objednať časopis
všetky kategórie

Laskonka je zákusok, ktorý si pri príprave vyžaduje určitú zručnosť, aby ste dosiahli dokonalá textúru a chuť. Podľa nášho receptu sa vám určite vydarí.

Elegantný dezert

Laskonky sú tradičným francúzskym dezertom. Dvojica tenkých, krehkých mandľových korpusov (meringue) je spojená chutným krémom. Väčšinou majú oválny alebo okrúhly tvar, ale existujú aj iné varianty.

Orechové laskonky s kávovou plnkou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Korpusy na laskonku sú tenké a chrumkavé. Urobené sú z bielkov, cukru a mandľovej múky (alebo iných druhov mletých orechov) a pečú sa pri nízkej teplote, aby sa dosiahla chrumkavá vonkajšia vrstva a mäkké a ľahké vnútro.
Plnka je z masla, cukru a príchute - môže to byť napríklad čokoládový krém, ovocné pyré, ganache alebo orechové náplne. Existujú tiež laskonky so špeciálnymi plnkami, ako je malinová, citrónová, pistáciová alebo kávová. Poďte si upiecť laskonky s kávovou plnkou.

Sladká výzva jahodovo-bazová.
Čítajte viac
NARODENINOVÁ Sladká výzva: Tortu od Miňa Macuľu môžete piecť už v predstihu

ORECHOVÉ LASKONKY S KÁVOVOU PLNKOU

Orechové laskonky s kávovou plnkou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 6 bielkov
  • 320 g kryštálového cukru
  • 160 g mletých vlašských orechov (alebo kokosu)

NA KRÉM:

  • 60 g kryštálového cukru
  • 50 ml silnej kávy
  • 50 ml mlieka
  • 3 lyžičky (10 g) kukuričného škrobu
  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • 140 g práškového cukru 
Macronky na horúce dni.
Čítajte viac
Tieto MAKRÓNKY sú celkom netradičné: Amatérska cukrárka ich povýšila na iný level!

POSTUP

  1. Bielky s cukrom šľahajte nad parou do tuhej lesklej peny 10-15 minút.
  2. Zľahka primiešajte mleté orechy alebo kokos.
  3. Ručne alebo pomocou formy na laskonky naneste bielkové cesto na papier na pečenie. Pomôže, ak vnútorné okraje formy predtým potriete olejom.
  4. Laskonky pečte prvých 15 minút pri teplote 120 °C, potom ich 30-40 minút sušte pri 90 °C.
  5. Zatiaľ uvarte krém: V kastróle skaramelizujte 60 g cukru, zalejte ho kávou a neskôr aj mliekom rozmiešaným so škrobom. Minútku povarte a puding nechajte jemne vychladnúť. Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom dopenista – cukor však pridávajte po malých dávkach. Nakoniec primiešavajte hustý kávový puding. Ak je príliš hustý, zohrejte ho s trochou mlieka.
  6. Kávovým krémom zlepte laskonky k sebe. Nechajte chvíľu stuhnúť a môžete podávať. 

V GALÉRII si pozrite ďalšie francúzske dezerty. Ktorý máte najradšej?

V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty:

Kysnuté jahodovo-rebarborové koláčiky.
Čítajte viac
REBARBORA je hviezda jarnej záhrady: Skvelá je aj v koláčoch s jahodami!
V Grécku volajú tento koláč PORTOKALOPITA.
Čítajte viac
Slávny LÍSTKOVÝ KOLÁČ s pomarančmi z Grécka: RECEPT máme od šarmantnej Despiny
Metrový koláč nechajte stuhnúť a šikmo nakrájajte ostrým nožom na rezy. Môžete podávať.
Čítajte viac
Najlepší METROVÝ KOLÁČ: S naším FOTOPOSTUPOM ho upečiete RAZ-DVA!