ŠALÁT Z NOVÝCH ZEMIAKOV A FAZUĽKY
Šalát z nových zemiakov s prepeličími vajíčkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Barbora Dolinajová
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g nových zemiakov
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 250 g zelených a žltých fazuľových strukov
- 12 prepeličích vajec (pri izbovej teplote)
- 1 viazaničku reďkoviek
- 1 červenú cibuľu
- zelený listový šalát
- čerstvé bylinky podľa chuti
- soľ
NA ZÁLIEVKU:
- 1-2 sardelové filety
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžičku horčice
- 1 lyžicu medu
- 8 lyžíc olivového oleja
- 2-3 lyžice citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Pripravte zálievku: Sardelové filety najemno nasekajte, pridajte pretlačený cesnak, horčicu, med a pomaly vmiešajte olivový olej. Postupne pridávajte aj citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zálievka má mať vyváženú sladkokyslú chuť s jasnou, ale jemnou chuťou sardel.
- Nové zemiaky v šupke riadne oškrabte a umyte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte spolu s malou ošúpanou cibuľou, so strúčikmi cesnaku a s bobkovým listom v osolenej vode. Uvarené zemiaky sceďte a vo väčšej mise ich krátko premiešajte s časťou zálievky.
- Fazuľové struky očistite od stoniek a dajte do vriacej osolenej vody. Povarte do zmäknutia asi 4 minúty. Vyberte ich a rýchlo ochlaďte v studenej vode. Struky pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Prepeličie vajíčka vložte do vriacej vody a varte 2 minúty a 20 sekúnd. Vyberte z hrnca a rýchlo schlaďte v studenej vode.
- Reďkovky očistite, umyte a nakrájajte na menšie kúsky, cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké pásiky.
- Všetku zeleninu zamiešajte spolu so zemiakmi, pridajte zelené listy a bylinky a postupne prilievajte zálievku dovtedy, kým šalát nebude chutiť podľa vašich predstáv. Šalát obložte rozkrojenými osolenými prepeličími vajcami.
NOVÉ zemiaky si upečte so syrom a slaninkou. Recept je TU >>>