Reklama

Vylepšené LINECKÉ KOLÁČIKY od Jožky Zaukolcovej: Vau, budete ich piecť každé Vianoce!

Porotkyňa televíznej šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová pripravila spoločne so študentkami SOŠ obchodu a služieb v Púchove niekoľko receptov pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Známa cukrárka a porotkyňa Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová sa s nami podelila o skvelý recept na linecké koláčiky. Aha, čo pridáva do džemu, aj na tie super rady!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jozefína Zaukolcová: Na Vianoce nesmie chýbať kapustnica a kačka s kapustou

    Po tom, ako už celé Slovensko pečie jej fantastické medovníčky s 9 mesačnou zárukou aj úžasné medvedie labky, sme Jožku poprosili o osvedčený recept na linecké koláčiky. A vôbec nás neprekvapilo, že aj tieto koláčiky má vychýrená cukrárka, pedagogička a porotkyňa Pečie celé Slovensko pekne VYLEPŠENÉ! Vyskúšajte jej skvelý recept na vianočné linecké koláčiky, ale ešte predtým si prečítajte aj jej SUPER RADY pri zarábaní lineckého cesta......

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Pečenie lineckých koláčikov podľa rád Jožky Zaukolcovej.

    Najlepšie linecké koláčiky

    "Všetky suroviny musia byť kvalitné, nepoškodené. Múku a cukor práškový vždy preosejeme. Tuky používame zásadne zmäknuté, zhomogenizované, pokrájané alebo postrúhané na malé kúsky, nie rozpustené a tvrdé. Kypridlá a chuťové prísady pridávame do múky. Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, nie viac ako 25°C," radí Jozefína Zaukolcová. Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Jozefína Zaukolcová: Známa cukrárka, ktorá miluje vyprážaný rezeň

      Cesto na linecké koláčiky

      Zdroj: Shutterstock

      Cesto na linecké koláčiky urobte podľa Jožky Zaukolcovej.

      "Čas zarábania lineckého cesta nesmie byť príliš dlhý, aby nedochádzalo ku spareniu cesta. Cesto potom pri vaľkaní praská, drobí a láme sa a je tvrdé. Tuhé cesto necháme odležať na chladnom mieste prikryté, zabalené, aby nevysychalo. Čas odležania je potrebný minimálne 3 hodiny, alebo aj celý deň," odporúča Jožka, ktorá linecké koláčiky vylepšuje špeciálnou džemovou plnkou. Celý recept na jej vianočné linecké koláčiky nájdete na ďalšej strane >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Najkrajšia torta Slovenska: Ktorá zvíťazila v 12. ročníku?

        A teraz sa pustite do pečenia podľa Jožkinho osvedčeného receptu! Nech sa vám linecké koláčiky doma vydaria..

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Na snímke sú linecké koláčiky. Džemovú plnku vylepšite podľa receptu Jožky Zaukolcovej.

        Jožkine linecké koláčiky

        30 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

        Potrebujete:

        Na linecké cesto:

        • 60 g  práškového cukru
        • 120 g masla
        • 180 g hladkej múky špeciál
        • 6 g vanilínového cukru
        • postrúhaná kôra z ½ citróna
        • 2 menšie žĺtky

        Na džemovú plnku:

        • 200 g džemu (jahodový, marhuľový, ríbezľový....)
        • 50 g piškótových omrviniek (zomleté detské piškóty)
        • 20 ml rumu
        • 100 g práškového cukru na posypanie koláčikov

        POSTUP:

        1. Múku a práškový cukor preosejeme, pridáme pokrájané maslo, vanilínový cukor, postrúhanú kôru z citróna a žĺtky.
        2. Vypracujeme cesto, ktoré necháme aspoň 2- 3 hodiny odležať.
        3. Rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, vykrajujeme linecké koláčiky, polovicu vykrojíme v strede.
        4. Pečieme na suchom plechu pri teplote 180 °C do svetlohnedej farby 7-10 minút.
        5. Všetky suroviny na plnku spolu dobre premiešame, až vznikne kašovitá hmota. Po vychladnutí vykrojenú vrchnú časť koláčikov posypeme práškovým cukrom a spojíme s džemovou náplňou s druhou časťou. Dobrú chuť!

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.