Reklama

DOMÁCE GAŠTANOVÉ PYRÉ: Perfektná mňamka aj do vianočných koláčikov

Domáce gaštanové pyré

Zdroj: Archív Dobrého jedla

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nemusí byť len so šľahačkou. Pyré natierajte na sladké pečivo, palacinky alebo ho použite ako náplň do vianočných koláčikov - rolád, krémov na sviatočné cupcakes, rezov či guliek.

Chodievali ste naň ruka v ruke s prvou láskou do cukrárne rovno pri škole? Alebo máte takisto skvelú maminu, ktorá mrazenými kockami z Maďarska (tam robia gaštanové pyré svetovo odjakživa) naplnila mrazničku a potom vám z neho bohato nastrúhala na čerstvú šľahačku vždy, keď ste dostali chuť?

Domáce gaštanové pyré

Zdroj: Archív Dobrého jedla

Domáce gaštanové pyré bez éčok a s pravou chuťou gaštanov môžete servírovať ako dezert aj na slávnostnú večeru.

3 POHÁRE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg gaštanov
  • 2 šálky vody
  • 1 šálka trstinového cukru
  • pár kvapiek vanilkovej (aj rumovej) esencie

POSTUP:

  1. Gaštany umyte a na užšom konci narežte do tvaru X. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 °C asi 20 minút. Keď trochu vychladnú, zbavte ich šupky a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Upečené gaštany preložte do panvice, podlejte vodou a pridajte cukor aj esencie. Pomaly varte asi 20 minút, kým gaštany úplne nezmäknú a nevznikne hustý sirup. Gaštany nakoniec dobre rozmixujte a pridajte k nim sirup. Vychladnuté pyré preložte do pohárov. Môžete ho tiež zmraziť v malých dózach.

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.