PAVLOVKA: Ľahučká ako pierko! Viete, ako vznikla táto slávna torta?
4. 2. 2024, 17:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: https://www.instagram.com/p/CxGYbOuNwEA/
Bijú sa o ňu dva štáty a neodoláme jej ani my! O čom je reč? Predsa o legendárnej Pavlovke!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C0JxI19o90k/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/Cu_YRJMsG3y/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CwmQKIlsKh7/
Galéria k článku
História tejto lahodnej dobroty sa začala písať, keď Anna Pavlova, ruská baletka, absolvovala turné v Austrálii a na Novom Zélande v rokoch 1926 a 1929 a na jej počesť bola vytvorená Pavlovovej torta, ktorá mala evokovať ľahkosť a nadýchanosť baletkinej sukne a ladnosť jej pohybu na javisku. Tento dezert pravdepodobne prvýkrát pripravil šéfkuchár hotela Wellington na Novom Zélande, kde baletka bývala.
Základnými ingredienciami sú bielky, cukor, ocot a kukuričný škrob. Z týchto surovín sa vytvorí jemnučká hmota, ktorá je po upečení zvonku chrumkavá a krehká a vnútri penová. Často sa zdobí šľahačkou a čerstvým ovocím.
Tento dokonalý dezert sa však dá pripraviť v mnohých podobách, od tradičnej okrúhlej torty, cez mini tortičky pre jedného až po luxusnú roládu, ktorá si už ale vyžaduje trochu cviku.