Reklama

Veľký prehľad potravín, ktoré nepatria do mrazničky: Ničíte im tým chuť a ohrozujete si zdravie

Mrazenie: Niektoré potraviny strácajú svoju konzistenciu, chuť alebo výživovú hodnotu, iné sa môžu dokonca stať zdravotným rizikom.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Mrazenie potravín je skvelý spôsob, ako predĺžiť ich trvanlivosť a minimalizovať plytvanie jedlom. Avšak nie všetky potraviny sú vhodné na zamrazenie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    FALŠOVANÉ POTRAVINY: Na tieto si dávajte najväčší pozor!

    Zdroj: Pexels/Denys Gromov

    Pozor na mrazenie Melónov. Ich štruktúra sa rozpadne a stanú sa kašovitými.

    1. Potraviny s vysokým obsahom vody

    Niektoré druhy ovocia a zeleniny obsahujú veľa vody, čo spôsobuje, že po rozmrazení strácajú svoju pevnosť a stávajú sa kašovitými. Medzi ne patria:

    • Uhorky – po rozmrazení sa zmenia na kašu, vhodné sú len na pyré alebo polievky.
    • Šalát a listová zelenina – stratí chrumkavosť a stane sa vodnatou.
    • Melóny a citrusy – ich štruktúra sa rozpadne a stanú sa kašovitými.

    Zdroj: Shutterstock

    Mlieko po zmrazení môže stratiť svoju krémovosť.

    2. Mliečne výrobky

    Niektoré mliečne produkty pri mrazení menia konzistenciu a môžu sa zraziť alebo rozdeliť na vodu a tuk.

    • Jogurty a kyslá smotana – po rozmrazení získajú nepríjemnú zrnitú konzistenciu.
    • Mäkké syry (napr. tvaroh, ricotta, mascarpone) – ich textúra sa zmení na hrudkovitú a vodnatú.
    • Mlieko – síce sa dá zmraziť, ale po rozmrazení sa môže oddeliť a stratiť krémovosť.

    Zdroj: Shutterstock

    Špagety po zamrazení menia svoju textúra.

    3. Varené cestoviny a ryža

    Hoci sa surové cestoviny dajú skladovať v mrazničke, tie uvarené pri rozmrazení strácajú svoju štruktúru a stávajú sa mazľavými. Po zamrazení sa mení ich textúra, pretože absorbujú prebytočnú vlhkosť. Najväčší problém nastáva pri dlhších druhoch cestovín, ako sú špagety alebo tagliatelle, ktoré sa po rozmrazení zlepujú a vytvárajú nevzhľadné hrudky.

    Krátke cestoviny, ako penne či farfalle, sa síce môžu mierne lepšie udržať, ale aj tie strácajú pevnosť a stávajú sa gumovitými. Výnimkou sú cestoviny, ktoré boli zmrazené spolu s omáčkou – ak majú dostatok tuku alebo tekutiny, ich konzistencia ostáva prijateľnejšia.

    Zdroj: GTP Chat

    Vyprážané jedlá do mrazáku nepatria.

    4. Vyprážané jedlá

    Vyprážané jedlá majú chrumkavú kôrku, ktorá je jedným z dôvodov, prečo ich milujeme. Bohužiaľ, po zamrazení a následnom rozmrazení táto chrumkavosť mizne. Kôrka sa stáva mäkkou a gumovou, pretože absorbuje vlhkosť z mrazničky. Toto platí najmä pre:

    • Vyprážané rezne – po rozmrazení a ohriatí strácajú krehkosť.
    • Hranolky – stanú sa gumovými a nebudú mať tú správnu textúru.
    • Vyprážané morské plody (napr. kalamáre, krevety) – po rozmrazení môžu byť mazľavé a nepríjemné na konzumáciu.

    Zdroj: shutterstock

    Celé vajcia do mraziaku nepatria.

    5. Celé vajcia v škrupine

    Ak dáte celé vajce do mrazničky, tekutina v ňom sa rozpína a môže prasknúť škrupina. To nielenže spôsobí neporiadok, ale môže viesť aj k rastu baktérií. Rozpustené vajce už nebude mať správnu textúru na varenie a môže sa zraziť. Ak potrebujete vajcia zamraziť, urobte to v rozšľahanom stave bez škrupiny, ideálne v uzavretej nádobe.

