Elegantný dezert
Laskonky sú tradičným francúzskym dezertom. Dvojica tenkých, krehkých mandľových korpusov (meringue) je spojená chutným krémom. Väčšinou majú oválny alebo okrúhly tvar, ale existujú aj iné varianty.
Korpusy na laskonku sú tenké a chrumkavé. Urobené sú z bielkov, cukru a mandľovej múky (alebo iných druhov mletých orechov) a pečú sa pri nízkej teplote, aby sa dosiahla chrumkavá vonkajšia vrstva a mäkké a ľahké vnútro.
Plnka je z masla, cukru a príchute - môže to byť napríklad čokoládový krém, ovocné pyré, ganache alebo orechové náplne. Existujú tiež laskonky so špeciálnymi plnkami, ako je malinová, citrónová, pistáciová alebo kávová. Poďte si upiecť laskonky s kávovou plnkou.
ORECHOVÉ LASKONKY S KÁVOVOU PLNKOU
20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT
Potrebujete:
NA CESTO:
- 6 bielkov
- 320 g kryštálového cukru
- 160 g mletých vlašských orechov (alebo kokosu)
NA KRÉM:
- 60 g kryštálového cukru
- 50 ml silnej kávy
- 50 ml mlieka
- 3 lyžičky (10 g) kukuričného škrobu
- 250 g masla (izbovej teploty)
- 140 g práškového cukru
POSTUP
- Bielky s cukrom šľahajte nad parou do tuhej lesklej peny 10-15 minút.
- Zľahka primiešajte mleté orechy alebo kokos.
- Ručne alebo pomocou formy na laskonky naneste bielkové cesto na papier na pečenie. Pomôže, ak vnútorné okraje formy predtým potriete olejom.
- Laskonky pečte prvých 15 minút pri teplote 120 °C, potom ich 30-40 minút sušte pri 90 °C.
- Zatiaľ uvarte krém: V kastróle skaramelizujte 60 g cukru, zalejte ho kávou a neskôr aj mliekom rozmiešaným so škrobom. Minútku povarte a puding nechajte jemne vychladnúť. Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom dopenista – cukor však pridávajte po malých dávkach. Nakoniec primiešavajte hustý kávový puding. Ak je príliš hustý, zohrejte ho s trochou mlieka.
- Kávovým krémom zlepte laskonky k sebe. Nechajte chvíľu stuhnúť a môžete podávať.
V GALÉRII si pozrite ďalšie francúzske dezerty. Ktorý máte najradšej?
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: