Reklama

Známy biológ radí: BRYNDZU jedzte každý deň, je výnimočná pre zdravie!

Známy slovenský vedec Viktor Bielik sa s Dobrým jedlom podelil o výsledky svojich výskumov s bryndzou.

Zdroj: Archív V.B.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bryndzu by ste mali jesť častejšie, aj keď vám hapruje imunita, kolíše tlak, vyskakuje cholesterol a chcete schudnúť. O slovenskom zlate sme sa rozprávali so známym fyziológom a biológom Viktorom Bielikom. Venoval nám tiež svoj overený bryndzový recept. Mňam!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Aha, kde sme ich navarili! TEASER
    Zdroj: NMH

    Vedeli ste, že už v jednom grame bryndze si spolunažíva asi miliarda nám prospešných baktérií? Je to stokrát viac ako v rannom jogurte! Okrem toho, ovčie mlieko je výživnejšie ako kravské. Je v ňom dvojnásobok bielkovín, tuku a vitamínov B-komplexu, takisto vitamínov A, D, E, K a vzácnych minerálov.

    V ovčom mlieku je dokonca 5-krát viac vitamínov C a D ako v kravskom! Má takisto pozitívne účinky pri chudnutí, cukrovke, rednutí kostí a odborníci ho považujú za výbornú prevenciu proti rakovine aj vysokému cholesterolu. Nie je tiež náhoda, že probiotické kultúry, ktorými bryndza oplýva, sa spomínajú vo vedeckých prácach v súvislosti s tlmením apetítu.

    Na bryndzu sme si posvietili so známym fyziológom a biológom Viktorom Bielikom:

    Zdroj: MIROSLAV MIKLAS

    Viktor Bielik je uznávaný slovenský vedec. Niekoľko svojich výskumov venoval práve slovenskému zlatu, bryndzi.

    1. Slovenskej bryndzi ste venovali niekoľko výskumov. Pre čo všetko sa oplatí zaradiť ju do jedálneho lístka?

    Jedlo, ktoré jeme, by nám malo chutiť a zároveň obsahovať výživné látky, ktoré sú pre naše telo potrebné a nenahraditeľné. Ovčia bryndza toto všetko spĺňa. Chutí a okrem bielkovín, mastných kyselín, minerálov a vitálnych probiotických kultúr obsahuje organické látky, ktorými sa živia naše črevné baktérie a zároveň ich produkujú. Tie plnia v organizme celý rád prospešných úloh – chránia výstelku nášho tráviaceho traktu a sprostredkúvajú informácie pre našu centrálnu nervovú sústavu.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky!
      Zdroj: NMH

      2. Veľa ľudí má rešpekt jesť bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Sú ich obavy na mieste?

      Pravá ovčia bryndza by nemala obsahovať vírus kliešťovej encefalitídy, ktorej sa často obávajú, lebo lanolín – sekrét vylučovaný ovčou pokožkou, má pred ním ochrannú funkciu. Keď sa však ovčie mlieko mieša s kravským a kozím, vtedy môže byť problematická. My sme v našich výskumoch nechceli riskovať, takže sme uprednostnili pasterizovanú ovčiu bryndzu.

      3. Hovorí sa májová bryndza, najlepšia bryndza. Sedí to aj zo zdravotného hľadiska?

      Výskumy slovenských vedcov ukazujú, že probiotická kvalita ovčej bryndze závisí nielen od ročného obdobia, ale aj od technológie výroby. Čiže je rozdiel medzi májovou bryndzou z farmy a septembrovou bryndzou z priemyselnej výroby. Tým však nechcem tvrdiť, že v supermarkete sa nedá kúpiť kvalita. Kvalita bryndze závisí od toho, či sa ovca zjari pasie na zelenej lúke alebo je v zime dokrmovaná komerčne vyrábanými zmesami.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Pripravte si voňavý KYSNUTÝ OSÚCH S BRYNDZOU ako od babičky. TEASER

        Bryndzová nátierka s hráškom

        Zdroj: Shutterstock

        Viktorova bryndzovo-hrášková nátierka chutí ako jar!

        ZA MISKU, PRÍPRAVA 8 MINÚT
        Potrebujete:

        POSTUP:

        1. Bryndzu, čerstvý hrášok (ak použijete mrazený, nechajte ho povoliť) a cibuľku rozmixujte. Keď je nátierka príliš hustá, zrieďte ju trochou mlieka.
        2. Nátierku podávajte s dobrým chlebíkom, ideálne kváskovým. Dobrú chuť!

        Dobré tipy

        Bryndza nesmie byť mazľavá a hladká, no ani vysušená a drobivá. Chuť má mať mierne slanú, výraznú, s ovčím nádychom.

        „A pozor na kontamináciu! Problémom môže byť časté rozbaľovanie bryndze. Keď sme chceli, aby si probandi nášho výskumu z balenia opakovane odkrajovali v priebehu desiatich dní, po týždni sa na nej práve vplyvom kontaminácie objavovala pleseň. Takže čerstvú bryndzu čo najskôr zjedzte,“ radí Viktor.

        „Už po mesačnej kúre, počas ktorej naši probandi konzumovali trikrát týždenne 1,5 lyžice pasterizovanej 100-percentnej ovčej bryndze, sme pozorovali významné zmnoženie probiotických kultúr v ich tráviacom trakte," motivuje známy slovenský vedec.

        Viac tipov na BRYNDZOVÉ DOBROTY z Dobrého jedla:

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.