„Sladká baba je veľmi vďačná. Napríklad deti ju ľúbia s kakaom na raňajky, no môžete ňou zajedať aj polievku či kapustnicu. Naše staré mamy nás naučili nahrádzať ňou chlieb,“ vysvetľuje Mária. A dodáva, že babu môžete nechať vykysnúť a piecť v ošatke.

Sladká baba s hrozienkami

Sladkú babu môžete nechať vykysnúť a piecť v ošatke. Nech sa vám vydarí.
Sladkú babu môžete nechať vykysnúť a piecť v ošatke. Nech sa vám vydarí.
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

1 KUS PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 60 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg polohrubej múky (plus na pomúčenie formy, hrnca)
  • 700 ml mlieka
  • 30 g droždia
  • 60 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 150 ml oleja
  • za hrsť hrozienok
  • soľ
  • masť alebo maslo na vymastenie formy (hrnca) + 1 vajce na potretie

Postup:

  1. Múku preosejte. Z časti mlieka (vlažného), droždia a cukru nechajte vzísť kvások. Potom ho pridajte k múke a vmiešajte zvyšné suroviny. Vymieste hladké cesto, prikryte ho a nechajte aspoň 20 minút kysnúť. Potom z neho vytvarujte bochník.
  2. Vyšší hrniec alebo rajnicu (vhodné do rúry) vymastite a vysypte múkou. Preložte doň podkysnutý bochník, prikryte a nechajte kysnúť ešte 30 minút. Potom ho potrite rozšľahaným vajcom a navrchu urobte nožom krížik.
  3. Hrniec (rajnicu, formu) s vykysnutým bochníkom preložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte asi 60 minút. Babu nechajte trochu vychladnúť a vyklopte na tanier. Môžete podávať.
Členky folklórneho súboru Detva pripravujú tradičný koláč.
Čítajte viac
Trojfarebný ZAPLETANEC od babičiek z DETVY: Bože, veď ten je plný dobrôt! (FOTOPOSTUP)

Kategórie