Sladká baba s hrozienkami
Sladkú babu môžete nechať vykysnúť a piecť v ošatke. Nech sa vám vydarí.
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
1 KUS PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg polohrubej múky (plus na pomúčenie formy, hrnca)
- 700 ml mlieka
- 30 g droždia
- 60 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 150 ml oleja
- za hrsť hrozienok
- soľ
- masť alebo maslo na vymastenie formy (hrnca) + 1 vajce na potretie
Postup:
- Múku preosejte. Z časti mlieka (vlažného), droždia a cukru nechajte vzísť kvások. Potom ho pridajte k múke a vmiešajte zvyšné suroviny. Vymieste hladké cesto, prikryte ho a nechajte aspoň 20 minút kysnúť. Potom z neho vytvarujte bochník.
- Vyšší hrniec alebo rajnicu (vhodné do rúry) vymastite a vysypte múkou. Preložte doň podkysnutý bochník, prikryte a nechajte kysnúť ešte 30 minút. Potom ho potrite rozšľahaným vajcom a navrchu urobte nožom krížik.
- Hrniec (rajnicu, formu) s vykysnutým bochníkom preložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 60 minút. Babu nechajte trochu vychladnúť a vyklopte na tanier. Môžete podávať.