Jožka Zaukolcová je štedrá! Darovala nám pod stromček recept na kakaové ŽĹTKOVÉ REZY
8. 12. 2024, 8:03

Žĺtkové rezy Jožky Zaukolcovej sú trocha iné, ako ich poznáte. Určite ich vyskúšajte a pri príprave polevy si dobre prečítajte jej rady!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C1hypeVKhNk/?img_index=1
Zdroj: STVR
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku
Jožka Zaukolcová je výborná cukrárka, ktorú milujú študenti Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Púchove, kde vyučuje odborné predmety, diváci, súťažiaci i kolegovia televíznej šou o pečení, aj čitatelia Dobrého jedla. Jej recepty patria v našom časopise i na webe medzi najčítanejšie.
Jožkine medovníčky, linecké koláčiky aj medvedie labky už pečie asi pol Slovenska. Ak ste doteraz nemali odvahu na žĺtkové rezy, pre ich "zapeklitú" polevu, teraz sa určite do nich pustite! Recept nám dala exkluzívne z jej najnovšej knižky Pečieme s Jožkou. Nájdete ho na ďalšej strane...
Aby sa žĺtková poleva podarila:
- Na polevu použite žĺtky z čertvých vajíčok. Vymiešajte ich s práškovým cukrom podľa receptu do penista.
- Poleva bude hladká vtedy, ak ju natriete hneď na horúci plát cesta, ktorý ste vytiahli z rúry.
- Žĺtky prejdú tepelnou úpravou, cukor sa rozpustí a poleva v priebehu niekoľkých hodín pekne zaschne.
- Potom namočte ostrý alebo zúbkovaný nôž do horúcej vody, utrite ho papierovu utierkou a naznačte rez na poleve. Až potom rovným ťahom rezy prekrojte.
- Ak chcete mať rezy naozaj úhľadné, použite pri vymeriavaní pravítko.
Zdroj: Michal Pišný
Žĺtkové rezy z knihy Pečieme s Jožkou, podľa Jozefíny Zaukolcovej.
Orechové žĺtkové rezy s kakaom
25 porcií, príprava 120 minút, pečenie 20 - 25 minút
POTREBUJETE:
Trená orechová hmota:
- 210 g masla
- 200 g práškového cukru
- 5 bielkov
- 110 g polohrubej múky
- 210 g mletých vlašských orechov
- 10 g svetlého kakaa
- 5 g kypriaceho prášku
Poleva:
- 125 g práškového cukru
- 3 žĺtky
POSTUP:
- Zmäknuté maslo a dve tretiny práškového cukru vymiešajte do penista.
- Bielky a zvyšnú tretinu cukru vyšľahajte na tuhý sneh. Múku, mleté orechy, kakao a kypriaci prášok premiešajte.
- Do maslovej hmoty primiešajte múčnu zmes a vyšľahaný sneh striedavo tak, aby vznikla nadýchaná hmota.
- Trenú hmotu rozotrite na hlbší plech (30x25 cm) vyložený papierom na pečenie a pri teplote 180 °C pečte 20 - 25 minút.
- Poleva: Žĺtky a preosiaty práškový cukor vyšľahajte do hustej peny.
- Po upečení na horúci plát naneste hneď polevu a nechajte zaschnúť.