Najlepšie MEDOVNÍČKY s 9 mesačnou zárukou od Jožky Zaukolcovej: Padli sme z nich na zadok!
18. 11. 2024, 7:21 (aktualizované: 19. 11. 2024, 13:12)

Zdroj: Matúš Lago
Majsterka cukrárka a známa porotkyňa Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová má viac ako 30 ročný overený recept na mäkučké medovníčky. Vydržia vám aj 9 mesiacov!
Zdroj: RTVS
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Clt1l5hjV1K/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsWfIOAqyDH
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Najlepšie medovníčky
Keď sme Jožke zatelefonovali, či má overený recept na mäkučké medovníčky, ihneď zvolala: "Jasné, mám skvelý recept na medovníčky už viac ako 30 rokov. Sú úžasne chutné a vydržia až 9 mesiacov." Hurá, už je jasné, na aké medovníčky zamiesime v najbližších dňoch. Pridáte sa? Okrem receptu si určite prečítajte aj skvelé rady a tipy, ako upiecť dokonalé medovníčky, ktoré nám Jozefína Zaukolcová takisto venovala...
Zdroj: Laura Witteková
Najlepšie medovníčky podľa receptu od Jožky Zaukolcovej vydržia až 9 mesiacov!
1. Výber medu na medovníčky
"Pri príprave medového cesta je potrebné vedieť, aký druh výrobkov chceme pripravovať a podľa toho vybrať druh medu - na vykrajované medovníčky sú vhodné lesné medy a tuhšie cestá, na hrubšie medové výrobky sú zas vhodné svetlejšie medy. Pri zarábaní cesta med nesmie byť skryštalizovaný, ak je, treba ho nahriať vo vodnom kúpeli a zároveň ho zohriať na teplotu 60 -70°C , nie viac," radí Jožka. Pokračovanie na ďalšej strane >>>

2. Výroba cesta na medovníčky
"Koreniny naň musia byť na jemno zomleté, alebo ich pred použitím preosejte. Je potrebné dať pozor, aby sa dôkladne premiešali všetky suroviny a cesto zabaliť, aby neosychalo. Cesto musíme nechať odležať aspoň 24 hodín pre lepšie spojenie jednotlivých surovín navzájom, ale aj preto, lebo medové cesto má po zamiesení redšiu lepivú konzistenciu. Zle by sa vaľkalo," vysvetľuje Jožka.
Zdroj: shutterstock
Ako na dobré medovníčky?
3. Vaľkanie cesta na medovníčky
"Pri vaľkaní nikdy nevykladáme všetko cesto na pracovný stôl, lebo státím redne. Spracovávame vždy len menší kus, múkou podsypávame opatrne, aby sa zbytočne nevmiesila do cesta a tým ho neznehodnocovala. Prebytočnú múku z povrchu medovníčkov pred pečením odstránime - pri zdobení by inak mohla opadávať bielková glazúra, čiže poleva," objasňuje Jožka. Pokračovanie na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
4. Pečenie medovníčkov
"Medovníčky pečieme na mastnom plechu alebo papieri na pečenie či silplate pri teplote 230 °C (teplovzdušná rúra 170°C) krátko približne 5 minút do svetlohnedej farby. Pri dlhšom pečení by medovníčky zostali tmavé a tvrdé," vysvetľuje porotkyňa Pečie celé Slovensko.
Zdroj: Shutterstock
Pečenie medovníčkov si užite aj s deťmi!
5. Skladovanie medovníčkov
"Upečené medovníčky skladujeme prikryté v uzavretých nádobách, aby zostali mäkké a nevysychali. Ak by nám zostali predsa tvrdšie, vložíme ich do vlhkejšieho prostredia na nie príliš dlhý čas, aby potom nevznikali na povrchu plesne. Medovníkové a perníkové výrobky patria medzi pečivo, ktoré má dlhú trvanlivosť pri dodržaní všetkých zásad skladovania. Tieto medovníčky vám vydržia až 9 mesiacov!" sľubuje Jožka. Celý recept na jej úžasné medovníčky je na ďalšej strane >>>

A tu je Jožkin sľúbený recept na najlepšie medovníčky. Nech sa vám doma vydaria!
Zdroj: Laura Witteková
Najlepšie medovníčky podľa receptu od Jožky Zaukolcovej vydržia až 9 mesiacov!
Jožkine zdobené MEDOVNÍČKY
40 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 vajcia
- 160 g práškového cukru
- 125 g medu
- 2 g mletej škorice
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 1 lyžica zmesi perníkové korenie (10 g)
Na polevu (bielkovú glazúru):
- 1 bielok ( 30g)
- 150 g práškového cukru
- pár kvapiek citrónovej šťavy
POSTUP:
- Múku a cukor preosejeme, pridáme sypké zložky - koreniny, sódu bikarbónu, škoricu, premiešame.
- Pridáme mierne nahriaty med 50-60°C, premiešame. Pridáme vajcia a nakoniec nakrájané maslo.
- Vypracované cesto necháme zabalené odležať 24 hodín. Po odležaní vyvaľkáme na hrúbku 3 – 5 mm, vykrajujeme medovníčky, ktoré ukladáme na vymastený plech, silplát alebo mastný papier.
- Pečieme pri teplote 220 -230°C , veľmi krátko 5 - 7 minút do svetlohnedej farby (teplovzdušná rúra 170°C).
- Po upečení ešte horúce môžeme potrieť rozšľahaným žĺtkom. Necháme zaschnúť a medovníky odležať do druhého dňa.
- Zdobíme bielkovou glazúrou. Tú si pripravíte takto: Cukor preosejeme minimálne 3x a spolu s bielkom miešame do hustej peny. Pomocou kornútika alebo malého vrecka a špičky zdobíme medovníčky. Väčšie plochy vyplníme redšou bielkovou glazúrou pomocou štetca. Dobrú chuť!