Reklama

Elixír mladosti aj pre vegetariánov: Guláš z hlivy ustricovej je zdravá dobrota

profimedia

Zdroj: profimedia

Reklama

Elixír mladosti aj pre vegetariánov: Guláš z hlivy ustricovej je dobrota

Klobúčiky hlivy ustricovej svojou farbou aj tvarom pripomínajú väčšie ustrice, odkiaľ pochádza aj jej druhotné pomenovanie. Šťavnatá dužina a sladkastá silná hubová vôňa ju predurčujú na prípravu výborných jedál.

Vďaka celoročným pestovateľom a ju v  obchodoch kúpite  po celý rok.

Zdroj: profimedia

Vďaka celoročným pestovateľom a ju v obchodoch kúpite po celý rok.

Prichádza jej čas a môžete ju nazbierať aj v lese, prípadne kúpiť v obchode. Hliva je veľmi chutná huba a pre svoje ojedinelé zloženie si vyslúžila prezývku ,,elixír mladosti´´. Okrem množstva vitamínov a minerálov má schopnosť regenerovať bunky v tele a tým spomaľuje starnutie. Takže, ak chcete vyzerať a cítiť sa mlado, jedzte hlivu. Tu je návod na skvelý guláš.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Horúci hlivový guláš zachutí aj na pikniku v prírode, zahreje a dobre zasýti.

VEGETARIÁNSKY HLIVOVÝ GULÁŠ

4 porcie

  • 2 väčšie šalotky
  • 300 g hlivy ustricovitej
  • 200 g húb (dubáky alebo iné)
  • mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • mletá sladká paprika
  • mletá údená paprika
  • mletá rasca
  • sušený majorán";i:10;s:15:"1 bobkový list";i:11;s:11:"2 paradajky";i:12;s:47:"4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky";i:13;s:13:"kus patizóna";i:14;s:24:"kus kelu (ak máte radi)";i:15;s:22:"1 zemiak na zahustenie

Zdroj: profimedia

Väčšie klobúčiky pokrájajte na menšie kúsky.

Na oleji pomaly osmažte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte hlivu natrhanú na menšie kúsky a lesné huby nakrájané na mesiačiky. Ďalej smažte. Huby osoľte, pridajte mleté korenie, nadrobno nakrájaný cesnak, obe mleté papriky, rascu, sušený majorán a bobkový list. Všetko spolu osmažte, pridajte nakrájané paradajky, zemiaky a zalejte vodou (alebo zeleninovým vývarom. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridajte patizón nakrájaný na malé kúsky a po pár minútach aj nakrájaný kel, ak ho používate. Keď je patizón uvarený, zahustite guláš nastrúhaným zemiakom. Chvíľu povarte a guláš dochuťte, ak treba.