Reklama

PAVLOVKA: Ľahučká ako pierko! Viete, ako vznikla táto slávna torta?

Nádherné krehké škrupinky.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CxGYbOuNwEA/

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Bijú sa o ňu dva štáty a neodoláme jej ani my! O čom je reč? Predsa o legendárnej Pavlovke!

História tejto lahodnej dobroty sa začala písať, keď Anna Pavlova, ruská baletka, absolvovala turné v Austrálii a na Novom Zélande v rokoch 1926 a 1929 a na jej počesť bola vytvorená Pavlovovej torta, ktorá mala evokovať ľahkosť a nadýchanosť baletkinej sukne a ladnosť jej pohybu na javisku. Tento dezert pravdepodobne prvýkrát pripravil šéfkuchár hotela Wellington na Novom Zélande, kde baletka bývala.

Základnými ingredienciami sú bielky, cukor, ocot a kukuričný škrob. Z týchto surovín sa vytvorí jemnučká hmota, ktorá je po upečení zvonku chrumkavá a krehká a vnútri penová. Často sa zdobí šľahačkou a čerstvým ovocím.

Tento dokonalý dezert sa však dá pripraviť v mnohých podobách, od tradičnej okrúhlej torty, cez mini tortičky pre jedného až po luxusnú roládu, ktorá si už ale vyžaduje trochu cviku.

Autor článku

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.