Reklama

Urobte zmenu: Na obed si pripravte chutné PLNENÉ REZNE

Rezne plnené syrom a hruškou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jemné kuracie, netradičné kačacie, elegantné teľacie. Plnené mäsá sú univerzálne, sýte aj ľahké, záleží len na vašej fantázii a surovinách, ktorými ich naplníte.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Viedenský REZEŇ: Šéfkuchár vám ukáže, ako ho upražiť na jednotku!
    Zdroj: Tatiana Kubicová

    Teľací rezeň plnený karamelizovanou cibuľou a hríbmi

    4 porcie, príprava 35 minút, varenie 90 minút

    POTREBUJETE:

    • 2 cibule
    • 1 lyžicu masla
    • 1 lyžicu hnedého cukru
    • 1 lyžicu balzamového octu
    • 150 g čerstvých húb (napríklad šampiňóny alebo hliva)
    • 4 až 5 lístkov čerstvej šalvie
    • 4 plátky teľacieho mäsa (každý asi 150 g)
    • soľ, mleté čierne korenie
    • hladká múka
    • vajcia
    • strúhanka (napríklad aj panko)
    • olivový olej
    • olej alebo tuk na vyprážanie

    Na cviklu:

    • 3 stredne veľké cvikly
    • olivový olej
    • soľ, mleté čierne korenie

    Na zálievku:

    • 2 lyžice balzamového octu
    • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
    • 1 lyžicu medu
    • soľ, mleté čierne korenie

    Ešte budete potrebovať:

    • 140 g mäkkého kozieho syra
    • hrsť rukoly alebo polníčka na ozdobu
    • vlašské alebo pekanové orechy (voliteľné)

    POSTUP

    1. Umytú a osušenú cviklu potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Zabaľte do hliníkovej fólie vystlanej papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C domäkka 60 až 90 minút podľa veľkosti cvikly. Nechajte mierne vychladnúť a ošúpte.
    2. Nakrájanú cibuľu restujte na masle, kým nezačne hnednúť, trvá to asi 10 minút. Pridajte hnedý cukor a balzamový ocot, premiešajte a pokračujte v karamelizovaní ďalších 5 minút.
    3. Do panvice pridajte ďalšie maslo a na plátky nakrájané huby. Restujte, kým sa väčšina tekutiny z húb neodparí – približne 7 až 8 minút. Nakoniec pridajte nahrubo nasekanú šalviu, premiešajte a plnku nechajte mierne vychladnúť.
    4. Teľacie plátky natenko naklepte medzi dvoma pevnejšími igelitovými vreckami. Osoľte a okoreňte z oboch strán. Na každý plátok položte 2 až 3 lyžice hubovej plnky, preložte ho na polovicu a zaistite špáradlami.
    5. Teľacie mäso obaľte v múke, vajciach a strúhanke a vypražte v tuku zohriatom na 180 °C do zlatista.
    6. V malej miske zmiešajte balzamový ocot, olivový olej, med, soľ a čierne korenie. Na tanier rozložte upečenú a nakrájanú červenú repu, zalejte zálievkou a premiešajte, posypte ju rozdrobeným kozím syrom a polníčkom.
    7. Teľacie rezne nakrájajte na kúsky a podávajte ich spolu so šalátom z červenej repy, prípadne aj vlašskými alebo pekanovými orechmi.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:37
    Remaining Time 0:37
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jozefína Zaukolcová: Známa cukrárka, ktorá miluje vyprážaný rezeň

      Kačací rezeň plnený gaštanovým pyré a šampiňónmi

      Zdroj: Dobré jedlo/Laur Witteková

      Kačací rezeň s gaštanovou plnkou.

      4 porcie, príprava 30 minút, varenie 60 minút

      POTREBUJETE:

      • 1 lyžicu masla
      • 1 cibuľu
      • 150 g šampiňónov
      • pol lyžičky mletého badyánu
      • soľ, mleté čierne korenie
      • 100 g gaštanového pyré (môže byť hotové alebo z rozpučených uvarených gaštanov)
      • 4 kačacie prsia

      Na prílohu:

      • 3 veľké bataty
      • olivový olej
      • soľ, mleté čierne korenie
      • štvrť lyžičky mletého čili (voliteľné)

      Ešte budete potrebovať:

      • bylinky
      • 2 limetky

      POSTUP

      1. Pripravte plnku: Na panvici osmažte na masle nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Pridajte nakrájané šampiňóny, mletý badyán, soľ a korenie a restujte, kým sa tekutina neodparí. Primiešajte gaštanové pyré. Nechajte mierne vychladnúť.
      2. Kačacie prsia nakrojte tak, aby ste vytvorili kapsu, do ktorej vložíte plnku. Každý kus mäsa naplňte plnkou a zaistite špáradlom. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
      3. Na mierne rozpálenej panvici zohrejte olivový olej a opečte prsia najprv na strane s kožou, kým nie je chrumkavá a zlatohnedá. Potom otočte a opečte druhú stranu, dokopy to bude trvať 15 až 20 minút. Mäso môže zostať mierne ružové.
      4. Bataty obaľte v olivovom oleji, osoľte, okoreňte čili a rovnomerne rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre na 200 °C asi 25 až 30 minút, kým nie sú mäkké, zľahka opečené s chrumkavými koncami.
      5. Kačacie prsia nakrájajte na plátky a podávajte s pečenými batatmi. Ozdobte čerstvými bylinkami alebo šalátom a dochuťte limetovou šťavou.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 4:33
      Remaining Time 4:33
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Linda varí do 10 eur: Zapekané kuracie prsia so špenátom a mozzarellou

        Kurací rezeň plnený hruškami a syrom s modrou plesňou

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Rezne plnené syrom a hruškou.

        4 porcie, príprava 35 minút, varenie 30 minút

        POTREBUJETE:

        • 4 kuracie prsia (každé približne 150 g)
        • soľ, mleté čierne korenie
        • 1 stredne veľká hruška
        • 100 g syra s modrou plesňou (gorgonzola alebo niva)
        • 1 lyžičku čerstvého tymianu (alebo pol lyžičky sušeného)
        • olej na vyprážanie

        Na cestíčko:

        • 140 g hladkej múky
        • 110 g kukuričného škrobu
        • 1 lyžičku so
        • pol lyžičky mletého korenia
        • 1 lyžičku mletej sladkej papriky
        • pol lyžičky čili (voliteľné)
        • 2 lyžičky prášku do pečiva
        • 420 ml studenej vody

        Na zálievku:

        • 2 lyžice olivového oleja
        • 1 lyžicu balzamového octu
        • soľ, mleté čierne korenie
        • 100 g čerstvej rukoly
        • 1 hrušku
        • 50 g vlašských orechov

        POSTUP

        1. Pripravte cestíčko na vyprážanie: Všetky suché suroviny spolu premiešajte, postupne pridajte studenú vodu a zmes odložte do chladničky. Cesto má mať hustotu palacinkového cesta – ak treba, pred použitím ho zrieďte vodou.
        2. Kuracie prsia nakrojte tak, aby ste vytvorili kapsu na plnku. Každý kus mäsa osoľte a okoreňte. Naplňte ho niekoľkými plátkami hrušky, syra a posypte tymianom. Po naplnení uzavrite každý rezeň špáradlom, aby plnka zostala vo vnútri počas pečenia.
        3. Každý kus mäsa obaľte v cestíčku, prebytočné cesto nechajte stiecť. Vložte do oleja vyhriateho na 180 °C a pri vysmážaní udržujte teplotu oleja na 150 až 160 °C. Mäso vysmažte do zlatohneda. Odstráňte z neho špáradlá.
        4. Pripravte zálievku: V malej miske zmiešajte olivový olej s balzamovým octom, soľou a čiernym korením. Do veľkej misy vložte rukolu, plátky hrušky a opečené a podrvené vlašské orechy. Zálievku pridajte tesne pred podávaním a premiešajte.
        5. Kuracie rezne podávajte s čerstvým šalátom z rukoly, hrušiek a vlašských orechov.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:11
        Remaining Time 0:11
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Jedzte MÄSO podľa horoskopu: Pozrite, aké sa najviac hodí k vášmu znameniu!
          Zdroj: NMH

          Morčací rezeň plnený špenátom, parmezánom a cesnakom

          4 porcie, príprava 25 minút, varenie 30 minút

          POTREBUJETE:

          • 2 strúčiky cesnaku
          • olivový olej
          • 150 g čerstvého špenátu
          • štipku muškátového orieška
          • 50 g strúhaného parmezánu alebo iného tvrdého syra
          • 4 rezne z morčacích pŕs (každé asi 150 až 180 g)
          • soľ, mleté čierne korenie
          • hladkú múku
          • vajcia
          • nesladené kukuričné lupienky
          • olej na vyprážanie

          Na kuskus:

          • 300 g kuskusu
          • 540 ml osoleného vriaceho vývaru alebo vody
          • zrnká z 1 granátového jablka
          • soľ, mleté čierne korenie
          • panenský olivový olej
          • hrsť mätových lístkov
          • 1 citrón

          POSTUP

          1. Očistené a na plátky nakrájané cesnaky orestujte na oleji dozlatista (začnite so studenou panvicou). Pridajte špenát a za stáleho miešania ho krátko poduste, kým nezvädne. Dochuťte štipkou muškátového orieška, soľou a čiernym korením, potom odstavte a nechajte vychladnúť. Primiešajte strúhaný parmezán.
          2. Morčacie prsia jemne naklepte medzi dvoma igelitovými vreckami na tenšie plátky, osoľte a okoreňte ich z oboch strán. Na každý plátok rozložte časť špenátovo-parmezánovej plnky. Rezne preložte a zaistite špáradlami. Obaľte ich postupne v múke, vajciach a podrvených kukuričných lupienkoch. Rezne vysmažte dozlatista v oleji vyhriatom na 180 °C.
          3. Kuskus nasypte do misy, zalejte vriacim vývarom alebo vodou, zakryte a nechajte 5 až 10 minút napučať. Potom ho nakyprite vidličkou, pridajte, granátové jablko, soľ, čierne korenie a olivový olej. Jemne premiešajte a dochuťte nasekanou mätou a citrónovou šťavou.
          4. Morčacie rezne podávajte s ochuteným kuskusom s granátovým jablkom a mätou.

          V Dobrom jedle nájdete tie najchutnejšie recepty>>>

          Autor článku

          Dobroslava Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.