MAFINY PLNENÉ RICOTTOU
12 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Mafiny plnené ricottou
Zdroj: Laura Witteková
Potrebujete:
Na cesto
- 2 vajcia
- 35 ml olivového oleja
- 70 g krupicového cukru
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
Na ricottovú plnku:
- 3 vajcia
- 70 g krupicového cukru
- kôra z 1 biocitróna
- 300 g ricotty
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štvrť lyžičky citrónovej šťavy
- práškový cukor na posypanie
POSTUP
- Vo väčšej mise rozšľahajte vajíčko vidličkou, pridajte olej, cukor a dobre premiešajte. Vsypte preosiatu zmes múky a soli a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na hodinu do chladničky.
- Na plnku oddeľte žĺtky od bielkov. Do misy k žĺtkom vsypte cukor, citrónovú kôru a vyšľahajte na svetlú, nadýchanú penu. Potom pridajte ricottu, vanilkový extrakt a dobre zmiešajte, aby zmes bola hladká. V druhej mise vyšľahajte bielky s citrónovou šťavou na pevný sneh. Zapracujte ho do ricottovej zmesi.
- Oddýchnuté cesto rozdeľte na 12 kusov – každý rozvaľkajte do tvaru štvorca. Poukladajte ich do vymastenej formy na mafiny, vysypanej múkou, aby cesto pretŕčalo cez okraje jamky. Mafiny naplňte a prikryte pretŕčajúcim cestom.
- Mafiny vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút bez otvárania dvierok na rúre. Potom teplotu znížte na 175 °C a dopekajte ešte ďalších 10-15 minút, aby povrch mafinov bol pekne zlatistý. Vyberte ich a nechajte vychladnúť. Pred podávaním mafiny posypte práškovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvé.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>