Urobte zmenu: Na obed si pripravte chutné PLNENÉ REZNE
1. 1. 2025, 16:02

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Jemné kuracie, netradičné kačacie, elegantné teľacie. Plnené mäsá sú univerzálne, sýte aj ľahké, záleží len na vašej fantázii a surovinách, ktorými ich naplníte.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

Zdroj: Tatiana Kubicová
Teľací rezeň plnený karamelizovanou cibuľou a hríbmi
4 porcie, príprava 35 minút, varenie 90 minút
POTREBUJETE:
- 2 cibule
- 1 lyžicu masla
- 1 lyžicu hnedého cukru
- 1 lyžicu balzamového octu
- 150 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hliva)
- 4 až 5 lístkov čerstvej šalvie
- 4 plátky teľacieho mäsa (každý asi 150 g)
- soľ, mleté čierne korenie
- hladká múka
- vajcia
- strúhanka (napríklad aj panko)
- olivový olej
- olej alebo tuk na vyprážanie
Na cviklu:
- 3 stredne veľké cvikly
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
Na zálievku:
- 2 lyžice balzamového octu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžicu medu
- soľ, mleté čierne korenie
Ešte budete potrebovať:
- 140 g mäkkého kozieho syra
- hrsť rukoly alebo polníčka na ozdobu
- vlašské alebo pekanové orechy (voliteľné)
POSTUP
- Umytú a osušenú cviklu potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Zabaľte do hliníkovej fólie vystlanej papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C domäkka 60 až 90 minút podľa veľkosti cvikly. Nechajte mierne vychladnúť a ošúpte.
- Nakrájanú cibuľu restujte na masle, kým nezačne hnednúť, trvá to asi 10 minút. Pridajte hnedý cukor a balzamový ocot, premiešajte a pokračujte v karamelizovaní ďalších 5 minút.
- Do panvice pridajte ďalšie maslo a na plátky nakrájané huby. Restujte, kým sa väčšina tekutiny z húb neodparí – približne 7 až 8 minút. Nakoniec pridajte nahrubo nasekanú šalviu, premiešajte a plnku nechajte mierne vychladnúť.
- Teľacie plátky natenko naklepte medzi dvoma pevnejšími igelitovými vreckami. Osoľte a okoreňte z oboch strán. Na každý plátok položte 2 až 3 lyžice hubovej plnky, preložte ho na polovicu a zaistite špáradlami.
- Teľacie mäso obaľte v múke, vajciach a strúhanke a vypražte v tuku zohriatom na 180 °C do zlatista.
- V malej miske zmiešajte balzamový ocot, olivový olej, med, soľ a čierne korenie. Na tanier rozložte upečenú a nakrájanú červenú repu, zalejte zálievkou a premiešajte, posypte ju rozdrobeným kozím syrom a polníčkom.
- Teľacie rezne nakrájajte na kúsky a podávajte ich spolu so šalátom z červenej repy, prípadne aj vlašskými alebo pekanovými orechmi.

Kačací rezeň plnený gaštanovým pyré a šampiňónmi
Zdroj: Dobré jedlo/Laur Witteková
Kačací rezeň s gaštanovou plnkou.
4 porcie, príprava 30 minút, varenie 60 minút
POTREBUJETE:
- 1 lyžicu masla
- 1 cibuľu
- 150 g šampiňónov
- pol lyžičky mletého badyánu
- soľ, mleté čierne korenie
- 100 g gaštanového pyré (môže byť hotové alebo z rozpučených uvarených gaštanov)
- 4 kačacie prsia
Na prílohu:
- 3 veľké bataty
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- štvrť lyžičky mletého čili (voliteľné)
Ešte budete potrebovať:
- bylinky
- 2 limetky
POSTUP
- Pripravte plnku: Na panvici osmažte na masle nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte nakrájané šampiňóny, mletý badyán, soľ a korenie a restujte, kým sa tekutina neodparí. Primiešajte gaštanové pyré. Nechajte mierne vychladnúť.
- Kačacie prsia nakrojte tak, aby ste vytvorili kapsu, do ktorej vložíte plnku. Každý kus mäsa naplňte plnkou a zaistite špáradlom. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Na mierne rozpálenej panvici zohrejte olivový olej a opečte prsia najprv na strane s kožou, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá. Potom otočte a opečte druhú stranu, dokopy to bude trvať 15 až 20 minút. Mäso môže zostať mierne ružové.
- Bataty obaľte v olivovom oleji, osoľte, okoreňte čili a rovnomerne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre na 200 °C asi 25 až 30 minút, kým nie sú mäkké, zľahka opečené s chrumkavými koncami.
- Kačacie prsia nakrájajte na plátky a podávajte s pečenými batatmi. Ozdobte čerstvými bylinkami alebo šalátom a dochuťte limetovou šťavou.

