Reklama

Tajomstvo chrumkavých zemiakových placiek? Upečte si ich v rúre

Tradičné slovenské zemiakové placky. Kto by ich nemiloval?

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Nina Smiešna

Nina Smiešna

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Chrumkavé zvonka, mäkké vo vnútri. Zemiakové placky patria medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, chutné a variabilné!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Urobte si chrumkavé zemiakové PLACKY - jednoduché a rýchle

    Zemiakové placky milujeme vďaka ich jednoduchej a rýchlej príprave, ktorú zvládne každý. Ich chrumkavá kôrka a mäkké vnútro vytvárajú dokonalú kombináciu. Výhodou je ich variabilita – môžeme ich pripraviť klasicky, s cesnakom, syrom, cuketou alebo bylinkami, takže nikdy neomrzia.

    Sú skvelé ako príloha k hlavnému jedlu, ale rovnako dobre poslúžia aj ako hlavný chod. Navyše ich môžeme podávať s rôznymi omáčkami – so smotanou, cesnakovým dresingom či kyslou kapustou.

    Anketa

    Pripravujete si zemiakové placky v rúre?

    • Áno.20%
    • Nie, radšej na panvici.40%
    • Vyskúšam!39%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Ak milujete chrumkavé zemiakové placky, ale chcete sa vyhnúť nadmernému množstvu oleja, pečenie v rúre je ideálnym riešením. Táto metóda ponúka viacero výhod, vďaka ktorým sú placky zdravšie, ľahšie a stále rovnako chutné.

    Zdroj: shutterstock

    Placky si môžete pripraviť aj zo sladkých zemiakov.

    Zdravšia verzia placiek

    Pečenie zemiakových placiek v rúre je zdravšou alternatívou ku klasickej príprave na panvici s olejom. Takéto placky sú ľahšie na trávenie, nezaťažujú žalúdok a pečú sa naraz a rovnomerne, takže netreba stáť pri panvici. Výsledkom je chrumkavá kôrka bez mastnoty a navyše žiadny nepríjemný zápach z vyprážania.

    Zemiakové placky pečené v rúre

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Pustite sa do prípravy, výsledok vás poteší!

    Zemiakové placky pečené v rúre

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
    POTREBUJEME:

    • 500 g zemiakov
    • 1 vajce
    • 2 PL hladkej múky
    • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
    • 1 ČL soli a štipka čierneho korenia
    • ½ ČL majoránky (voliteľné)
    • Olivový olej 

    POSTUP:

    1. Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno, šťavu mierne vytlačíme.
    2. Pridáme vajce, múku, cesnak, soľ, korenie a majoránku, dobre premiešame.
    3. Na plech uložíme papier na pečenie a jemne ho potrieme olejom.
    4. Lyžicou vytvarujeme placky a rozložíme ich na plech. Pokvapkáme olivovým olejom.
    5. Pečirme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 – 25 minút, v polovici pečenia ich otočíme.
    6. Podávame so smotanovým dipom alebo šalátom.

    Autor článku

    Nina Smiešna

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo miluje odmalička a prácu v Dobrom jedle si vysnívala už dávno. Lásku k jedlu a písaniu spojila do jedného a teší sa na všetky chuťovky, ktoré si vďaka nej prečítate. Rada skúša nové recepty, nebojí sa netradičných kombinácií a nikdy nepohrdne šálkou kvalitnej kávy. Gastronómia ju vždy priťahovala, niekoľko rokov sa venovala pečeniu v pekárni a v kuchyni trávi i dnes najviac času.