Reklama

Trápi vás vypadávanie vlasov? Problémom môže byť aj chudnutie: Maroš Krivosudský radí, čo s tým

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Výživový poradca MAROŠ KRIVOSUDSKÝ: Toto je pri chudnutí dôležité!
    Reklama
    Monika Fajdová

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Chudnutie môže zaťažiť nielen telo, ale aj vlasy, čo často vedie k ich oslabeniu a vypadávaniu – prečítajte si, ako tomu efektívne predísť.

    Chudnutie je pre mnohých cieľom, ktorý vedie k lepšiemu zdraviu a sebavedomiu. No niekedy sa počas tohto procesu objavia nežiaduce vedľajšie účinky, medzi ktoré patrí aj vypadávanie vlasov. Ak ste si všimli, že pri chudnutí strácate viac vlasov ako zvyčajne, nezúfajte. Maroš Krivosudský z Whealth sa na svojom instagramovom profile venoval aj tejto téme a vysvetlil, ako to je s vypadávaním vlasov počas chudnutia.

    Prečo nechudnete, aj keď ste v deficite?

    Pri drastických diétach sa často stáva, že ľudia sa do chudnutia zamotajú a ich denný kalorický príjem sa dostane pod úroveň bazálneho metabolizmu - budú teda prijímať ešte menej kalórií, ako potrebuje ich telo na zabezpečenie dýchania či trávenia potravín. A aj napriek takému nízkemu kalorickému príjmu sa môže stať, že chudnúť nebudete. Tento stav sa nazýva metabolická adaptácia, resp. adaptívna termogenéza a Maroš Krivosudský ho vysvetľuje tak, že "človek síce zje málo jedla (kalórii), no do kalorického deficitu sa aj tak nedostane, lebo tých kalórii zároveň málo spáli. A teda síce hladuje, no aj tak nechudne.".

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/C6uBSOALzpb/?img_index=1

    Výživový poradca z Extrémnych premien neodolá ani poctivému rezňu.

    Výživový poradca, ktorý má z Extrémnych premien s Marošom Molnárom skúsenosti aj s klientmi, ktorí schudli polovicu svojej váhy tvrdí, že dôvodov, prečo v dlhodobom, ale najmä v drastickom kalorickom deficite nechudneme, je viacero:

    • Nižší BMR, teda bazálny metabolizmus, lebo telo chce prežiť a teda šetrí, kde sa dá, keďže nevie rozoznať, či ide "len" o diétu alebo je naše telo v ohorzení a musí hladovať
    • Nižší NEAT, a teda výdaj energie pri bežných aktivitách počas dňa, keďže sa pri drasticky nízkom energetickom príjme podvedome hýbeme menej, máme menej energie a musíme viac oddychovať
    • Nižší EAT, čo je výdaj pri samotnej športovej aktivite, keďže sme jednoducho unavení a výkon bez dostatku jedla nepodáme
    • Nižší TEF, teda termický efekt potravy, keďže aj samotné spracovanie zjedeného jedla vyžaduje istú vydanú energiu

    Autor článku

    Monika Fajdová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.