Reklama

Šéf slovenských chovateľov oviec: BRYNDZA je DOMÁCI VŠELIEK, pomôže aj vám!

Viete, že pravá bryndza príde k vám domov? Na mojbaca.sk si vyberte farmu alebo salaš podľa referencií či miesta bydliska a už len čakajte na zásielku. Po koštovke im určite dajte echo. Budú zaň vďační.

Zdroj: ROBO HUBAČ

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

O fantastických liečivých účinkoch bryndze svedčia aj najnovšie výskumy, ktorým sa venuje ďalší šikovný slovenský odborník Viktor Bielik. Začnite ju jesť denne a keď urobíte TOTO, PRAVÁ BRYNDZA príde rovno k vám domov!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: RECEPT od šéfa slovenských ovčiarov! Teaser
    Zdroj: NMH

    „Pravá bryndza je špecifická práve vďaka tomu, že sa jej chuť a štruktúra líšia od doliny k doline. Je to dané miestom, kde sa ovečky pasú, akú vodu tam pijú, akého baču majú a aký recept na ňu roky využívajú. Ak predo mňa položíte 10 druhov stopercentnej bryndze, ani jedna nebude zlá – ale každá bude iná," hovorí Slavomírom Reľovský, riaditeľ Zväzu chovateľov oviec a kôz SR.

    Majte svojho baču

    Zdroj: ROBO HUBAČ

    Výroba bryndze v mliekárni Liptov, Liptovský Mikuláš. Na snímke pastier Dušan Skubík, pasie ovce, z ktorých mlieka sa vyrába bryndza.

    Od tejto jari si môžete PRAVÚ SLOVENSKÚ BRYNDZU objednať rovno domov: Na mojbaca.sk si vyberte farmu alebo salaš podľa referencií či miesta bydliska a už len čakajte na zásielku. Po koštovke im určite dajte echo. Budú zaň vďační!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zbierajte JEDLÉ KVETY: Zadarmo nimi OZDOBÍTE OBED aj TORTY, hostia odpadnú! Teaser
      Zdroj: NMH

      Kde a kedy ste jedli najlepšiu bryndzu pod slnkom? Tiež sa neviete dočkať májovej?

      Jednoznačne najradšej som mal bryndzu, ktorú vyrábali moji rodičia. Miloval som ju v týchto haluškách, ale aj samu alebo v nátierke. Bola súčasť každého nášho dňa. A, samozrejme, že sa teším na májovú – je super, pretože ovečky majú na jar bohatý botanický jedálny lístok a ona je prvým čerstvým výrobkom z mlieka. No možno vás to prekvapí, ešte viac ľúbim jesienku. To je bryndza z októbrového mlieka, oveľa koncentrovanejšieho, lebo ovečky ho vtedy majú menej. Vyskúšajte!

      RECEPT na PRAVÉ BRYNDZOVÉ HALUŠKY od Slavomíra Reľovského je TU:

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jedzte 1 VAJÍČKO DENNE: Aha, čo všetko to s vami urobí! Teaser
        Zdroj: NMH

        Ako sme na tom s bryndzou celoročne? Zjeme jej dosť alebo by si naši bačovia zaslúžili vyšší dopyt?

        Bývajú obdobia, keď je dopyt po bryndzi taký veľký, že ovčie mlieko na ňu musíme dovážať z okolitých krajín. Je to preto, lebo počet ovečiek na Slovensku dlhodobo klesá – čo je, žiaľ, dané nedostatočnou podporou a nie práve ideálnymi podmienkami pre našich chovateľov. Bodaj by boli lepšie!

        Zdroj: HMH

        Slovenská bryndza je všeliek!

        Rozprávame sa o pravej bryndzi z nepasterizovaného 100-percentného ovčieho mlieka. Časť ľudí má pred ňou ešte stále rešpekt – straší ich kliešťová encefalitída...

        Niet sa čoho obávať. Viete, že bryndza vzniká kvasením, a pri ňom sa ničia akékoľvek patogény. Čo možno neviete, na Slovensku máme špičkový veterinárny dozor, ktorý patrí k najlepším na svete. Naši chovatelia podliehajú prísnej kontrole, takže o svojich ovečkách vedia pomaly viac ako o svojej rodine. Bryndza je nielen zdravá potravina, je to funkčná potravina – preukázateľne lieči. O jej priaznivých vplyvoch na naše zdravie by sme sa mohli zhovárať hodiny.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Dobrota ako od babičky! Jednoduchá BÁBOVKA nie len na nedeľu! TEASER

          ČO všetko BRYNDZA LIEČI?

          Zdroj: Shutterstock

          Bryndzovo-hrášková nátierka chutí ako jar!

          • V jednom grame bryndze si spolunažíva asi miliarda nám prospešných baktérií. Je to stokrát viac ako v rannom jogurte! Tým udržiava zdravý tráviaci trakt - čo je ZÁKLAD DOBREJ IMUNITY
          • V ovčom mlieku je 5-krát viac vitamínov C a D ako v kravskom - preto PODPORUJE IMUNITU, lieči pleť, BOJUJE proti REDNUITIU KOSTÍ a pomáha tiež pri DEPRESII
          • BRYNDZA má preukázateľné pozitívne účinky pri CHUDNUTÍ - probiotické kultúry, ktorými oplýva, sa spomínajú vo vedeckých prácach v súvislosti s tlmením apetítu
          • Úžasne pomáha pri liečbe a prevencii CUKROVKY
          • Odborníci považujú BRYNDZU za výbornú prevenciu proti RAKOVINE aj vysokom cholesterole
          • Pomáha pri LIEČBE HELIKOBAKTERA - čo je fantastické!

          Rozhovor o ZDRAVEJ BRYNDZI s odborníkom Viktorom Bielikom, ktorý jej zasvätil už niekoľko výskumov, JE TU:

          Autor článku

          Katarína Brunovská

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.