DOMÁCE GAŠTANOVÉ PYRÉ: Perfektná mňamka aj do vianočných koláčikov
7. 12. 2020, 8:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:12)

Zdroj: Archív Dobrého jedla
Nemusí byť len so šľahačkou. Pyré natierajte na sladké pečivo, palacinky alebo ho použite ako náplň do vianočných koláčikov - rolád, krémov na sviatočné cupcakes, rezov či guliek.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: profimedia.sk
Zdroj: profimedia
Galéria k článku
Chodievali ste naň ruka v ruke s prvou láskou do cukrárne rovno pri škole? Alebo máte takisto skvelú maminu, ktorá mrazenými kockami z Maďarska (tam robia gaštanové pyré svetovo odjakživa) naplnila mrazničku a potom vám z neho bohato nastrúhala na čerstvú šľahačku vždy, keď ste dostali chuť?
Domáce gaštanové pyré
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Domáce gaštanové pyré bez éčok a s pravou chuťou gaštanov môžete servírovať ako dezert aj na slávnostnú večeru.
3 POHÁRE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg gaštanov
- 2 šálky vody
- 1 šálka trstinového cukru
- pár kvapiek vanilkovej (aj rumovej) esencie
POSTUP:
- Gaštany umyte a na užšom konci narežte do tvaru X. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 °C asi 20 minút. Keď trochu vychladnú, zbavte ich šupky a nechajte úplne vychladnúť.
- Upečené gaštany preložte do panvice, podlejte vodou a pridajte cukor aj esencie. Pomaly varte asi 20 minút, kým gaštany úplne nezmäknú a nevznikne hustý sirup. Gaštany nakoniec dobre rozmixujte a pridajte k nim sirup. Vychladnuté pyré preložte do pohárov. Môžete ho tiež zmraziť v malých dózach.