Grilovačka si žiada nové RECEPTY: Halloumi s melónom, aj chlebík na paličke sú topka!
30. 6. 2024, 11:30

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Nové nápady na jedlá na gril sa počas sezóny hodia! Ľahké recepty bez mäsa ocenia nielen vegetariáni. Vyskúšajte si ugrilovať špíz melón s halloumi, aj bylinkový chlebík na paličke. Naše letné recepty sú teraz vaše!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Matej Kalina/Dobré jedlo
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Tipy na NEALKO osvieženie: Urobte si výborné ĽADOVÉ ČAJEZdroj: LAURA WITTEKOVA
Halloumi s melónom.
HALLOUMI S MELÓNOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 8 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g syra halloumi
- 1 malý červený melón
- 1 lyžička mletých koriandrových semiačok
- 1 lyžička korenia sumac (bordové mleté sušené bobule zo stromu sumach garbiarsky)
- pol lyžičky mletej škorice
- 1 lyžička kajenského korenia (môže byť aj menej)
- pol lyžičky čierneho mletého korenia
- soľ podľa chuti
- olivový olej a bazalkové lístky na podávanie
POSTUP:
- Drevené špajdle namočte na pol hodiny do vody. Melón a syr nakrájajte na rovnaké časti (kocky alebo obdĺžniky) a striedavo ich napichnite na špajdle.
- V plytkej miske zmiešajte všetky ostatné suroviny. Touto zmesou rovnomerne posypte špízy. Korenie jemne pritlačte na syr aj melón, aby dobre držalo.
- Gril rozpáľte na strednú teplotu a špízy grilujte z každej strany po 3-4 minúty, aby syr získal krásnu zlatú farbu. 4. Špízy podávajte ešte teplé, jemne pokvapkané olivovým olejom a s lístkami bazalky.

Video Player is loading.
Recept na šťavnatý obrátený koláč musíte vyskúšať: TART TATIN S BROSKYŇAMI nemá chybu!Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Bylinkový chlebík na paličke.
BYLINKOVÝ CHLEBÍK NA PALIČKE
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 štipka soli
- 60 ml olivového oleja
- 125 ml mlieka
- 50 ml vody
- 2 lyžice byliniek (bazalka, oregano, pažítka)
Na podávanie:
- 2 lyžice olivového oleja
- nasekané čerstvé bylinky podľa chuti
- soľ
POSTUP:
- Múku zmiešajte so sušeným droždím. Pridajte olej, soľ, vlažné mlieko s vodou a vymieste vláčne, hladké cesto. Cesto vložte do misy potretej olivovým olejom, zakryte a nechajte 40 minút kysnúť na suchom a teplom mieste.
- Vykysnuté cesto preložte na dosku, roztiahnite do štvorca, posypte nasekanými bylinkami a znova premieste. Potom cesto rozdeľte na 8 častí. Z každej časti cesta ušúľajte dlhší valec. Valček cesta namotajte na špajľu, potrite olivovým olejom a položte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Nechajte ešte 10 minút podkysnúť a potom vložte do studenej rúry. Rúru zapnite na 200 °C a pečte 15 minút. Potom teplotu stiahnite na 130 °C a pečte ešte 5 minút.
- Paličky vyberte z rúry a podávajte ešte teplé s kvalitným olivovým olejom zmiešaným s nasekanými bylinkami a so soľou.