Šéf slovenských chovateľov oviec: BRYNDZA je DOMÁCI VŠELIEK, pomôže aj vám!
5. 5. 2023, 10:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: ROBO HUBAČ
O fantastických liečivých účinkoch bryndze svedčia aj najnovšie výskumy, ktorým sa venuje ďalší šikovný slovenský odborník Viktor Bielik. Začnite ju jesť denne a keď urobíte TOTO, PRAVÁ BRYNDZA príde rovno k vám domov!
Zdroj: Archív S. R.
Zdroj: Natália Jablonková/Dobré jedlo
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Pravá bryndza je špecifická práve vďaka tomu, že sa jej chuť a štruktúra líšia od doliny k doline. Je to dané miestom, kde sa ovečky pasú, akú vodu tam pijú, akého baču majú a aký recept na ňu roky využívajú. Ak predo mňa položíte 10 druhov stopercentnej bryndze, ani jedna nebude zlá – ale každá bude iná," hovorí Slavomírom Reľovský, riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz SR.
Majte svojho baču
Zdroj: ROBO HUBAČ
Výroba bryndze v mliekárni Liptov, Liptovský Mikuláš. Na snímke pastier Dušan Skubík, pasie ovce, z ktorých mlieka sa vyrába bryndza.
Od tejto jari si môžete PRAVÚ SLOVENSKÚ BRYNDZU objednať rovno domov: Na mojbaca.sk si vyberte farmu alebo salaš podľa referencií či miesta bydliska a už len čakajte na zásielku. Po koštovke im určite dajte echo. Budú zaň vďační!

Zdroj: NMH
Kde a kedy ste jedli najlepšiu bryndzu pod slnkom? Tiež sa neviete dočkať májovej?
Jednoznačne najradšej som mal bryndzu, ktorú vyrábali moji rodičia. Miloval som ju v týchto haluškách, ale aj samu alebo v nátierke. Bola súčasť každého nášho dňa. A, samozrejme, že sa teším na májovú – je super, pretože ovečky majú na jar bohatý botanický jedálny lístok a ona je prvým čerstvým výrobkom z mlieka. No možno vás to prekvapí, ešte viac ľúbim jesienku. To je bryndza z októbrového mlieka, oveľa koncentrovanejšieho, lebo ovečky ho vtedy majú menej. Vyskúšajte!
RECEPT na PRAVÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY od Slavomíra Reľovského je TU:

Zdroj: NMH
Ako sme na tom s bryndzou celoročne? Zjeme jej dosť alebo by si naši bačovia zaslúžili vyšší dopyt?
Bývajú obdobia, keď je dopyt po bryndzi taký veľký, že ovčie mlieko na ňu musíme dovážať z okolitých krajín. Je to preto, lebo počet ovečiek na Slovensku dlhodobo klesá – čo je, žiaľ, dané nedostatočnou podporou a nie práve ideálnymi podmienkami pre našich chovateľov. Bodaj by boli lepšie!
Zdroj: HMH
Slovenská bryndza je všeliek!
Rozprávame sa o pravej bryndzi z nepasterizovaného 100-percentného ovčieho mlieka. Časť ľudí má pred ňou ešte stále rešpekt – straší ich kliešťová encefalitída...
Niet sa čoho obávať. Viete, že bryndza vzniká kvasením, a pri ňom sa ničia akékoľvek patogény. Čo možno neviete, na Slovensku máme špičkový veterinárny dozor, ktorý patrí k najlepším na svete. Naši chovatelia podliehajú prísnej kontrole, takže o svojich ovečkách vedia pomaly viac ako o svojej rodine. Bryndza je nielen zdravá potravina, je to funkčná potravina – preukázateľne lieči. O jej priaznivých vplyvoch na naše zdravie by sme sa mohli zhovárať hodiny.

ČO všetko BRYNDZA LIEČI?
Zdroj: Shutterstock
Bryndzovo-hrášková nátierka chutí ako jar!
- V jednom grame bryndze si spolunažíva asi miliarda nám prospešných baktérií. Je to stokrát viac ako v rannom jogurte! Tým udržiava zdravý tráviaci trakt - čo je ZÁKLAD DOBREJ IMUNITY
- V ovčom mlieku je 5-krát viac vitamínov C a D ako v kravskom - preto PODPORUJE IMUNITU, lieči pleť, BOJUJE proti REDNUITIU KOSTÍ a pomáha tiež pri DEPRESII
- BRYNDZA má preukázateľné pozitívne účinky pri CHUDNUTÍ - probiotické kultúry, ktorými oplýva, sa spomínajú vo vedeckých prácach v súvislosti s tlmením apetítu
- Úžasne pomáha pri liečbe a prevencii CUKROVKY
- Odborníci považujú BRYNDZU za výbornú prevenciu proti RAKOVINE aj vysokom cholesterole
- Pomáha pri LIEČBE HELIKOBAKTERA - čo je fantastické!
Rozhovor o ZDRAVEJ BRYNDZI s odborníkom Viktorom Bielikom, ktorý jej zasvätil už niekoľko výskumov, JE TU: