objednať časopis
všetky kategórie

Chutia rozprávkovo aj rýchlo podusené na masle a čerstvo posekanej petržlenovej vňatke. To áno. Ale ak úrodu nových spracujete podľa šéfkuchára Dobrého jedla Ľuboša Mega, nebudete sa vedieť dočkať ďalšej.

ŠALÁT Z NOVÝCH ZEMIAKOV A FAZUĽKY

Šalát z nových zemiakov s prepeličími vajíčkami.
Šalát z nových zemiakov s prepeličími vajíčkami.
Zdroj: Dobré jedlo/Barbora Dolinajová

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 500 g nových zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 250 g zelených a žltých fazuľových strukov
  • 12 prepeličích vajec (pri izbovej teplote)
  • 1 viazaničku reďkoviek
  • 1 červenú cibuľu
  • zelený listový šalát
  • čerstvé bylinky podľa chuti
  • soľ

NA ZÁLIEVKU:

  • 1-2 sardelové filety
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžičku horčice
  • 1 lyžicu medu
  • 8 lyžíc olivového oleja
  • 2-3 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ, mleté čierne korenie 
Grécky šalát.
Čítajte viac
Najznámejšie ZELENINOVÉ ŠALÁTY: Máme recepty na pravé originály!

POSTUP

  1. Pripravte zálievku: Sardelové filety najemno nasekajte, pridajte pretlačený cesnak, horčicu, med a pomaly vmiešajte olivový olej. Postupne pridávajte aj citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zálievka má mať vyváženú sladkokyslú chuť s jasnou, ale jemnou chuťou sardel.
  2. Nové zemiaky v šupke riadne oškrabte a umyte, nakrájajte na menšie kúsky a uvarte spolu s malou ošúpanou cibuľou, so strúčikmi cesnaku a s bobkovým listom v osolenej vode. Uvarené zemiaky sceďte a vo väčšej mise ich krátko premiešajte s časťou zálievky.
  3. Fazuľové struky očistite od stoniek a dajte do vriacej osolenej vody. Povarte do zmäknutia asi 4 minúty. Vyberte ich a rýchlo ochlaďte v studenej vode. Struky pozdĺžne rozpoľte a nakrájajte na menšie kúsky.
  4. Prepeličie vajíčka vložte do vriacej vody a varte 2 minúty a 20 sekúnd. Vyberte z hrnca a rýchlo schlaďte v studenej vode.
  5. Reďkovky očistite, umyte a nakrájajte na menšie kúsky, cibuľu ošúpte a nakrájajte na tenké pásiky.
  6. Všetku zeleninu zamiešajte spolu so zemiakmi, pridajte zelené listy a bylinky a postupne prilievajte zálievku dovtedy, kým šalát nebude chutiť podľa vašich predstáv. Šalát obložte rozkrojenými osolenými prepeličími vajcami. 

NOVÉ zemiaky si upečte so syrom a slaninkou. Recept je TU >>>