Reklama

Robíte si zásoby mäsa na Vianoce? Mraznička nie je dobré miesto

Pri ohrievaní kuracieho mäsa v mikrovlnke hrozí salmonelóza. Je to preto, že ohrev v mikrovlnnej rúre nie vždy dokáže zabiť všetky baktérie, keďže mikrovlnkové žiarenie vplýva na mäso zvonku a nie zvnútra. Niektoré tak dokážu prežiť aj opätovný ohrev. Mikrovlnky taktiež neohrievajú jedlo rovnomerne, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že baktérie, ako je salmonela, ohrev prežijú.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Podľa odborníkov by sme mäso, ktoré prinesieme z ochodu, nemali strkať do mrazničky ale výlučne do chladničky. A čím skôr spotrebovať. Domáce mrazáky totiž nedokážu zmrazovať tak rýchlo, ako by bolo treba na uchovanie správnej kvality mäsa

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najzdravšia rastlina na svete? Horúci kandidát je zázvor!

    Podľa portálu zdravie.sk nemajú takú výkonnosť ako profesionálne, takže pri pomalšom zmrazovaní mäsa v ňom vznikajú veľké kryštály vody, ktoré trhajú mäsové vlákna. Pri neskoršom rozmrazovaní preto vytečie zbytočne veľa mäsovej šťavy a mäso bude po uvarení suchšie, než keby sme ho pripravili pred zmrazovaním, čiže čerstvé.

    Odborníci tiež neodporúčajú dať do mrazničky mäso v rovnakom obale, v akom ste ho kupili. Polystyrénové vaničky ani papier nie sú vhodné na uskladnenie. Podobne ani mikroténové vrecko, ktoré môže vmrznúť medzi záhyby mäsa a ťažko sa pri rozmrazovaní odstraňuje. Vhodné sú opakovane použiteľné vrecká na zips určené vyslovene do mrazničky. A nezabudnite mäso rozdeliť na menšie porcie. Rozmraziť a opäť zmraziť väčší kus mäsa je veľký prešľap aj z hľadiska hygieny, aj z hľadiska kvality mäsa.

    Ak máte dostatočne silný mraziaci box, teda s teplotou aspoň -20 °C, mäso vám v ňom vydrží pomerne dlho. Hovädzie je použiteľné i po roku, bravčové pol roka až 8 mesiacov. Hydina a ryby menej.