Známy biológ radí: BRYNDZU jedzte každý deň, je výnimočná pre zdravie!
28. 4. 2024, 14:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Archív V.B.
Bryndzu by ste mali jesť častejšie, aj keď vám hapruje imunita, kolíše tlak, vyskakuje cholesterol a chcete schudnúť. O slovenskom zlate sme sa rozprávali so známym fyziológom a biológom Viktorom Bielikom. Venoval nám tiež svoj overený bryndzový recept. Mňam!
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Peter Šimončík
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Vedeli ste, že už v jednom grame bryndze si spolunažíva asi miliarda nám prospešných baktérií? Je to stokrát viac ako v rannom jogurte! Okrem toho, ovčie mlieko je výživnejšie ako kravské. Je v ňom dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, takisto vitamínov A, D, E, K a vzácnych minerálov.
V ovčom mlieku je dokonca 5-krát viac vitamínov C a D ako v kravskom! Má takisto pozitívne účinky pri chudnutí, cukrovke, rednutí kostí a odborníci ho považujú za výbornú prevenciu proti rakovine aj vysokému cholesterolu. Nie je tiež náhoda, že probiotické kultúry, ktorými bryndza oplýva, sa spomínajú vo vedeckých prácach v súvislosti s tlmením apetítu.
Na bryndzu sme si posvietili so známym fyziológom a biológom Viktorom Bielikom:
Zdroj: MIROSLAV MIKLAS
Viktor Bielik je uznávaný slovenský vedec. Niekoľko svojich výskumov venoval práve slovenskému zlatu, bryndzi.
1. Slovenskej bryndzi ste venovali niekoľko výskumov. Pre čo všetko sa oplatí zaradiť ju do jedálneho lístka?
Jedlo, ktoré jeme, by nám malo chutiť a zároveň obsahovať výživné látky, ktoré sú pre naše telo potrebné a nenahraditeľné. Ovčia bryndza toto všetko spĺňa. Chutí a okrem bielkovín, mastných kyselín, minerálov a vitálnych probiotických kultúr obsahuje organické látky, ktorými sa živia naše črevné baktérie a zároveň ich produkujú. Tie plnia v organizme celý rád prospešných úloh – chránia výstelku nášho tráviaceho traktu a sprostredkúvajú informácie pre našu centrálnu nervovú sústavu.

Zdroj: NMH
2. Veľa ľudí má rešpekt jesť bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Sú ich obavy na mieste?
Pravá ovčia bryndza by nemala obsahovať vírus kliešťovej encefalitídy, ktorej sa často obávajú, lebo lanolín – sekrét vylučovaný ovčou pokožkou, má pred ním ochrannú funkciu. Keď sa však ovčie mlieko mieša s kravským a kozím, vtedy môže byť problematická. My sme v našich výskumoch nechceli riskovať, takže sme uprednostnili pasterizovanú ovčiu bryndzu.
3. Hovorí sa májová bryndza, najlepšia bryndza. Sedí to aj zo zdravotného hľadiska?
Výskumy slovenských vedcov ukazujú, že probiotická kvalita ovčej bryndze závisí nielen od ročného obdobia, ale aj od technológie výroby. Čiže je rozdiel medzi májovou bryndzou z farmy a septembrovou bryndzou z priemyselnej výroby. Tým však nechcem tvrdiť, že v supermarkete sa nedá kúpiť kvalita. Kvalita bryndze závisí od toho, či sa ovca zjari pasie na zelenej lúke alebo je v zime dokrmovaná komerčne vyrábanými zmesami.

Bryndzová nátierka s hráškom
Zdroj: Shutterstock
Viktorova bryndzovo-hrášková nátierka chutí ako jar!
ZA MISKU, PRÍPRAVA 8 MINÚT
Potrebujete:
- 100 g bryndze (stopercentnej ovčej)
- 100 g hrášku
- 1 jarná cibuľka (nasekaná)
- trocha mlieka
POSTUP:
- Bryndzu, čerstvý hrášok (ak použijete mrazený, nechajte ho povoliť) a cibuľku rozmixujte. Keď je nátierka príliš hustá, zrieďte ju trochou mlieka.
- Nátierku podávajte s dobrým chlebíkom, ideálne kváskovým. Dobrú chuť!
Dobré tipy
Bryndza nesmie byť mazľavá a hladká, no ani vysušená a drobivá. Chuť má mať mierne slanú, výraznú, s ovčím nádychom.
„A pozor na kontamináciu! Problémom môže byť časté rozbaľovanie bryndze. Keď sme chceli, aby si probandi nášho výskumu z balenia opakovane odkrajovali v priebehu desiatich dní, po týždni sa na nej práve vplyvom kontaminácie objavovala pleseň. Takže čerstvú bryndzu čo najskôr zjedzte,“ radí Viktor.
„Už po mesačnej kúre, počas ktorej naši probandi konzumovali trikrát týždenne 1,5 lyžice pasterizovanej 100-percentnej ovčej bryndze, sme pozorovali významné zmnoženie probiotických kultúr v ich tráviacom trakte," motivuje známy slovenský vedec.
Viac tipov na BRYNDZOVÉ DOBROTY z Dobrého jedla: