Reklama

Jožka Zaukolcová je štedrá! Darovala nám pod stromček recept na kakaové ŽĹTKOVÉ REZY

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Ako máte správne pripraviť polevu na žĺtkové rezy? Jožka Zaukolcová vám poradí!
    Reklama
    Mária Abrahámová

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo

    Žĺtkové rezy Jožky Zaukolcovej sú trocha iné, ako ich poznáte. Určite ich vyskúšajte a pri príprave polevy si dobre prečítajte jej rady!

    Jožka Zaukolcová je výborná cukrárka, ktorú milujú študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove, kde vyučuje odborné predmety, diváci, súťažiaci i kolegovia televíznej šou o pečení, aj čitatelia Dobrého jedla. Jej recepty patria v našom časopise i na webe medzi najčítanejšie.

    Jožkine medovníčky, linecké koláčiky aj medvedie labky už pečie asi pol Slovenska. Ak ste doteraz nemali odvahu na žĺtkové rezy, pre ich "zapeklitú" polevu, teraz sa určite do nich pustite! Recept nám dala exkluzívne z jej najnovšej knižky Pečieme s Jožkou. Nájdete ho na ďalšej strane...

    Aby sa žĺtková poleva podarila:

    • Na polevu použite žĺtky z čertvých vajíčok. Vymiešajte ich s práškovým cukrom podľa receptu do penista.
    • Poleva bude hladká vtedy, ak ju natriete hneď na horúci plát cesta, ktorý ste vytiahli z rúry.
    • Žĺtky prejdú tepelnou úpravou, cukor sa rozpustí a poleva v priebehu niekoľkých hodín pekne zaschne.
    • Potom namočte ostrý alebo zúbkovaný nôž do horúcej vody, utrite ho papierovu utierkou a naznačte rez na poleve. Až potom rovným ťahom rezy prekrojte.
    • Ak chcete mať rezy naozaj úhľadné, použite pri vymeriavaní pravítko.

    Zdroj: Michal Pišný

    Žĺtkové rezy z knihy Pečieme s Jožkou, podľa Jozefíny Zaukolcovej.

    Orechové žĺtkové rezy s kakaom

    25 porcií, príprava 120 minút, pečenie 20 - 25 minút

     

    POTREBUJETE:

    Trená orechová hmota: 

    • 210 g masla
    • 200 g práškového cukru
    • 5 bielkov
    • 110 g polohrubej múky
    • 210 g mletých vlašských orechov
    • 10 g svetlého kakaa
    • 5 g kypriaceho prášku

     

    Poleva:

    • 125 g práškového cukru
    • 3 žĺtky

     

    POSTUP:

    1. Zmäknuté maslo  a dve tretiny práškového cukru vymiešajte do penista. 
    2. Bielky a zvyšnú tretinu cukru  vyšľahajte na tuhý sneh. Múku, mleté orechy, kakao a kypriaci prášok premiešajte.
    3. Do maslovej hmoty primiešajte múčnu zmes a vyšľahaný sneh striedavo tak, aby vznikla nadýchaná hmota.
    4. Trenú hmotu rozotrite na hlbší plech (30x25 cm) vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 °C  pečte 20 - 25 minút.
    5. Poleva: Žĺtky a preosiaty práškový cukor  vyšľahajte do hustej peny. 
    6. Po upečení na horúci plát naneste hneď polevu a nechajte zaschnúť.

     

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!