Reklama

VEĽKONOČNÉ MENU z pekárne VRZUKÁČ: Šťavnatá plnka, šalát aj dezert

Pekáreň Vrzukáč - Martin Švelan a Michaela Švelanová.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama

Usilovní manželia Michaela a Martin Švelanovci z vychytenej remeselnej pekárne v Trnave, pečú výborný kváskový chlieb, všakovaké slané i sladké koláče a vymýšľajú aj rôzne chuťovky na raňajky a desiatu. Na veľkonočné sviatky špeciálne pre vás pripravili toto skvelé pohostenie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nezabudnuteľné VEĽKONOČNÉ RETRO ZÁKUSKY: Tieto piekla mama každý rok!

    Podľa valčeka

    Bývalí spolužiaci na hotelovej akadémii pred tromi rokmi otvorili v centre Trnavy vlastnú pekáreň, ku ktorej pribudla ďalšia predajňa. Pekáreň nazvali podľa nárečového pomenovania valčeka, ktorý symbolizuje poctivú ručnú robotu. A tej tu majú obaja manželia, aj s pár dobrými pomocníčkami, od rána do večera neúrekom. Ich chlieb, ciabatty, focaccie, buchty, croissanty, koláče rozvoniavajú už na chodníku. Každú chvíľu niekto nazrie – a neodíde s prázdnymi rukami.

    Anketa

    Radi nakupujete v remeselných pekárňach?

    • Áno, aspoň občas si kupujem výborný chlebík0%
    • Nie, odrádzajú má vysoké ceny0%

    Hlasovanie bolo ukončené

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Zdravšie PEČIVO: S našimi receptami si ho doma upečiete hravo

      Veľkonočná plnka s medvedím cesnakom

      12 porcií, príprava 20 minút, pečenie 45 minút

      POTREBUJETE:

      • 300 g staršieho chleba alebo ciabatty – najlepšie z kvásku
      • 200 ml mlieka
      • 8 vajec – bielky a žĺtky
      • 80 g masla
      • 100 g medvedieho cesnaku
      • 2 červené cibule
      • olivový olej
      • 50 g mandľových lupienkov
      • štipka muškátového orieška
      • soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Starší chlieb nakrájajte na kocky, zalejte ho mliekom a nechajte nasiaknuť.
      2. Pridajte žĺtky, zmäknuté maslo, opláchnutý a osušený nasekaný medvedí cesnak, najemno nakrájanú cibuľu opraženú na olivovom oleji a nakoniec pridajte mandle.
      3. Zmes dobre premiešajte, dochuťte muškátovým orieškom, soľou, korením a zľahka zapracujte tuhý sneh z bielkov. Plnku dajte do olejom vymastenej formy a pri 180 °C pečte 45 minút.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Slovenské reštaurácie ho nevedia robiť: Teraz naučí CÉZAR ŠALÁT aj vás TEASER
        Zdroj: TV Markíza

        Jarný šalát

        2 porcie, príprava 10 minút

        POTREBUJETE:

        • 100 g zelenej špargle
        • 2 vajcia natvrdo
        • zopár lístkov mäty
        • 25 g rukoly
        • za hrsť malín

        Na zálievku:

        • 300 ml olivového oleja
        • 100 ml medu
        • 100 ml vínneho octu
        • soľ, korenie  

        POSTUP:

        1. Špargľu ošúpte škrabkou na tenké pásiky. Pridajte na mesiačiky prekrojené uvarené vajíčka, rukolu, maliny a natrhanú mätu.
        2. oleja, medu, octu, soli a korenia rozmixujte dresing a zalejte ním šalát v miske. Zľahka premiešajte.

        Náš tip: K šalátu sa hodí kváskový semolínový chlieb s bielou čokoládou a modrým syrom z Vrzukáča.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          LEGENDY MEDZI TORTAMI: Dobošova, Pavlovovej, schwarzwaldská aj sacherka!

          Semle s karamelizovaným ovocím

          12 kusov, príprava 40 minút + kysnutie, pečenie 20 minút

          Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina

          Severský dezert s lahodným krémom.

          POTREBUJETE:

          • 750 g pšeničnej múky
          • 450 g pšeničného kvásku
          • 250 g mlieka
          • 2 vajcia + na potretie
          • 250 g masla
          • 200 g kryštálového cukru
          • 15 g kardamómu
          • trocha soli

          Na krém:

          • 250 až 300 g zmesi bobuľového ovocia
          • 2 lyžice kryštálového cukru
          • uvarený hustý vanilkový puding (z 1 vrecka prášku, 400 ml mlieka, 1 lyžice cukru a trochy vanilky)
          • smotana na šľahanie

          POSTUP:

          1. Z ingrediencií vymieste hladké cesto a nechajte ho asi hodinu kysnúť. Potom ho nakrájajte na približne 100 gramové kúsky, ktoré vytvarujte do guliek. Tie nechajte kysnúť, pokiaľ nezdvojnásobia svoju veľkosť.
          2. Nakysnuté bochníky potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri 185 °C približne 15 až 20 minút, aby získali zlatistú farbu.
          3. Upečené semle nechajte vychladnúť. Následne odrežte vršky a vydlabte vnútro.
          4. Pripravte karamelizované ovocie: Ovocie zasypte v kastróle cukrom a nechajte pomaly variť, kým sa neodparí tekutina a vznikne hustejšia hmota. Nechajte vychladnúť.
          5. Semle plňte postupne pudingom, karamelizovaným lesným ovocím a šľahačkou. Na vrch kopčeka šľahačky položte odrezanú časť a posypte práškovým cukrom.

          Na Veľkú noc pripravte aj tieto pochúťky: