Reklama

Skvelé syrové slimáčiky: Recept od Miňa Macuľu budete milovať

Miroslav Miňo Macuľa z Pečie celé Slovensko

Zdroj: RTVS

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Recepty cukrára Miňa Macuľu milujeme! Tieto syrové slimáčiky sú dokonalé. Poďte ich podľa majstra pekára upiecť aj vy.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:05
Remaining Time 1:05
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO

    Miňo Macuľa sa dostal do povedomia ľudí počas súťaženia v historicky prvej sérii súťaže Pečie celé Slovensko. Verili by ste, že od toho času prešli už viac ako 3 roky? Talentovaného a vždy usmiateho cukrára si obľúbilo celé Slovensko. A keď napokon súťaž zaslúžene vyhral, otvorili sa mu dvere do veľkolepého sladkého sveta. Nedávno upiekol dokonalé umelecké dielo, na sviatky nám venoval neskutočnú Sacherovu tortu a jeho božské pagáčiky pečieme dodnes.

    Zdroj: Laura Witteková

    Cukrára Miňa Macuľu sme navštívili uňho doma. Venoval nám perfektný recept na vianočnú Sacherovu tortu.

    Tentokrát nás očaril skvelými syrovými slimáčikmi, ktoré sú chrumkavé, voňavé a nebudete ich vedieť prestať jesť. Hodia sa ako občerstvenie pre návštevu, ale aj ako večerné chrumkanie k dobrému filmu. Základom je syr, ktorým rozhodne nešetrite. Vedeli ste, že vám môže dokonca zlepšiť náladu?

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tučné SYRY vás prekvapia svojimi benefitmi, nevyhýbajte sa im

      Prečo tak milujeme syr?

      Neviem ako vy, ale ja si bez syra neviem predstaviť svoj život. Viete však, že túto lásku máme zakódovanú aj v mozgu? Syr je jednou z najobľúbenejších potravín na svete – či už ide o krémovú mozzarellu, voňavý parmezán, pikantnú nivu alebo roztekajúci sa camembert.

      Syr obsahuje kombináciu tukov a bielkovín, ktorá je pre naše chuťové bunky mimoriadne lákavá. Tuky dodávajú jemnosť a sýtosť, zatiaľ čo bielkoviny, najmä kazeín, sa pri dozrievaní rozkladajú a vytvárajú intenzívne chuťové tóny. Navyše, syr je bohatý na glutamáty, prírodné zlúčeniny, ktoré sú nositeľmi umami – tzv. piatej chuti, ktorá je zodpovedná za hlboký chuťový zážitok.

      Anketa

      Máte radi syr?

      • Áno, milujem ho! 97%
      • Syry nejem. 2%

      Hlasovanie bolo ukončené

      Vedeli ste, že syr obsahuje látky, ktoré môžu podporovať dobrú náladu? Obsahuje tryptofán – aminokyselinu, ktorá sa v tele mení na serotonín, tzv. hormón šťastia. Okrem toho kazeín počas trávenia uvoľňuje kazomorfíny, látky podobné endorfínom, ktoré môžu mať mierne upokojujúce a príjemné účinky. Možno preto sa syru tak ťažko vzdávame!

      Zdroj: Shutterstock

      Syr vám dokáže zlepšiť náladu.

      Z evolučného hľadiska máme prirodzenú náklonnosť k potravinám bohatým na tuky a bielkoviny – sú totiž zdrojom rýchlej energie a dôležitých živín. Keďže syr obsahuje veľa kalórií v malom množstve, bol pre našich predkov ideálnym spôsobom, ako doplniť energiu. Aj dnes sa preto náš mozog pri konzumácii syra „teší“ a povzbudzuje nás k ďalšiemu sústu.

      Autor článku

      Monika Fajdová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.