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Ak chcete zamraziť zemiaky, je lepšie ich najprv tepelne upraviť

    6. Zemiaky

    Surové zemiaky obsahujú veľa vody, takže po rozmrazení sú kašovité a vodnaté. Pri dlhšom skladovaní môžu dokonca zmeniť chuť a stmavnúť. Ak ich chcete uskladniť, je lepšie ich najprv tepelne upraviť, napríklad vo forme pyré alebo opečených kúskov. Uvarené zemiaky síce vydržia v mrazničke o niečo lepšie, no stále môžu mať mierne zmenenú textúru.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je skutočne pravda, že biopotraviny sú vždy kvalitnejšie?

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Puding do mrazáku nepatrí.

      7. Potraviny s vysokým obsahom želatíny

      Výrobky ako želé, pudingy alebo krémy so želatínou strácajú svoju štruktúru a stávajú sa vodnatými. Mrazenie naruší želatínovú väzbu, čím dezerty stratia svoju pôvodnú konzistenciu a môžu sa rozpadnúť na oddelené vrstvy vody a pevnej hmoty.

      Zdroj: shutterstock

      Smotanové polievky rozhodne nemrazte.

      8. Smotanové omáčky a polievky

      Omáčky a polievky na báze smotany sa po rozmrazení často zrážajú a vytvárajú nepeknú zrnitú štruktúru. Krémové zložky sa môžu oddeliť od vody, čo spôsobí nehomogénnu konzistenciu a stratu lahodnej chuti. Ak ich predsa len chcete zamraziť, pridajte smotanu až po rozmrazení pri opätovnom zohrievaní.

      Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCtkvKLi9ae/

      Tortu určite jedzte čerstvú a nie mrazenú.

      9. Pekárske výrobky s krémovou plnkou

      Koláče, zákusky a dezerty s plnkou zo smotany, tvarohu alebo pudingu sa v mrazničke zvyknú rozmočiť alebo zraziť. Krémová plnka pri mrazení mení konzistenciu, čo vedie k jej nežiaducemu oddeleniu. Ak chcete zamraziť pečivo, vyberte radšej suché druhy, ako sú bábovky, sušienky alebo chlieb.

      Zdroj: FoodVideoPhoto/ Shutterstock

      Pridaním mlieka do kávy sa všetko mení a väčšina zdravotných benefitov sa môže jednoducho stratiť.

      10. Káva a čaj

      Aj keď sa môže zdať lákavé skladovať mletú kávu v mrazničke pre jej dlhšiu čerstvosť, vlhkosť v mrazničke môže spôsobiť, že káva stratí svoju arómu a začne pohlcovať pachy z iných potravín. Pri opakovanom vyberaní kávy z mrazničky a opätovnom uzatváraní môže dochádzať ku kondenzácii, ktorá ovplyvňuje chuť a kvalitu nápoja.
      Podobne aj čajové lístky môžu absorbovať pachy a vlhkosť, čím sa znižuje ich kvalita. Ak chcete zachovať ich čerstvosť, skladujte ich radšej v uzavretých nádobách na suchom a tmavom mieste, mimo mrazničky.

      Zdroj: Shutterstock

      Ako správne mraziť potraviny?

      • Používajte vzduchotesné obaly – zabránite tak spáleniu mrazom a strate chuti.
      • Rozdeľujte potraviny na menšie porcie – uľahčíte tak rozmrazovanie.
      • Označujte obaly dátumom – vždy viete, ako dlho je potravina v mrazničke.
      • Dodržujte odporúčanú dobu skladovania – aj zmrazené potraviny majú svoju trvanlivosť.

      Autor článku

      Začínala na webe pre Plus JEDEN DEŇ a po ukončení vysokej školy nastúpila ako webová editorka pre Nový Čas pre ženy. Časom si okrem ženských tém vyskúšala aj prácu na hobby weboch Dobré jedlo či Lepšie bývanie a zapáčilo sa jej to. Rada píše o všetkom, čo ju zaujíma.