Chodievali ste naň ruka v ruke s prvou láskou do cukrárne rovno pri škole? Alebo máte takisto skvelú maminu, ktorá mrazenými kockami z Maďarska (tam robia gaštanové pyré svetovo odjakživa) naplnila mrazničku a potom vám z neho bohato nastrúhala na čerstvú šľahačku vždy, keď ste dostali chuť?
Domáce gaštanové pyré
Domáce gaštanové pyré bez éčok a s pravou chuťou gaštanov môžete servírovať ako dezert aj na slávnostnú večeru.
Zdroj: Archív Dobrého jedla
3 POHÁRE, PRÍPRAVA 5 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg gaštanov
- 2 šálky vody
- 1 šálka trstinového cukru
- pár kvapiek vanilkovej (aj rumovej) esencie
POSTUP:
- Gaštany umyte a na užšom konci narežte do tvaru X. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 200 °C asi 20 minút. Keď trochu vychladnú, zbavte ich šupky a nechajte úplne vychladnúť.
- Upečené gaštany preložte do panvice, podlejte vodou a pridajte cukor aj esencie. Pomaly varte asi 20 minút, kým gaštany úplne nezmäknú a nevznikne hustý sirup. Gaštany nakoniec dobre rozmixujte a pridajte k nim sirup. Vychladnuté pyré preložte do pohárov. Môžete ho tiež zmraziť v malých dózach.