VEĽKONOČNÉ MENU z pekárne VRZUKÁČ: Šťavnatá plnka, šalát aj dezert
25. 3. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
Usilovní manželia Michaela a Martin Švelanovci z vychytenej remeselnej pekárne v Trnave, pečú výborný kváskový chlieb, všakovaké slané i sladké koláče a vymýšľajú aj rôzne chuťovky na raňajky a desiatu. Na veľkonočné sviatky špeciálne pre vás pripravili toto skvelé pohostenie.
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku

Podľa valčeka
Bývalí spolužiaci na hotelovej akadémii pred tromi rokmi otvorili v centre Trnavy vlastnú pekáreň, ku ktorej pribudla ďalšia predajňa. Pekáreň nazvali podľa nárečového pomenovania valčeka, ktorý symbolizuje poctivú ručnú robotu. A tej tu majú obaja manželia, aj s pár dobrými pomocníčkami, od rána do večera neúrekom. Ich chlieb, ciabatty, focaccie, buchty, croissanty, koláče rozvoniavajú už na chodníku. Každú chvíľu niekto nazrie – a neodíde s prázdnymi rukami.
Anketa
Radi nakupujete v remeselných pekárňach?
- Áno, aspoň občas si kupujem výborný chlebík0%
- Nie, odrádzajú má vysoké ceny0%
Hlasovanie bolo ukončené

Veľkonočná plnka s medvedím cesnakom
12 porcií, príprava 20 minút, pečenie 45 minút
POTREBUJETE:
- 300 g staršieho chleba alebo ciabatty – najlepšie z kvásku
- 200 ml mlieka
- 8 vajec – bielky a žĺtky
- 80 g masla
- 100 g medvedieho cesnaku
- 2 červené cibule
- olivový olej
- 50 g mandľových lupienkov
- štipka muškátového orieška
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Starší chlieb nakrájajte na kocky, zalejte ho mliekom a nechajte nasiaknuť.
- Pridajte žĺtky, zmäknuté maslo, opláchnutý a osušený nasekaný medvedí cesnak, najemno nakrájanú cibuľu opraženú na olivovom oleji a nakoniec pridajte mandle.
- Zmes dobre premiešajte, dochuťte muškátovým orieškom, soľou, korením a zľahka zapracujte tuhý sneh z bielkov. Plnku dajte do olejom vymastenej formy a pri 180 °C pečte 45 minút.

Zdroj: TV Markíza
Jarný šalát
2 porcie, príprava 10 minút
POTREBUJETE:
- 100 g zelenej špargle
- 2 vajcia natvrdo
- zopár lístkov mäty
- 25 g rukoly
- za hrsť malín
Na zálievku:
- 300 ml olivového oleja
- 100 ml medu
- 100 ml vínneho octu
- soľ, korenie
POSTUP:
- Špargľu ošúpte škrabkou na tenké pásiky. Pridajte na mesiačiky prekrojené uvarené vajíčka, rukolu, maliny a natrhanú mätu.
- oleja, medu, octu, soli a korenia rozmixujte dresing a zalejte ním šalát v miske. Zľahka premiešajte.
Náš tip: K šalátu sa hodí kváskový semolínový chlieb s bielou čokoládou a modrým syrom z Vrzukáča.

Semle s karamelizovaným ovocím
12 kusov, príprava 40 minút + kysnutie, pečenie 20 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Severský dezert s lahodným krémom.
POTREBUJETE:
- 750 g pšeničnej múky
- 450 g pšeničného kvásku
- 250 g mlieka
- 2 vajcia + na potretie
- 250 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 15 g kardamómu
- trocha soli
Na krém:
- 250 až 300 g zmesi bobuľového ovocia
- 2 lyžice kryštálového cukru
- uvarený hustý vanilkový puding (z 1 vrecka prášku, 400 ml mlieka, 1 lyžice cukru a trochy vanilky)
- smotana na šľahanie
POSTUP:
- Z ingrediencií vymieste hladké cesto a nechajte ho asi hodinu kysnúť. Potom ho nakrájajte na približne 100 gramové kúsky, ktoré vytvarujte do guliek. Tie nechajte kysnúť, pokiaľ nezdvojnásobia svoju veľkosť.
- Nakysnuté bochníky potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri 185 °C približne 15 až 20 minút, aby získali zlatistú farbu.
- Upečené semle nechajte vychladnúť. Následne odrežte vršky a vydlabte vnútro.
- Pripravte karamelizované ovocie: Ovocie zasypte v kastróle cukrom a nechajte pomaly variť, kým sa neodparí tekutina a vznikne hustejšia hmota. Nechajte vychladnúť.
- Semle plňte postupne pudingom, karamelizovaným lesným ovocím a šľahačkou. Na vrch kopčeka šľahačky položte odrezanú časť a posypte práškovým cukrom.
Na Veľkú noc pripravte aj tieto pochúťky: