Špeciality ZO ZVYŠKOV: Využite v kuchyni všetko, čo tam máte!
25. 12. 2021, 11:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
Reklama
Uvarili ste priveľa? Nič nevyhadzujte! Aj kúsok mäsa alebo porciu zeleniny môžete premeniť na kulinársku pochúťku. Na sviatky sa vždy navarí priveľa. Aby bolo dosť aj pre nečakaného hosťa.
Nedojedené zvyšky najlepšie hneď na druhý deň, maximálne do troch dní, spracujte na iné jedlo. Prípadne ich odkladajte do mrazničky a využite neskôr.
Bezpečné dojedanie
- Zvyšky jedla uložte do chladničky najneskôr do dvoch hodín po dovarení.
- Jedlo, ktoré ležalo na tanieri či v hrnci pri izbovej teplote viac ako tri hodiny, vyhoďte do koša.
- Všetko, čo nevládzete zjesť do troch dní, zamrazte.
- Zamrazené jedlo skonzumujte do dvoch mesiacov.
Všeličo na zlé časy
- Zakaždým vám v balíčku zostane trochu strukovín, ktoré neviete spotrebovať? Sypte ich do jednej nádoby a keď sa nazbierajú, uvarte hŕstkovú polievku.
- Zvýšilo vám trochu vrtuliek, zopár kolienok a zlomených špagiet? Dajte všetko dokopy a použite ako závarku do minestrone.
- Konce syrov (rôzne druhy) hádžte do jednej nádoby a tú držte v mrazničke. Použite na zapekané jedlá.
- Staršie pečivo a chlieb nechajte vyschnúť na strúhanku alebo ich ešte polotvrdé pokrájajte na kocky a opečte na plechu – sú to skvelé krutóny do polievky a do šalátov.
- Otvorený paradajkový pretlak alebo pesto sa ľahko pokazia. Preto nespotrebované načaté balenie rozdeľte do nádobky na ľad. Jednotlivé zmrazené kocky podľa potreby pridávajte do jedál.
Kurací sendvič
Zdroj: Shutterstock
Kurací sendvič
Potrebujeme:
- kuracie alebo morčacie prsia
- uhorka
- paradajka
- listový šalát
- maslo, horčica
POSTUP:
- Mäso nakrájajte na tenučké plátky a poukladajte na sendvič alebo bagetu natreté maslom. Obložte kolieskami paradajky, uhorky a listom zeleného šalátu.
- Priklopte sendvičom natretým horčicou. Podávajte studené alebo zapečte na spôsob paniny.
Farebný wrap
Potrebujeme:
- kúsok pečeného mäsa
- cibuľa
- cesnak
- paprika
- paradajka
- pšeničné (kukuričné) placky
- olej
- jogurt
- koreninová zmes
- bylinky
- koriander (alebo petržlenová vňať)
- citrón
POSTUP:
- Mäso a zeleninu nakrájajte na kúsky. Najprv opečte na oleji cibuľu a cesnak, pridajte mäso, posypte koreninovou zmesou a premiešajte.
- Vhoďte nakrájanú papriku, paradajku a nechajte prevariť. Zmesou naplňte placky, posypte koriandrom a stočte. Podávajte s jogurtovým dresingom – jogurt ochuťte bylinkami a trochou citrónovej šťavy a kôry.