objednať časopis
všetky kategórie

Vyzývateľka Jana rada pečie Pavlovovej tortu a dáva do nej naozaj špeciálnu chuť. Už ste ju niekedy robili s pistáciovým krémom a redukciou z čiernych ríbezlí?

Tortu do Sladkej výzvy pripravila Jana Mĺkva @farebnedobroty

Pavlovovej torta s pistáciovým krémom a redukciou z čiernych ríbezlí

Pavlovka s pistáciami.
Zdroj: Dobré jedlo/Jozef Mĺkvy

12 porcií, príprava 30 minút, varenie 60 minút, pečenie 90 minút + dosušenie

Potrebujete:

Na korpusy:

  • 6 bielkov (vajcia veľkosti M)
  • 250 g krupicového cukru
  • 30 g zemiakového škrobu
  • 1 lyžičku vínneho octu

Na redukciu:

  • 600 g mrazených čiernych ríbezlí
  • 150 g krupicového cukru

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného plnotučného tvarohu
  • 250 ml smotany na šľahanie (35-percentnej)
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g pistáciovej pasty (100-percentnej)

Na zdobenie:

  • pusinky
  • bobuľové ovocie
  • jedlé kvety
  • bylinky
  • pistácie
Orechovo-karamelová torta.
Čítajte viac
Najúspešnejšia TORTA zo Sladkej výzvy: Orechovo-karamelovú si môžete ZOPAKOVAŤ

POSTUP

  1. Bielky s cukrom vložte do misy kuchynského robota a začnite šľahať najprv na nižších otáčkach. Postupne, po vytvorení bielkovej peny, rýchlosť zvyšujte až na najvyššiu a vyšľahajte pevný sneh, ktorý na metličke tvorí krásne stojace špičky. S mojím robotom to trvá asi 12 minút.
  2. Do snehu následne pridajte škrob a vínny ocot. Prešľahajte ďalšiu minútu. Medzitým rúru predhrejte na 210 °C.
  3. Plechy vysteľte papierom na pečenie. Pevný sneh rozdeľte na tri časti a z každej na papieri vytvarujte korpus pomocou špachtle alebo stierky. Korpusy sa pri pečení zväčšia, preto ich robte vždy menšie. Výsledné korpusy som chcela mať 22 cm, na plech som ich roztiahla na priemer asi 18 cm.
  4. S bielkovou hmotou pracujte rýchlo a hneď po natretí na plechy korpusy vložte do rozohriatej rúry. Teplotu okamžite stiahnite na 100 °C a nechajte ich sušiť približne 1 a pol hodiny. Teplotu aj čas pečenia pri­spôsobte svojej rúre, aby korpusy ne­zhnedli, ale ani nezostali vnútri nedopečené. Správne upečené budú na povrchu pevné a dajú sa pekne odlepiť z papiera. Vnútri však zostávajú mäkučké ako marshmallow. Po upečení ich nechajte vychladnúť, pokiaľ možno v pootvorenej rúre.
  5. Kým sa korpusy pečú a potom chladnú, pripravte ovocnú redukciu. Ríbezle nasypte do hrnca, zasypte ich cukrom a pomaly varte, až kým sa tekutina nezredukuje a nezíska požadovanú hustotu podobnú lekváru. Potrvá to asi hodinku. Pre lepšiu manipuláciu zmes prelejte do cukrárskeho vrecka a nechajte poriadne vychladiť. Môžete ju pripraviť aj deň vopred. Určite nesmie ísť do torty teplá, topila by krém.
  6. Pripravte pistáciový krém: Všetky ingrediencie, okrem pistáciovej pasty, vložte do misy v robote a šľahajte najprv na nižších otáčkach a postupne ich zvyšujte. Tu je najdôležitejšie mať všetky ingrediencie minimálne cez noc vychladené a dávať ich do robota priamo z chladničky. Ak ich vychladíte nedostatočne, riskujete, že sa krém zrazí, a to by bolo škoda.
  7. Keď je krém pekne hustý, pridajte pistáciovú pastu a prešľahajte, aby sa doň rovnomerne zapracovala. Nakoniec ho ešte dobre premiešajte ručne.
  8. Na tortovú podložku dajte lyžicu krému, poslúži ako lepidlo, aby na ňom pavlovka pevne držala. Položte prvý korpus a jemne pritlačte. Naneste naň tretinu krému a pomocou cukrárskeho vrecka vytvorte na okraji „obrubník“, ktorý podrží ovocnú redukciu vnútri torty. Pomocou lyžice alebo vrecka naneste polovicu redukcie. Prikryte ďalším korpusom a postup zopakujte. Navrch položte posledný korpus a natrite ho zvyškom krému.
  9. Tortu ozdobte podľa chuti, ja mám na pavlovkách najradšej kopu ovocia, jarné jedlé kvietky a sladučké hrachové výhonky. Tortu je ideálne plniť tesne pred konzumáciou, bude tak krásne chrumkavá.

V GALÉRII si pozrite krásne PAVLOVKY, ktoré poslali čitateľky do Sladkej výzvy >>>

V Dobrom jedle vždy nájdete skvelé recepty na TORTY, zákusky a koláče:

Torta top forward zo Sladkej výzvy od umeleckej cukrárky Petry Tóthovej.
Čítajte viac
Vyskúšajte upiecť TORTU POSTAVENÚ NA BOK! Porotkyňa Petra Tóthová jej dala aj špeciálne chute
SLOVAN TORTA
Čítajte viac
Báječná TORTA SLOVAN: Takto ľahko premeníte MAMINE REZY v nedeľný DEZERT SNOV!
Citrónová torta s machovými sušienkami.
Čítajte viac
Jana je ARCHITEKTKA a TORTOVÁ experimentátorka: Skúste jej dokonalý RECEPT NA CITRÓNOVÚ TORTU
Dorotina karamelová torta chutí božsky. Po fotení sme ju zhltli ako nič!
Čítajte viac
Slávny BANOFEE PIE: Vynikajúci KARAMELOVÝ KOLÁČ urobte podľa ženy známeho šéfkuchára!
Pri pečení bolo aj kopec zábavy.
Čítajte viac
MAMINA MIRA JAROŠA v našej kuchyni: Upečte jej HRNČEKOVÝ KOLÁČ!
Karin Haydu venovala Dobrému jedlu recept na milovaný kysnutý koláč s mrveničkou.
Čítajte viac
MŇAM! V kysnutom KOLÁČI od Karin Haydu zužitkujete ZAVÁRENÉ OVOCIE!
Na prípravu peny
môžete použiť aj
mrazené jahody.
Len ich nechajte
pred použitím úplne
rozmraziť.
Čítajte viac
Napečené bez pečenia! Vyskúšajte naše RECEPTY NA NEPEČENÉ KOLÁČE A DEZERTY

Kategórie