Makrónky každého tvaru! Čo všetko viete o tomto luxusnom dezerte?
14. 4. 2024, 17:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CwQB5cRgQ6m/
Rozkošné hamburgery, zajace, ale aj nežné pusinky! Makrónky nie sú žiadna nuda.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C4863pcSRNQ/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C4GP2gWxeF8/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CxqKbspL-2r
Galéria k článku

Makrónky sú malé, farebné a neodolateľne chutné cukrovinky, ktoré si získali srdcia gurmánov po celom svete. Makrónky majú zložitú históriu, bijú sa o ne dve krajiny, ale väčšinou sa uznáva, že ich korene siahajú do Talianska.
Slovo "macaron" je odvodené z talianskeho slova "maccherone", čo znamená jemná alebo jemne mletá pasta. Pôvodne boli makrónky jednoduché sušienky vyrobené z mandlí, cukru a vaječných bielkov.
Pravý boom makrónok však nastal vo Francúzsku, kam recept pravdepodobne priniesli karmelitánske mníšky z Talianska v 16. storočí. V Paríži sa tieto malé dezerty stali obzvlášť populárne v 18. storočí, keď ich začali piecť cukrári v rôznych vyhlásených parížskych cukrárňach.
Makrónky sú často považované za jeden z náročnejších dezertov na prípravu. Pri príprave makrónok je kľúčová presná váha ingrediencií, najmä mandľovej múky a cukru. Okrem toho však treba dbať aj na teplotu pri pečení a správny postup pri miešaní cesta, ktorý sa nazýva "makronáž".

Zdroj: NMH
Jednou z najúchvatnejších vlastností makrónok je ich rôznorodosť. Od tradičných príchutí ako vanilka, čokoláda a malina po odvážnejšie kombinácie ako bazalka s bielou čokoládou, earl grey alebo dokonca foie gras, makrónky ponúkajú širokú paletu chuťových zážitkov.
Hoci ich vo väčšine prípadov vidíme makrónky v klasických okrúhlych tvaroch, šikovná cukrárka Joyce vás určite predvedčí, že skutočne očarujúce môžu byť aj makrónkové kvietky, slimáčiky, princezné alebo dokonca nachos!