Tajomstvo chrumkavých zemiakových placiek? Upečte si ich v rúre
10. 3. 2025, 16:04 (aktualizované: 21. 3. 2025, 10:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Chrumkavé zvonka, mäkké vo vnútri. Zemiakové placky patria medzi najobľúbenejšie jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, chutné a variabilné!
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ/Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Mária Šimko
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku

Zemiakové placky milujeme vďaka ich jednoduchej a rýchlej príprave, ktorú zvládne každý. Ich chrumkavá kôrka a mäkké vnútro vytvárajú dokonalú kombináciu. Výhodou je ich variabilita – môžeme ich pripraviť klasicky, s cesnakom, syrom, cuketou alebo bylinkami, takže nikdy neomrzia.
Sú skvelé ako príloha k hlavnému jedlu, ale rovnako dobre poslúžia aj ako hlavný chod. Navyše ich môžeme podávať s rôznymi omáčkami – so smotanou, cesnakovým dresingom či kyslou kapustou.
Anketa
Pripravujete si zemiakové placky v rúre?
- Áno.20%
- Nie, radšej na panvici.40%
- Vyskúšam!39%
Hlasovanie bolo ukončené
Ak milujete chrumkavé zemiakové placky, ale chcete sa vyhnúť nadmernému množstvu oleja, pečenie v rúre je ideálnym riešením. Táto metóda ponúka viacero výhod, vďaka ktorým sú placky zdravšie, ľahšie a stále rovnako chutné.
Zdroj: shutterstock
Placky si môžete pripraviť aj zo sladkých zemiakov.
Zdravšia verzia placiek
Pečenie zemiakových placiek v rúre je zdravšou alternatívou ku klasickej príprave na panvici s olejom. Takéto placky sú ľahšie na trávenie, nezaťažujú žalúdok a pečú sa naraz a rovnomerne, takže netreba stáť pri panvici. Výsledkom je chrumkavá kôrka bez mastnoty a navyše žiadny nepríjemný zápach z vyprážania.
Zemiakové placky pečené v rúre
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pustite sa do prípravy, výsledok vás poteší!
Zemiakové placky pečené v rúre
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
POTREBUJEME:
- 500 g zemiakov
- 1 vajce
- 2 PL hladkej múky
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 ČL soli a štipka čierneho korenia
- ½ ČL majoránky (voliteľné)
- Olivový olej
POSTUP:
- Rúru si rozohrejeme na 200 °C. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame najemno, šťavu mierne vytlačíme.
- Pridáme vajce, múku, cesnak, soľ, korenie a majoránku, dobre premiešame.
- Na plech uložíme papier na pečenie a jemne ho potrieme olejom.
- Lyžicou vytvarujeme placky a rozložíme ich na plech. Pokvapkáme olivovým olejom.
- Pečirme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 – 25 minút, v polovici pečenia ich otočíme.
- Podávame so smotanovým dipom alebo šalátom.