Pečená HUS aj FOIE GRAS: Recepty a rady od Borisa Haška zo Slovenského Grobu
24. 11. 2023, 12:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Michal Smrčok
Majiteľ známej rodinnej reštaurácie, zameranej na husacie špeciality, poradil ako môžete tieto dobroty pripraviť aj doma.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Michal Smrčok
Galéria k článku

Aj keď k husaciemu či kačaciemu hodovaniu sa najviac hodí atmosféra príjemnej štýlovej reštaurácie, kde vám všetko pod nos prichystajú profesionáli a ani riady umývať nemusíte... Doprajte si takýto kulinársky zážitok aspoň raz do roka.
Dobrá husacina
Zdroj: Michal Smrčok
Boris a Klaudia Haškovci.
Boris Haško s manželkou Klaudiou vo svojej reštaurácii Gurmánsky Grob pečú husi s plným nasadením už štrnásť rokov. A to nie len počas vrcholnej sezóny, ale počas celého roka. V Grobe sa pečú výhradne domáce husi, ideálne z rodinných fariem. Očistené by mali v surovom stave pred pitvaním vážiť okolo 6 kilogramov. Večer ich nasolia z vonkajšej a najmä z vnútornej strany a ráno preložia do veľkých pekáčov.
Podlejú vodou a pečú takmer tri hodiny z oboch strán. Prebytočný
tuk a výpek zlievajú na ďalšie použitie. "Chrumkavosť kožky dosiahneme ideálne rozpálenou pecou a firemným tajomstvom! " povedal nám majiteľ reštaurácie.

Zdroj: NMH
Základ je klasika!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Pečená hus najlepšie chutí s lokšami a dusenou kapustou.
"Základ je hus dobre nasoliť a nechať odstáť,“ odporúča Boris Haško. Ideálna veľkosť husi na pečenie je podľa neho po vypitvaní okolo 4 a pol kilogramu. Keďže domáce rúry ani pekáče nie sú zvyčajne na takú veľkosť prispôsobené, treba kúpiť menšiu hus.
Do mäsa nikdy nepichajte vidlicou. Či je hus dobre upečená, zistíte tak, že ak jej roztiahnete nohy, nebudú pružiť a nevrátia sa na pôvodné miesto. Hus aj kačica sa pečú rovnako, rozdiel je, samozrejme, v kvalite a chuti mäsa. K tomuto mäsku sa najviac hodí suché biele alebo ľahšie červené víno. Burčiak je na zapíjanie husaciny dosť ťažký.

PEČENÁ HUS
6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 3 HODINY
Zdroj: Shutterstock
Hus môžete pri pečení naplniť jablkami.
POTREBUJETE:
- 1 očistená hus (ideálne 6 kg)
- soľ
- voda
- mlieko
POSTUP:
- Umytú a osušenú hus dobre nasoľte z vnútornej i vonkajšej strany. V chlade nechajte odstáť najlepšie cez noc.
- Vo veľkom pekáči podlejte vodou a pri 230 °C pečte odokrytú 1 a pol hodiny. Potom hus prevráťte, odoberte prebytočný tuk a výpek. Pečte ďalej ešte asi1 až 1 a pol hodiny dozlatista. Počas pečenia môžete potierať mliekom, aby chytila lesklý a chrumkavý povrch.

Zdroj: Tatiana Kubicová
FOIE GRAS
5 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT
POTREBUJETE:
- husacia pečeň
- husacia masť
- trocha vody
- 2 - 3 jablká (podľa veľkosti pečene)
- výpek z husi
- lokše alebo chlieb na podávanie
POSTUP:
- Očistenú a odblanenú pečeň ponorte do husacej masti, podlejte trochou vody a duste na miernom ohni asi 50 minút. Nesmie z nej vytekať krv, pečeň nie je steak.
- 15 minút pred dokončením vložte do kastróla jabĺčka nakrájané na mesiačiky, od ktorých pečeň chytí jemne sladkú chuť. Servírujte ich potom spolu s pečeňou, ktorú dopredu nesoľte, ale podlejte ju až pri podávaní výpekom z husi. Chutí s omastenými lokšami alebo domácim chlebom, ktorý si namáčate do výpeku.
Pripravte si aj tieto tradičné dobroty: