Top 20 SLOVENSKÝCH jedál: Tieto kraľujú v rebríčku a mnohé jeme na Vianoce!
3. 12. 2024, 6:02

Ktoré zo slovenských jedál alebo kulinárskych špecialít považujete za svoju topku vy? Zistite, či sa váš favorit nachádza medzi tými najlepšími!
Známy gastro portál Tasteatlas nedávno aktualizoval zoznam TOP 42 slovenských potravín a špecialít, ktoré odporúča na Slovensku okoštovať. Pozrite sa s nami na prvých 20 z nich.
20. Krupicová kaša
Zdroj: Shutterstock
TOP 20 slovenských jedál: Krupicová kaša vo vianočno - škoricovo- perníkovom prevedení.
Tradičná pochúťka pre všetky deti na Slovensku, v Čechách, Rakúsku, Nemecku, Maďarsku i Chorvátsku krupice sa dá vylepšiť podľa chuti maslom, kakaom, čokoládou, alebo škoricou a vanilkou, ktoré ho rozvoňajú Vianocami. Môžete ju posypať aj rozdrvenými perníčkami. Poradíme vám, že bude jemnejšia, ak v pomere približne 3:1 zmiešate krupicu so Zlatým klasom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Bryndzové pirohy.
19. Bryndzové pirohy
Malé "taštičky" zo zemiakového cesta, plnené bryndzovo-zemiakovou zmesou, alebo len čistou bryndzou, sa po uvarení posypú opraženou prerastenou slaninkou s cibuľou. Podávajú sa aj s kyslou smotanou a v diétnejšej verzii sa môžu posypať len pažítkou.
Zdroj: TASR
TOP 20 slovenských jedál: Zázrivské vojky.
18. Zázrivské vojky
Tieto povrázky, ktoré sa niekedy spletajú do korbáčikov, sa vyrábajú v Zázrivej z kravského i ovčieho hrudkového syra. Ten sa sparí v horúcej vode a ručne sa z neho ešte za horúca ťahajú „vojky“. Niekedy sa aj jemne zaúdia. Sú vynikajúcou pochúťkou pri rôznych príležitostiach k vínu, ale aj do bagiet, na chlebíčky, či na ozdobenie polievok a šalátov.
Zdroj: NMH/Júlia Šimáková
TOP 20 slovenských jedál: Syrové korbáčiky.
17. Oravské korbáčiky
Vyrábajú sa na Orave od od 2. polovice 19. storočia, podobne ako "vojky", z pareného syra, ktorý sa po vyťahaní na povrázky ručne splieta do tvaru korbáčikov. Údené majú dymovú vôňu, tmavo žltú farbu a sú zvyčajne slanšie ako neúdené. Atraktívna pochúťka nie len pre turistov, sa na salašoch kupuje najmä pred vianočnými a novoročnými sviatkami na kilá!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Bryndza je celoročný produkt, no májová je najlepšia.
16. Slovenská bryndza
Mäkký syr s typickou aromaticko - kyslasto - pikantnou vôňou a chuťou sa vyrába z čistého ovčieho mlieka, alebo zo zmesi ovčieho a kravského. V tom prípade musí byť ovčej zložky minimálne 50 percent. Okrem iných slovenských špecialít, pre ktoré je bryndza typická, je výborná do nátierky - šmirkas, s trochou masla, prípadne kyslej smotany, nakrájanej cibuľky a mletej papriky.
Zdroj: Robo Hubač
TOP 20 slovenských jedál: Výroba tradičného Skalického trdelníka.
15. Skalický trdelník
Nádherne voňavý dutý valcovitý koláč, ktorého originál pečú len v Skalici. Kysnuté cesto sa v pásoch navíja na "trdlo" - drevený valec a obalené orechmi sa pečie pri otvorenom ohni v peci do zlatista. Trdelník najlepšie chutí čerstvý. Na trhoch sa predávajú aj trdelníky, ktoré ale nie sú pravé skalické, a sú obalené v rôznych zmesiach orechov, škorice, kokosu a vanilkového cukru.
Zdroj: MAREK BARTOŠ/Gurmet
TOP 20 slovenských jedál: Opečené špekáčiky s dipom.
14. Tradičné špekáčiky
Mäsová klobásová pochúťka, bez ktorej sa nezaobíde žiadna dobrá opekačka a grilovačka. No špekačiky sa používajú aj pri príprave polievok, či napríklad "slepého " gulášu so zemiakmi a cibuľou, ale obľúbené sú aj ako nakladané utopence. Ich tradičná výroba má v Česko - Slovensku vyše storočnú tradíciu. Špekáčiky získali ochrannú známku od Európskej komisie s označením „Zaručená tradičná špecialita“.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Vianočka s hrozienkami.
13. Vianočka
Sladký tradičný vianočný koláč pletený z viacerých valčekov cesta podobného brioške. Ochucuje sa často rumom, citrónovou alebo pomarančovou kôrou, mandľami, kandizovaným i sušeným ovocím. Tvar vianočky má symbolizovať malého Ježiška v jasliach, zavinutého do perinky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Tradičné okrúhle koláče s lekvárom a mrveničkou.
12. Koláče
Názov okrúhleho sladkého múčnika z kysnutého cesta, je odvodený od českého slova "kola", čo znamená kolieska. Plnia sa tradične slivkovým lekvárom, makom alebo tvarohom. Aj keď svoju tradíciu majú v Čechách a na Morave, obľúbené sú aj na Slovensku, kde ich pečieme a voláme ako moravské alebo svadobné koláče.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Mierne údený oštiepok.
11. Slovenský oštiepok
Základnou surovinou tohto polotvrdého polotučného pareného i nepareného, údeného i neúdeného syra v tvare šišky, s prídavkom živej kultúry z kyslomliečnych baktérií, je samostatne ovčie alebo kravské mlieko alebo ich zmes. Na Slovensku sa vyrába od začiatku 18. storočia. V roku 2008 sa stal slovenský oštiepok po skalickom trdelníku, slovenskej parenici a slovenskej bryndzi štvrtým výrobkom s chráneným zemepisným označením na Slovensku.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Slovenská parenica.
10. Slovenská parenica
Tradičný polomäkký nezrejúci parený syr je tiež produktom s chráneným zemepisným označením. Musí mať minimálne 50-percentný podiel ovčieho mlieka a tvar zvitkov s priemerom 6-8 cm, vysoký 5-8 cm. Parenicu vyrábali pôvodne salašníci ručne len z ovčieho mlieka. Parenica je navinutá v dvoch rolkách spojených do tvaru písmena S alebo do špirály. Rolky sú zviazané syrovou šnúrkou alebo retiazkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
TOP 20 slovenských jedál: Parené buchty.
9. Parené buchty
Vynikajúca sladká pochúťka z jemného kysnutého cesta pravdeopodbne pochádza z východnej alebo južnej časti Rakúska a patrila k tradičným jedlám rakúsko-uhorskej kuchyne. Buchty sa u nás najčastejšie plnia slivkovým lekvárom a po parení sa polejú výdatne maslom a posypú makom alebo inými posýpkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Vianočná kapustnica.
8. Kapustnica
Klasická slovenská výdatná a zdravá polievka z kyslej kapusty je obľúbeným jedlom najmä v zimných mesiacoch. V mnohých regiónoch Slovenska patrí v rôznych variáciách - a mäsom, klobásou, rybou, bez mäsa, so sušenými hubami, krúpami... k tradičným vianočným pokrmom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Halušky s kapustou.
7. Halušky
Aj keď sa tieto malé "knedle" z vareného zemiakového cesta na Slovensku najčastejšie jedia s bryndzou, halušky sa podávajú s obľubou aj napríklad s dusenou kyslou kapustou, posypané opečenou slaninou a volajú sa strapačky. Príprava cesta aj postup, kedy sa hádžu po kúskoch do vriaceh osolenej vody, sú rovnaké. No halušky majú aj veľa sladkých variácií s makom, tvarohom...
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Hovädzí guláš.
6. Guláš
Typické maďarské jedlo z duseného bravčového alebo hovädzieho mäsa sa udomácnilo v tých najrôznejšách podobách aj na Slovensku. Základom je dobrý zahustený základ z cibule, papriky - aj mletej červenej a paradajok. Ostatné je na fantázii každého kuchára, niekto doň pridáva aj pikantnú klobásu. Výborné je mäso kombinovať napríklad s fazuľou, zemiakmi alebo hubami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Plnené šišky s lekvárom.
5. Šišky
Nadýchané okrúhle zlatisté koláčiky z kysnutého cesta, vysmážané v oleji, sú tradičnou pochúťkou fašiangového obdobia. Najčastejšie sa podávajú s jahodovým džemom alebo ľahkou jahodovou penou, no moderní pekári a cukrári ich dokážu naplniť tými najrôznejšími plnkami: pudingom, makom, karamelom, vanilkovým, čokoládovým i ovocným krémom... Prvé receptúry sa zachovali v nemecky hovoriacich krajinách a predstavovali symbol hojnosti a plodnosti.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Mastené lokše.
4. Lokše
Jedno z najjednoduchších jedál, ktoré vie ale naozaj dobre pripraviť len málo gazdiniek! Cesto s múkou a zemiakmi sa vaľká do kruhu a pečie nasucho alebo na troške masti do zlatista. Lokše sa jedia samotné, len omastené domácou masťou, alebo plnené na slano aj na sladko. Nedomysliteľná pochúťka hodovaní i vianočných trhov.
Zdroj: Dobré jedlo/ Lýdia Czakó
TOP 20 slovenských jedál: Bryndzové halušky.
3. Bryndzové halušky
O bryndzi a bryndzových haluškách sme si dlho mysleli, že ju vymysleli slovenskí bačovia. No musíme sa zmieriť s tým, že názov i pôvod bryndze je v pastierskych kultúrach Balkánskeho polostrova a Stredomoria. Slovo bryndza pochádza z rumunského slova brânză. Valaši z tejto krajiny priniesli v 17. storočí na naše územie aj bryndzové halušky. Najmä v podhorských oblastiach sa postupne udomácnili a považujeme ich za osvojené jedlo. Dnes ide o špecialitu, ktorá je považovaná za tradičné slovenské jedlo.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
TOP 20 slovenských jedál: Zemiakové placky posypané syrom.
2. Zemiakové placky
Bez ich vône si len ťažko predstaviť hociktorú slovenskú kuchyňu. Klasické cesto z najemno nastrúhaných surových zemiakov, trochy múky alebo strúhanky, vajíčok, majoránu, cesnaku, soli a korenia, si občas vylepšujeme rôznymi inými ingredienciami. Najlepšie sú opečené na zmesi oleja a masti. Vynikajúco chutia namiesto chleba ku kyslým polievkam, ale sú aj vhodnou prílohou k mäsovým jedlám.
Zdroj: Shutterstock
Ovčí salašnícky údený syr.
1. Ovčí salašnícky údený syr
Od roku 2010 je názov "Ovčí salašnícky údený syr" zapísaný v registri
zaručených tradičných špecialít. Vyrobený je na salašoch zo 100 % ovčieho mlieka z horských oblastí. Zaúdený ovčí syr má dlhšiu trvanlivosť, výraznejšiu, jemne pikantnú chuť a jemnú dymovú vôňu. Pri spracovaní sa musí tiež zachovať tradičný spôsob údenia.