Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV
Desať až 25% inak zdravých ľudí sa sťažuje na občasné nadúvanie brucha. Až 75% opisuje svoje príznaky ako stredne závažné až závažné. Hoci v niektorých prípadoch môže ísť o zdravotný problém, väčšinou nadúvanie nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, píše portál Zdravie.
Pokiaľ tieto príznaky nesúvisia so zdravotným problémom, môžu byť spôsobené zlými stravovacími návykmi. Niektorí z nás sú navyše viac ohrození nadúvaním, preto si treba dávať ešte väčší pozor na stravu. Ide najmä o tehotné ženy alebo ženy v období menopauzy, chronicky chorých ľudí najmä s cukrovkou, migrénou a podobne, či vystresovaných ľudí.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ
Príliš rýchle jedenie
Dostatok času na jedenie má mnoho zdravotných výhod a môže tiež pomôcť udržať nadúvanie na uzde. Čím rýchlejšie jete, tým viac vzduchu prehĺtate, čo môže podľa odborníkov viesť k nadúvaniu a nepohodliu.
Zdroj: Shutterstock
Skúste si precvičiť vedomé jedenie - vypnete televízor, nebudete sa počas jedla pozerať do telefónu ani si čítať, sadnete si pekne za stôl a pred vložením si ďalšieho sústa jedlo vždy poriadne poprežúvate.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme
Pitie slamkou
Pitie cez slamku vám môže nafúknuť brucho. Keď si dáte dúšok nápoja, vzduch sa dostane do vášho tráviaceho traktu, čo spôsobí zvýšenú plynatosť a nadúvanie. To sa ešte zhoršuje, keď pijete sódu či iný sýtený nápoj.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie Zdroj: Canva
Prislaná strava
Zdroj: Shutterstock
Jesť príliš veľa soli je zlé pre vaše zdravie, ale to asi dobre viete. Rakovina , vysoký krvný tlak, obezita... Nadbytok soli zvyšuje riziko mnohých ochorení. No a príliš slaná strava môže tiež viesť k zadržiavaniu vody, čo spôsobí opuchnutie brucha.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jednoduchý NEPEČENÝ CHEESECAKE! Potrebujete iba 5 surovín TEASER
Užívanie antibiotík
Užívanie antibiotík často naruší prirodzenú rovnováhu baktérií v čreve , čo vedie k nadúvaniu.
Zdroj: Shutterstock
Ak ste nedávno absolvovali liečbu antibiotikami, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali ich negatívne účinky. Ide o užívanie kvalitných probiotík, konzumáciu fermentovaných potravín ako kimči, kefír alebo kyslá kapusta a konzumáciu ovocia ako sú banány a vodný melón, ktoré majú vysoký obsah prebiotík.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Lečo vie mať veľa podôb: Ktoré vám zachutí najviac?
Hlúbová zelenina
Medzi hlúbovú zeleniny patrí ružičkový kel, brokolica, karfiol a kel. Konzumácia tejto zeleniny môže podporiť nadúvanie brucha. Predpokladá sa, že je to spôsobené ich vysokým obsahom síry, ktorý môže u niektorých ľudí viesť k nadmernej plynatosti .
Ak po konzumácii týchto potravín trpíte nadúvaním, skúste ich nahradiť zeleninou, ako je cuketa, zelené fazuľky, mrkva, špenát alebo tekvica . Tie majú nižší obsah vlákniny, a preto sú pre črevá ľahšie stráviteľné.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!
Príčiny nadúvania
Zdroj: Shutterstock
Nadúvanie môže byť príznakom zdravotného problému, ako napríklad:
Zápcha
Potravinová intolerancia
Syndróm dráždivého čreva- jedno z najčastejších gastrointestinálnych ochorení charakterizovaných bolesťami brucha a nadúvaním
Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO) - táto patológia je charakterizovaná zmenou alebo zvýšením počtu baktérií prítomných v tenkom čreve, čo spôsobuje črevné problémy
Pankreasová nedostatočnosť - pankreas neprodukuje dostatok enzýmov na rozklad potravy , čo vedie k tráviacim problémom
Zápal žalúdka
Rakovina - nadúvanie môže byť aj príznakom rakoviny vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu alebo maternice.
Ak je vaše nadúvanie časté alebo pretrváva, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby sa vylúčili potenciálne riziká závažných patológií.