Známy koláč ŽENSKÉ ROZMARY: Marhuľovým džemom v ňom rozhodne nešetrite!
28. 6. 2024, 7:31 (aktualizované: 28. 6. 2024, 7:32)

Zdroj: Archív L.G.
Recept naň máme od šikovnej foodblogerky Lucie Grigovej, ktorá pečie a varí bezo zvyškov. Určite si ho upečte - chutí úžasne!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Petra Esterling
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Ak chcete ušetriť, varte z toho, čo je doma – namiesto cesty do obchodu prevetrajte zásoby v chladničke, špajze, mrazničke. Vyskladajte si podľa toho jedálny lístok na celý týždeň, ako to robím ja. Dokúpte len suroviny, ktoré chýbajú,“ radí známa foodblogerka @doposlednejomrvinky a autorka super knižky NevyhadzuJEM.
Vyštudovaná architektka na svojom blogu ponúka inšpiratívne nápady, ako navariť zo zvyškov – jej heslom je zjesť jedlo do poslednej omrvinky. Nám sa jej prístup a parádne zvyškové recepty ohromne páčia! A vám?
Určite si upečte známy koláč Ženské rozmary podľa jej skvelého receptu! „Marhuľový džem naň mám vždy od mojej mamy. Iba ona vie uvariť ten najlepší džem na svete! Nesmie chýbať v tomto úžasnom koláči – voláme ho Ženské rozmary."
A čo vy? Už ste si stihli uvariť marhuľový džem z tohtoročnej úrody?

Zdroj: NMH
Zdroj: Archív L.G.
Koláč Ženské rozmary od blogerky Lucie Grigovej.
Koláč Ženské rozmary
ZA PLECH, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 15 g čerstvého droždia
- 100 ml mlieka
- 45 g kryštálového cukru
- 200 g hladkej múky
- 100 g polohrubej múky
- štipka soli
- 150 g masla
- 2 žĺtky
- 1 pohár (320 ml) marhuľového džemu na potretie
- 6 bielkov a 200 g práškového cukru na sneh
- 180 g nasekaných vlašských orechov na posypanie
POSTUP:
- Z droždia, mlieka a cukru zarobte kvások.
- V mise zmiešajte múky so soľou, pridajte maslo, žĺtky a kvások. Vypracujte tuhšie cesto, rozvaľkajte ho rovno na vymastený plech a nechajte kysnúť 20 minút. Potom cesto zapekajte 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
- Predpečené cesto potrite marhuľovým džemom a snehom z bielkov vyšľahaných nad parou s práškovým cukrom. Koláč posypte orechmi a dopekajte 15-20 minút pri 170 °C. Dobrú chuť!