Reklama

Trápi vás NADÚVANIE? Príčinu hľadajte v týchto 5 chybách

Nafukovanie

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Predstavíme vám 5 najčastejších príčin nadúvania a aj choroby, ktoré môže nadúvanie signalizovať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

    Desať až 25% inak zdravých ľudí sa sťažuje na občasné nadúvanie brucha. Až 75% opisuje svoje príznaky ako stredne závažné až závažné. Hoci v niektorých prípadoch môže ísť o zdravotný problém, väčšinou nadúvanie nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, píše portál Zdravie.

    Pokiaľ tieto príznaky nesúvisia so zdravotným problémom, môžu byť spôsobené zlými stravovacími návykmi. Niektorí z nás sú navyše viac ohrození nadúvaním, preto si treba dávať ešte väčší pozor na stravu. Ide najmä o tehotné ženy alebo ženy v období menopauzy, chronicky chorých ľudí najmä s cukrovkou, migrénou a podobne, či vystresovaných ľudí. 

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

      Príliš rýchle jedenie

      Dostatok času na jedenie má mnoho zdravotných výhod a môže tiež pomôcť udržať nadúvanie na uzde. Čím rýchlejšie jete, tým viac vzduchu prehĺtate, čo môže podľa odborníkov viesť k nadúvaniu a nepohodliu.

      Zdroj: Shutterstock

      Skúste si precvičiť vedomé jedenie - vypnete televízor, nebudete sa počas jedla pozerať do telefónu ani si čítať, sadnete si pekne za stôl a pred vložením si ďalšieho sústa jedlo vždy poriadne poprežúvate.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

        Pitie slamkou

        Pitie cez slamku vám môže nafúknuť brucho. Keď si dáte dúšok nápoja, vzduch sa dostane do vášho tráviaceho traktu, čo spôsobí zvýšenú plynatosť a nadúvanieTo sa ešte zhoršuje, keď pijete sódu či iný sýtený nápoj.

        Zdroj: SHUTTERSTOCK

        Takže sa držte nesýtených nápojov a zahoďte slamku, najmä ak ste náchylní na nadúvanie

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
          Zdroj: Canva

          Prislaná strava

          Zdroj: Shutterstock

          Jesť príliš veľa soli je zlé pre vaše zdravie, ale to asi dobre viete. Rakovina , vysoký krvný tlak, obezita... Nadbytok soli zvyšuje riziko mnohých ochorení. No a príliš slaná strava môže tiež viesť k zadržiavaniu vody, čo spôsobí opuchnutie brucha.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Jednoduchý NEPEČENÝ CHEESECAKE! Potrebujete iba 5 surovín TEASER

            Užívanie antibiotík

            Užívanie antibiotík často naruší prirodzenú rovnováhu baktérií v čreve , čo vedie k nadúvaniu.

            Zdroj: Shutterstock

            Ak ste nedávno absolvovali liečbu antibiotikami, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali ich negatívne účinky. Ide o užívanie kvalitných probiotík, konzumáciu fermentovaných potravín ako kimči, kefír alebo kyslá kapusta a konzumáciu ovocia ako sú banány a vodný melón, ktoré majú vysoký obsah prebiotík.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Lečo vie mať veľa podôb: Ktoré vám zachutí najviac?

              Hlúbová zelenina

              Medzi hlúbovú zeleniny patrí ružičkový kel, brokolica, karfiol a kel. Konzumácia tejto zeleniny môže podporiť nadúvanie brucha. Predpokladá sa, že je to spôsobené ich vysokým obsahom síry,  ktorý môže u niektorých ľudí viesť k nadmernej plynatosti

              Zdroj: LAURA WITTEKOVA

              Ak po konzumácii týchto potravín trpíte nadúvaním, skúste ich nahradiť zeleninou, ako je cuketa, zelené fazuľky, mrkva, špenát alebo tekvica . Tie majú nižší obsah vlákniny, a preto sú pre črevá ľahšie stráviteľné.

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

                Príčiny nadúvania 

                Zdroj: Shutterstock

                Nadúvanie môže byť príznakom zdravotného problému, ako napríklad: 

                • Zápcha
                • Potravinová intolerancia
                • Syndróm dráždivého čreva - jedno z najčastejších gastrointestinálnych ochorení charakterizovaných bolesťami brucha a nadúvaním
                • Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO) - táto patológia je charakterizovaná zmenou alebo zvýšením počtu baktérií prítomných v tenkom čreve, čo spôsobuje črevné problémy
                • Pankreasová nedostatočnosť - pankreas neprodukuje dostatok enzýmov na rozklad potravy , čo vedie k tráviacim problémom
                • Zápal žalúdka
                • Rakovina - nadúvanie môže byť aj príznakom rakoviny vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu alebo maternice.

                Ak je vaše nadúvanie časté alebo pretrváva, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby sa vylúčili potenciálne riziká závažných patológií.

                Počuli ste už náš podcast?

                Čítajte viac z Dobrého jedla: