Reklama

Makrónky každého tvaru! Čo všetko viete o tomto luxusnom dezerte?

Cukrárka ich zdobí aj jedlými kryštálikmi.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CwQB5cRgQ6m/

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Rozkošné hamburgery, zajace, ale aj nežné pusinky! Makrónky nie sú žiadna nuda.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakii

    Makrónky sú malé, farebné a neodolateľne chutné cukrovinky, ktoré si získali srdcia gurmánov po celom svete. Makrónky majú zložitú históriu, bijú sa o ne dve krajiny, ale väčšinou sa uznáva, že ich korene siahajú do Talianska.

    Slovo "macaron" je odvodené z talianskeho slova "maccherone", čo znamená jemná alebo jemne mletá pasta. Pôvodne boli makrónky jednoduché sušienky vyrobené z mandlí, cukru a vaječných bielkov.

    Pravý boom makrónok však nastal vo Francúzsku, kam recept pravdepodobne priniesli karmelitánske mníšky z Talianska v 16. storočí. V Paríži sa tieto malé dezerty stali obzvlášť populárne v 18. storočí, keď ich začali piecť cukrári v rôznych vyhlásených parížskych cukrárňach.

    Makrónky sú často považované za jeden z náročnejších dezertov na prípravu. Pri príprave makrónok je kľúčová presná váha ingrediencií, najmä mandľovej múky a cukru. Okrem toho však treba dbať aj na teplotu pri pečení a správny postup pri miešaní cesta, ktorý sa nazýva "makronáž".

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Moderný KRÉMEŠ cukrárky Veroniky Bušovej: SUPER RECEPT!
      Zdroj: NMH

      Jednou z najúchvatnejších vlastností makrónok je ich rôznorodosť. Od tradičných príchutí ako vanilka, čokoláda a malina po odvážnejšie kombinácie ako bazalka s bielou čokoládou, earl grey alebo dokonca foie gras, makrónky ponúkajú širokú paletu chuťových zážitkov.

      Hoci ich vo väčšine prípadov vidíme makrónky v klasických okrúhlych tvaroch, šikovná cukrárka Joyce vás určite predvedčí, že skutočne očarujúce môžu byť aj makrónkové kvietky, slimáčiky, princezné alebo dokonca nachos!

      Autor článku

      Monika Fajdová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.