Reklama

Pečená HUS aj FOIE GRAS: Recepty a rady od Borisa Haška zo Slovenského Grobu

Boris Haško, majiteľ Gurmánsky Grob.

Zdroj: Michal Smrčok

Reklama

Majiteľ známej rodinnej reštaurácie, zameranej na husacie špeciality, poradil ako môžete tieto dobroty pripraviť aj doma.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CESNAKOVÉ UZLÍKY od cukrárky Lucie Gyenesovej: Nadýchané ako obláčik!

    Aj keď k husaciemu či kačaciemu hodovaniu sa najviac hodí atmosféra príjemnej štýlovej reštaurácie, kde vám všetko pod nos prichystajú profesionáli a ani riady umývať nemusíte... Doprajte si takýto kulinársky zážitok aspoň raz do roka.

    Dobrá husacina

    Zdroj: Michal Smrčok

    Boris a Klaudia Haškovci.

    Boris Haško s manželkou Klaudiou vo svojej reštaurácii Gurmánsky Grob pečú husi s plným nasadením už štrnásť rokov. A to nie len počas vrcholnej sezóny, ale počas celého roka. V Grobe sa pečú výhradne domáce husi, ideálne z rodinných fariem. Očistené by mali v surovom stave pred pitvaním vážiť okolo 6 kilogramov. Večer ich nasolia z vonkajšej a najmä z vnútornej strany a ráno preložia do veľkých pekáčov.

    Podlejú vodou a pečú takmer tri hodiny z oboch strán. Prebytočný
    tuk a výpek zlievajú na ďalšie použitie. "Chrumkavosť kožky dosiahneme ideálne rozpálenou pecou a firemným tajomstvom! " povedal nám majiteľ reštaurácie.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zázračná polievka PROTI JESENNÝM BACILOM: Uvarte si ju podľa odborníčky!
      Zdroj: NMH

      Základ je klasika!

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Pečená hus najlepšie chutí s lokšami a dusenou kapustou.

      "Základ je hus dobre nasoliť a nechať odstáť,“ odporúča Boris Haško. Ideálna veľkosť husi na pečenie je podľa neho po vypitvaní okolo 4 a pol kilogramu. Keďže domáce rúry ani pekáče nie sú zvyčajne na takú veľkosť prispôsobené, treba kúpiť menšiu hus.

      Do mäsa nikdy nepichajte vidlicou. Či je hus dobre upečená, zistíte tak, že ak jej roztiahnete nohy, nebudú pružiť a nevrátia sa na pôvodné miesto. Hus aj kačica sa pečú rovnako, rozdiel je, samozrejme, v kvalite a chuti mäsa. K tomuto mäsku sa najviac hodí suché biele alebo ľahšie červené víno. Burčiak je na zapíjanie husaciny dosť ťažký.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Chutné pomaly pečené mäsá, ich príprava je bez práce

        PEČENÁ HUS

        6 AŽ 8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 3 HODINY

        Zdroj: Shutterstock

        Hus môžete pri pečení naplniť jablkami.

        POTREBUJETE:

        • 1 očistená hus (ideálne 6 kg)
        • soľ
        • voda
        • mlieko

        POSTUP:

        1. Umytú a osušenú hus dobre nasoľte z vnútornej i vonkajšej strany. V chlade nechajte odstáť najlepšie cez noc.
        2. Vo veľkom pekáči podlejte vodou a pri 230 °C pečte odokrytú 1 a pol hodiny. Potom hus prevráťte, odoberte prebytočný tuk a výpek. Pečte ďalej ešte asi1 až 1 a pol hodiny dozlatista. Počas pečenia môžete potierať mliekom, aby chytila lesklý a chrumkavý povrch.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Koložvárska KAPUSTA: Skúste overený RECEPT od šéfkuchára. Lepšiu ste ešte nejedli!
          Zdroj: Tatiana Kubicová

          FOIE GRAS

          5 AŽ 6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 50 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • husacia pečeň
          • husacia masť
          • trocha vody
          • 2 - 3 jablká (podľa veľkosti pečene)
          • výpek z husi
          • lokše alebo chlieb na podávanie

          POSTUP:

          1. Očistenú a odblanenú pečeň ponorte do husacej masti, podlejte trochou vody a duste na miernom ohni asi 50 minút. Nesmie z nej vytekať krv, pečeň nie je steak.
          2. 15 minút pred dokončením vložte do kastróla jabĺčka nakrájané na mesiačiky, od ktorých pečeň chytí jemne sladkú chuť. Servírujte ich potom spolu s pečeňou, ktorú dopredu nesoľte, ale podlejte ju až pri podávaní výpekom z husi. Chutí s omastenými lokšami alebo domácim chlebom, ktorý si namáčate do výpeku.

          Pripravte si aj tieto tradičné dobroty: