Vylepšené LINECKÉ KOLÁČIKY od Jožky Zaukolcovej: Vau, budete ich piecť každé Vianoce!
1. 12. 2024, 8:02

Zdroj: MATEJ KALINA
Známa cukrárka a porotkyňa Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová sa s nami podelila o skvelý recept na linecké koláčiky. Aha, čo pridáva do džemu, aj na tie super rady!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: RTVS
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CzYNkoaq5op/
Galéria k článku

Po tom, ako už celé Slovensko pečie jej fantastické medovníčky s 9 mesačnou zárukou aj úžasné medvedie labky, sme Jožku poprosili o osvedčený recept na linecké koláčiky. A vôbec nás neprekvapilo, že aj tieto koláčiky má vychýrená cukrárka, pedagogička a porotkyňa Pečie celé Slovensko pekne VYLEPŠENÉ! Vyskúšajte jej skvelý recept na vianočné linecké koláčiky, ale ešte predtým si prečítajte aj jej SUPER RADY pri zarábaní lineckého cesta......
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Pečenie lineckých koláčikov podľa rád Jožky Zaukolcovej.
Najlepšie linecké koláčiky
"Všetky suroviny musia byť kvalitné, nepoškodené. Múku a cukor práškový vždy preosejeme. Tuky používame zásadne zmäknuté, zhomogenizované, pokrájané alebo postrúhané na malé kúsky, nie rozpustené a tvrdé. Kypridlá a chuťové prísady pridávame do múky. Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, nie viac ako 25°C," radí Jozefína Zaukolcová. Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Cesto na linecké koláčiky
Zdroj: Shutterstock
Cesto na linecké koláčiky urobte podľa Jožky Zaukolcovej.
"Čas zarábania lineckého cesta nesmie byť príliš dlhý, aby nedochádzalo ku spareniu cesta. Cesto potom pri vaľkaní praská, drobí a láme sa a je tvrdé. Tuhé cesto necháme odležať na chladnom mieste prikryté, zabalené, aby nevysychalo. Čas odležania je potrebný minimálne 3 hodiny, alebo aj celý deň," odporúča Jožka, ktorá linecké koláčiky vylepšuje špeciálnou džemovou plnkou. Celý recept na jej vianočné linecké koláčiky nájdete na ďalšej strane >>>

A teraz sa pustite do pečenia podľa Jožkinho osvedčeného receptu! Nech sa vám linecké koláčiky doma vydaria..
Zdroj: MATEJ KALINA
Na snímke sú linecké koláčiky. Džemovú plnku vylepšite podľa receptu Jožky Zaukolcovej.
Jožkine linecké koláčiky
30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na linecké cesto:
- 60 g práškového cukru
- 120 g masla
- 180 g hladkej múky špeciál
- 6 g vanilínového cukru
- postrúhaná kôra z ½ citróna
- 2 menšie žĺtky
Na džemovú plnku:
- 200 g džemu (jahodový, marhuľový, ríbezľový....)
- 50 g piškótových omrviniek (zomleté detské piškóty)
- 20 ml rumu
- 100 g práškového cukru na posypanie koláčikov
POSTUP:
- Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme pokrájané maslo, vanilínový cukor, postrúhanú kôru z citróna a žĺtky.
- Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 2- 3 hodiny odležať.
- Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme linecké koláčiky, polovicu vykrojíme v strede.
- Pečieme na suchom plechu pri teplote 180 °C do svetlohnedej farby 7-10 minút.
- Všetky suroviny na plnku spolu dobre premiešame, až vznikne kašovitá hmota. Po vychladnutí vykrojenú vrchnú časť koláčikov posypeme práškovým cukrom a spojíme s džemovou náplňou s druhou časťou. Dobrú chuť!