Veľký prehľad potravín, ktoré nepatria do mrazničky: Ničíte im tým chuť a ohrozujete si zdravie
26. 3. 2025, 15:01 (aktualizované: 31. 3. 2025, 22:01)

Zdroj: shutterstock
Mrazenie potravín je skvelý spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť a minimalizovať plytvanie jedlom. Avšak nie všetky potraviny sú vhodné na zamrazenie.

Zdroj: Pexels/Denys Gromov
Pozor na mrazenie Melónov. Ich štruktúra sa rozpadne a stanú sa kašovitými.
1. Potraviny s vysokým obsahom vody
Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú veľa vody, čo spôsobuje, že po rozmrazení strácajú svoju pevnosť a stávajú sa kašovitými. Medzi ne patria:
- Uhorky – po rozmrazení sa zmenia na kašu, vhodné sú len na pyré alebo polievky.
- Šalát a listová zelenina – stratí chrumkavosť a stane sa vodnatou.
- Melóny a citrusy – ich štruktúra sa rozpadne a stanú sa kašovitými.
Zdroj: Shutterstock
Mlieko po zmrazení môže stratiť svoju krémovosť.
2. Mliečne výrobky
Niektoré mliečne produkty pri mrazení menia konzistenciu a môžu sa zraziť alebo rozdeliť na vodu a tuk.
- Jogurty a kyslá smotana – po rozmrazení získajú nepríjemnú zrnitú konzistenciu.
- Mäkké syry (napr. tvaroh, ricotta, mascarpone) – ich textúra sa zmení na hrudkovitú a vodnatú.
- Mlieko – síce sa dá zmraziť, ale po rozmrazení sa môže oddeliť a stratiť krémovosť.
Zdroj: Shutterstock
Špagety po zamrazení menia svoju textúra.
3. Varené cestoviny a ryža
Hoci sa surové cestoviny dajú skladovať v mrazničke, tie uvarené pri rozmrazení strácajú svoju štruktúru a stávajú sa mazľavými. Po zamrazení sa mení ich textúra, pretože absorbujú prebytočnú vlhkosť. Najväčší problém nastáva pri dlhších druhoch cestovín, ako sú špagety alebo tagliatelle, ktoré sa po rozmrazení zlepujú a vytvárajú nevzhľadné hrudky.
Krátke cestoviny, ako penne či farfalle, sa síce môžu mierne lepšie udržať, ale aj tie strácajú pevnosť a stávajú sa gumovitými. Výnimkou sú cestoviny, ktoré boli zmrazené spolu s omáčkou – ak majú dostatok tuku alebo tekutiny, ich konzistencia ostáva prijateľnejšia.
Zdroj: GTP Chat
Vyprážané jedlá do mrazáku nepatria.
4. Vyprážané jedlá
Vyprážané jedlá majú chrumkavú kôrku, ktorá je jedným z dôvodov, prečo ich milujeme. Bohužiaľ, po zamrazení a následnom rozmrazení táto chrumkavosť mizne. Kôrka sa stáva mäkkou a gumovou, pretože absorbuje vlhkosť z mrazničky. Toto platí najmä pre:
- Vyprážané rezne – po rozmrazení a ohriatí strácajú krehkosť.
- Hranolky – stanú sa gumovými a nebudú mať tú správnu textúru.
- Vyprážané morské plody (napr. kalamáre, krevety) – po rozmrazení môžu byť mazľavé a nepríjemné na konzumáciu.
Zdroj: shutterstock
Celé vajcia do mraziaku nepatria.
5. Celé vajcia v škrupine
Ak dáte celé vajce do mrazničky, tekutina v ňom sa rozpína a môže prasknúť škrupina. To nielenže spôsobí neporiadok, ale môže viesť aj k rastu baktérií. Rozpustené vajce už nebude mať správnu textúru na varenie a môže sa zraziť. Ak potrebujete vajcia zamraziť, urobte to v rozšľahanom stave bez škrupiny, ideálne v uzavretej nádobe.
Zdroj: MATEJ KALINA
Ak chcete zamraziť zemiaky, je lepšie ich najprv tepelne upraviť
6. Zemiaky
Surové zemiaky obsahujú veľa vody, takže po rozmrazení sú kašovité a vodnaté. Pri dlhšom skladovaní môžu dokonca zmeniť chuť a stmavnúť. Ak ich chcete uskladniť, je lepšie ich najprv tepelne upraviť, napríklad vo forme pyré alebo opečených kúskov. Uvarené zemiaky síce vydržia v mrazničke o niečo lepšie, no stále môžu mať mierne zmenenú textúru.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Puding do mrazáku nepatrí.
7. Potraviny s vysokým obsahom želatíny
Výrobky ako želé, pudingy alebo krémy so želatínou strácajú svoju štruktúru a stávajú sa vodnatými. Mrazenie naruší želatínovú väzbu, čím dezerty stratia svoju pôvodnú konzistenciu a môžu sa rozpadnúť na oddelené vrstvy vody a pevnej hmoty.
Zdroj: shutterstock
Smotanové polievky rozhodne nemrazte.
8. Smotanové omáčky a polievky
Omáčky a polievky na báze smotany sa po rozmrazení často zrážajú a vytvárajú nepeknú zrnitú štruktúru. Krémové zložky sa môžu oddeliť od vody, čo spôsobí nehomogénnu konzistenciu a stratu lahodnej chuti. Ak ich predsa len chcete zamraziť, pridajte smotanu až po rozmrazení pri opätovnom zohrievaní.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCtkvKLi9ae/
Tortu určite jedzte čerstvú a nie mrazenú.
9. Pekárske výrobky s krémovou plnkou
Koláče, zákusky a dezerty s plnkou zo smotany, tvarohu alebo pudingu sa v mrazničke zvyknú rozmočiť alebo zraziť. Krémová plnka pri mrazení mení konzistenciu, čo vedie k jej nežiaducemu oddeleniu. Ak chcete zamraziť pečivo, vyberte radšej suché druhy, ako sú bábovky, sušienky alebo chlieb.
Zdroj: FoodVideoPhoto/ Shutterstock
Pridaním mlieka do kávy sa všetko mení a väčšina zdravotných benefitov sa môže jednoducho stratiť.
10. Káva a čaj
Aj keď sa môže zdať lákavé skladovať mletú kávu v mrazničke pre jej dlhšiu čerstvosť, vlhkosť v mrazničke môže spôsobiť, že káva stratí svoju arómu a začne pohlcovať pachy z iných potravín. Pri opakovanom vyberaní kávy z mrazničky a opätovnom uzatváraní môže dochádzať ku kondenzácii, ktorá ovplyvňuje chuť a kvalitu nápoja.
Podobne aj čajové lístky môžu absorbovať pachy a vlhkosť, čím sa znižuje ich kvalita. Ak chcete zachovať ich čerstvosť, skladujte ich radšej v uzavretých nádobách na suchom a tmavom mieste, mimo mrazničky.
Zdroj: Shutterstock
Ako správne mraziť potraviny?
- Používajte vzduchotesné obaly – zabránite tak spáleniu mrazom a strate chuti.
- Rozdeľujte potraviny na menšie porcie – uľahčíte tak rozmrazovanie.
- Označujte obaly dátumom – vždy viete, ako dlho je potravina v mrazničke.
- Dodržujte odporúčanú dobu skladovania – aj zmrazené potraviny majú svoju trvanlivosť.