objednať časopis
všetky kategórie

Nemusí byť len so šľahačkou. Pyré natierajte na sladké pečivo, palacinky alebo ho použite ako náplň do vianočných koláčikov - rolád, krémov na sviatočné cupcakes, rezov či guliek.

Metrový koláč je klasika, ktorú milujeme.
Čítajte viac
Najlepší METROVÝ KOLÁČ: Mňam, je presne ako od maminy! (FOTOPOSTUP)

Chodievali ste naň ruka v ruke s prvou láskou do cukrárne rovno pri škole? Alebo máte takisto skvelú maminu, ktorá mrazenými kockami z Maďarska (tam robia gaštanové pyré svetovo odjakživa) naplnila mrazničku a potom vám z neho bohato nastrúhala na čerstvú šľahačku vždy, keď ste dostali chuť?

Domáce gaštanové pyré

Domáce gaštanové pyré bez éčok a s pravou chuťou gaštanov môžete servírovať ako dezert aj na slávnostnú večeru.
Domáce gaštanové pyré bez éčok a s pravou chuťou gaštanov môžete servírovať ako dezert aj na slávnostnú večeru.
Zdroj: Archív Dobrého jedla

3 POHÁRE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg gaštanov
  • 2 šálky vody
  • 1 šálka trstinového cukru
  • pár kvapiek vanilkovej (aj rumovej) esencie

POSTUP:

  1. Gaštany umyte a na užšom konci narežte do tvaru X. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 °C asi 20 minút. Keď trochu vychladnú, zbavte ich šupky a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Upečené gaštany preložte do panvice, podlejte vodou a pridajte cukor aj esencie. Pomaly varte asi 20 minút, kým gaštany úplne nezmäknú a nevznikne hustý sirup. Gaštany nakoniec dobre rozmixujte a pridajte k nim sirup. Vychladnuté pyré preložte do pohárov. Môžete ho tiež zmraziť v malých dózach.
Čítajte viac
Stopercentná GAŠTANOVÁ roláda: Iné prísady ako gaštany do nej nevkladajte