Kurací rezeň plnený hruškami a syrom s modrou plesňou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Rezne plnené syrom a hruškou.
4 porcie, príprava 35 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 4 kuracie prsia (každé približne 150 g)
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 stredne veľká hruška
- 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola alebo niva)
- 1 lyžičku čerstvého tymianu (alebo pol lyžičky sušeného)
- olej na vyprážanie
Na cestíčko:
- 140 g hladkej múky
- 110 g kukuričného škrobu
- 1 lyžičku so
- pol lyžičky mletého korenia
- 1 lyžičku mletej sladkej papriky
- pol lyžičky čili (voliteľné)
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 420 ml studenej vody
Na zálievku:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžicu balzamového octu
- soľ, mleté čierne korenie
- 100 g čerstvej rukoly
- 1 hrušku
- 50 g vlašských orechov
POSTUP
- Pripravte cestíčko na vyprážanie: Všetky suché suroviny spolu premiešajte, postupne pridajte studenú vodu a zmes odložte do chladničky. Cesto má mať hustotu palacinkového cesta – ak treba, pred použitím ho zrieďte vodou.
- Kuracie prsia nakrojte tak, aby ste vytvorili kapsu na plnku. Každý kus mäsa osoľte a okoreňte. Naplňte ho niekoľkými plátkami hrušky, syra a posypte tymianom. Po naplnení uzavrite každý rezeň špáradlom, aby plnka zostala vo vnútri počas pečenia.
- Každý kus mäsa obaľte v cestíčku, prebytočné cesto nechajte stiecť. Vložte do oleja vyhriateho na 180 °C a pri vysmážaní udržujte teplotu oleja na 150 až 160 °C. Mäso vysmažte do zlatohneda. Odstráňte z neho špáradlá.
- Pripravte zálievku: V malej miske zmiešajte olivový olej s balzamovým octom, soľou a čiernym korením. Do veľkej misy vložte rukolu, plátky hrušky a opečené a podrvené vlašské orechy. Zálievku pridajte tesne pred podávaním a premiešajte.
- Kuracie rezne podávajte s čerstvým šalátom z rukoly, hrušiek a vlašských orechov.

Zdroj: NMH
Morčací rezeň plnený špenátom, parmezánom a cesnakom
4 porcie, príprava 25 minút, varenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 150 g čerstvého špenátu
- štipku muškátového orieška
- 50 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra
- 4 rezne z morčacích pŕs (každé asi 150 až 180 g)
- soľ, mleté čierne korenie
- hladkú múku
- vajcia
- nesladené kukuričné lupienky
- olej na vyprážanie
Na kuskus:
- 300 g kuskusu
- 540 ml osoleného vriaceho vývaru alebo vody
- zrnká z 1 granátového jablka
- soľ, mleté čierne korenie
- panenský olivový olej
- hrsť mätových lístkov
- 1 citrón
POSTUP
- Očistené a na plátky nakrájané cesnaky orestujte na oleji dozlatista (začnite so studenou panvicou). Pridajte špenát a za stáleho miešania ho krátko poduste, kým nezvädne. Dochuťte štipkou muškátového orieška, soľou a čiernym korením, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Primiešajte strúhaný parmezán.
- Morčacie prsia jemne naklepte medzi dvoma igelitovými vreckami na tenšie plátky, osoľte a okoreňte ich z oboch strán. Na každý plátok rozložte časť špenátovo-parmezánovej plnky. Rezne preložte a zaistite špáradlami. Obaľte ich postupne v múke, vajciach a podrvených kukuričných lupienkoch. Rezne vysmažte dozlatista v oleji vyhriatom na 180 °C.
- Kuskus nasypte do misy, zalejte vriacim vývarom alebo vodou, zakryte a nechajte 5 až 10 minút napučať. Potom ho nakyprite vidličkou, pridajte, granátové jablko, soľ, čierne korenie a olivový olej. Jemne premiešajte a dochuťte nasekanou mätou a citrónovou šťavou.
- Morčacie rezne podávajte s ochuteným kuskusom s granátovým jablkom a mätou.
V Dobrom jedle nájdete tie najchutnejšie recepty>>>