Už žiadne suché kuracie mäso! Tento trik zmení vaše varenie navždy
4. 2. 2025, 12:04 (aktualizované: 19. 2. 2025, 11:03)

Nepečte ho príliš dlho
Jednou z najčastejších chýb, ktorá vedie k suchému a tvrdému mäsu, je jeho prepečenie. V rúre je ideálna teplota 180 °C, pričom kuracie prsia pečte približne 20 – 25 minút. Ak pripravujete kuracie stehná s kosťou, čas sa môže predĺžiť na 30 – 35 minút, no pravidelne kontrolujte ich stav. Pri opekaní na panvici mäso opekajte z každej strany 4–5 minút, ale iba na stredne vysokej teplote. Ak je mäso príliš hrubé, rozrežte ho pozdĺžne na menšie kúsky, aby sa prepieklo rovnomerne.

Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte aj tieto triky!
Nechajte mäso odpočinúť
Po upečení alebo opečení mäso nikdy neservírujte ihneď. Zabaľte ho do alobalu alebo prikryte tanierom a nechajte 5 – 10 minút odpočívať. Tento proces umožňuje šťave usadiť sa v mäse, čím zostane mäso šťavnaté a chutné. Ak ho rozkrojíte hneď, šťava vytečie a mäso bude suché.
Dávajte pozor na teplotu
Kuracie mäso je citlivé na vysoké teploty, ktoré ho môžu rýchlo vysušiť. Pri opekaní na panvici používajte radšej mierny až stredný oheň, aby mäso zostalo šťavnaté a rovnomerne sa prepieklo. Príliš horúca panvica môže spôsobiť, že sa povrch mäsa pripáli, zatiaľ čo vnútro zostane surové.
Pri grilovaní umiestnite mäso ďalej od priameho zdroja tepla a grilujte ho pomaly. Ak chcete výraznejšie grilované prúžky, opekajte mäso na vysokej teplote iba na začiatku (približne 2 minúty z každej strany), a potom ho presuňte na menej horúce miesto, kde sa dopečie.