Robíte si zásoby mäsa na Vianoce? Mraznička nie je dobré miesto
15. 12. 2021, 22:21 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Podľa odborníkov by sme mäso, ktoré prinesieme z ochodu, nemali strkať do mrazničky ale výlučne do chladničky. A čím skôr spotrebovať. Domáce mrazáky totiž nedokážu zmrazovať tak rýchlo, ako by bolo treba na uchovanie správnej kvality mäsa

Podľa portálu zdravie.sk nemajú takú výkonnosť ako profesionálne, takže pri pomalšom zmrazovaní mäsa v ňom vznikajú veľké kryštály vody, ktoré trhajú mäsové vlákna. Pri neskoršom rozmrazovaní preto vytečie zbytočne veľa mäsovej šťavy a mäso bude po uvarení suchšie, než keby sme ho pripravili pred zmrazovaním, čiže čerstvé.
Odborníci tiež neodporúčajú dať do mrazničky mäso v rovnakom obale, v akom ste ho kupili. Polystyrénové vaničky ani papier nie sú vhodné na uskladnenie. Podobne ani mikroténové vrecko, ktoré môže vmrznúť medzi záhyby mäsa a ťažko sa pri rozmrazovaní odstraňuje. Vhodné sú opakovane použiteľné vrecká na zips určené vyslovene do mrazničky. A nezabudnite mäso rozdeliť na menšie porcie. Rozmraziť a opäť zmraziť väčší kus mäsa je veľký prešľap aj z hľadiska hygieny, aj z hľadiska kvality mäsa.
Ak máte dostatočne silný mraziaci box, teda s teplotou aspoň -20 °C, mäso vám v ňom vydrží pomerne dlho. Hovädzie je použiteľné i po roku, bravčové pol roka až 8 mesiacov. Hydina a ryby menej.