov sa dostali až v roku 1981, keď ich obchodné reťazce spopularizovali a urobili z nich hit.

    Ich obľuba ešte viac vzrástla, keď sa začali plniť rôznymi príchuťami, mäsom, párkami či sladkými náplňami. Tento trend neunikol ani New York Times, ktorý tomuto fenoménu venoval pozornosť so symbolickým titulkom „Amerikanizácia croissantu sa začala“.

    Anketa

    Patríte k milovníkom croissantov?

    • Rozhodne áno87%
    • Veľmi nie.12%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Croissanty sa stali ikonou francúzskej gastronómie a obľúbenou pochúťkou po celom svete.

    Zujímavosti, ktoré ste možno nevedeli

    • Pravý francúzsky croissant sa pripravuje zo 100 % masla – ak obsahuje margarín, nie je to tradičný croissant.
    • Trojuholníkový vs. rovný croissant – vo Francúzsku trojuholníkový znamená, že je vyrobený z margarínu, zatiaľ čo rovný je 100 % maslový.
    • Croissanty v parížskych pekárňach sa musia piecť každý deň čerstvé, inak nesmú byť predávané ako „fait maison“ (domáce pečivo).
    • Francúzi si croissanty často namáčajú do kávy alebo horúcej čokolády – podľa nich je to najlepší spôsob, ako ich jesť.

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.