Elixír mladosti aj pre vegetariánov: Guláš z hlivy ustricovej je zdravá dobrota
26. 9. 2017, 13:02 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:41)

Zdroj: profimedia
Elixír mladosti aj pre vegetariánov: Guláš z hlivy ustricovej je dobrota
Klobúčiky hlivy ustricovej svojou farbou aj tvarom pripomínajú väčšie ustrice, odkiaľ pochádza aj jej druhotné pomenovanie. Šťavnatá dužina a sladkastá silná hubová vôňa ju predurčujú na prípravu výborných jedál.

Zdroj: profimedia
Vďaka celoročným pestovateľom a ju v obchodoch kúpite po celý rok.
Prichádza jej čas a môžete ju nazbierať aj v lese, prípadne kúpiť v obchode. Hliva je veľmi chutná huba a pre svoje ojedinelé zloženie si vyslúžila prezývku ,,elixír mladosti´´. Okrem množstva vitamínov a minerálov má schopnosť regenerovať bunky v tele a tým spomaľuje starnutie. Takže, ak chcete vyzerať a cítiť sa mlado, jedzte hlivu. Tu je návod na skvelý guláš.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Horúci hlivový guláš zachutí aj na pikniku v prírode, zahreje a dobre zasýti.
VEGETARIÁNSKY HLIVOVÝ GULÁŠ
4 porcie
- 2 väčšie šalotky
- 300 g hlivy ustricovitej
- 200 g húb (dubáky alebo iné)
- mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ
- mletá sladká paprika
- mletá údená paprika
- mletá rasca
- sušený majorán";i:10;s:15:"1 bobkový list";i:11;s:11:"2 paradajky";i:12;s:47:"4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky";i:13;s:13:"kus patizóna";i:14;s:24:"kus kelu (ak máte radi)";i:15;s:22:"1 zemiak na zahustenie
Zdroj: profimedia
Väčšie klobúčiky pokrájajte na menšie kúsky.
Na oleji pomaly osmažte nadrobno nakrájanú šalotku. Pridajte hlivu natrhanú na menšie kúsky a lesné huby nakrájané na mesiačiky. Ďalej smažte. Huby osoľte, pridajte mleté korenie, nadrobno nakrájaný cesnak, obe mleté papriky, rascu, sušený majorán a bobkový list. Všetko spolu osmažte, pridajte nakrájané paradajky, zemiaky a zalejte vodou (alebo zeleninovým vývarom. Keď sú zemiaky takmer uvarené, pridajte patizón nakrájaný na malé kúsky a po pár minútach aj nakrájaný kel, ak ho používate. Keď je patizón uvarený, zahustite guláš nastrúhaným zemiakom. Chvíľu povarte a guláš dochuťte, ak treba.