Reklama

Trápi vás NADÚVANIE? Príčinu hľadajte v týchto 5 chybách

Nafukovanie

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Predstavíme vám 5 najčastejších príčin nadúvania a aj choroby, ktoré môže nadúvanie signalizovať.

Desať až 25% inak zdravých ľudí sa sťažuje na občasné nadúvanie brucha. Až 75% opisuje svoje príznaky ako stredne závažné až závažné. Hoci v niektorých prípadoch môže ísť o zdravotný problém, väčšinou nadúvanie nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, píše portál Zdravie.

Pokiaľ tieto príznaky nesúvisia so zdravotným problémom, môžu byť spôsobené zlými stravovacími návykmi. Niektorí z nás sú navyše viac ohrození nadúvaním, preto si treba dávať ešte väčší pozor na stravu. Ide najmä o tehotné ženy alebo ženy v období menopauzy, chronicky chorých ľudí najmä s cukrovkou, migrénou a podobne, či vystresovaných ľudí. 

Príliš rýchle jedenie

Dostatok času na jedenie má mnoho zdravotných výhod a môže tiež pomôcť udržať nadúvanie na uzde. Čím rýchlejšie jete, tým viac vzduchu prehĺtate, čo môže podľa odborníkov viesť k nadúvaniu a nepohodliu.

Zdroj: Shutterstock

Skúste si precvičiť vedomé jedenie - vypnete televízor, nebudete sa počas jedla pozerať do telefónu ani si čítať, sadnete si pekne za stôl a pred vložením si ďalšieho sústa jedlo vždy poriadne poprežúvate.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Pitie slamkou

    Pitie cez slamku vám môže nafúknuť brucho. Keď si dáte dúšok nápoja, vzduch sa dostane do vášho tráviaceho traktu, čo spôsobí zvýšenú plynatosť a nadúvanieTo sa ešte zhoršuje, keď pijete sódu či iný sýtený nápoj.

    Zdroj: SHUTTERSTOCK

    Takže sa držte nesýtených nápojov a zahoďte slamku, najmä ak ste náchylní na nadúvanie

    Prislaná strava

    Zdroj: Shutterstock

    Jesť príliš veľa soli je zlé pre vaše zdravie, ale to asi dobre viete. Rakovina , vysoký krvný tlak, obezita... Nadbytok soli zvyšuje riziko mnohých ochorení. No a príliš slaná strava môže tiež viesť k zadržiavaniu vody, čo spôsobí opuchnutie brucha.

    Užívanie antibiotík

    Užívanie antibiotík často naruší prirodzenú rovnováhu baktérií v čreve , čo vedie k nadúvaniu.

    Zdroj: Shutterstock

    Ak ste nedávno absolvovali liečbu antibiotikami, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali ich negatívne účinky. Ide o užívanie kvalitných probiotík, konzumáciu fermentovaných potravín ako kimči, kefír alebo kyslá kapusta a konzumáciu ovocia ako sú banány a vodný melón, ktoré majú vysoký obsah prebiotík.

    Hlúbová zelenina

    Medzi hlúbovú zeleniny patrí ružičkový kel, brokolica, karfiol a kel. Konzumácia tejto zeleniny môže podporiť nadúvanie brucha. Predpokladá sa, že je to spôsobené ich vysokým obsahom síry,  ktorý môže u niektorých ľudí viesť k nadmernej plynatosti

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Ak po konzumácii týchto potravín trpíte nadúvaním, skúste ich nahradiť zeleninou, ako je cuketa, zelené fazuľky, mrkva, špenát alebo tekvica . Tie majú nižší obsah vlákniny, a preto sú pre črevá ľahšie stráviteľné.

    Príčiny nadúvania 

    Zdroj: Shutterstock

    Nadúvanie môže byť príznakom zdravotného problému, ako napríklad: 

    • Zápcha
    • Potravinová intolerancia
    • Syndróm dráždivého čreva - jedno z najčastejších gastrointestinálnych ochorení charakterizovaných bolesťami brucha a nadúvaním
    • Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO) - táto patológia je charakterizovaná zmenou alebo zvýšením počtu baktérií prítomných v tenkom čreve, čo spôsobuje črevné problémy
    • Pankreasová nedostatočnosť - pankreas neprodukuje dostatok enzýmov na rozklad potravy , čo vedie k tráviacim problémom
    • Zápal žalúdka
    • Rakovina - nadúvanie môže byť aj príznakom rakoviny vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu alebo maternice.

    Ak je vaše nadúvanie časté alebo pretrváva, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby sa vylúčili potenciálne riziká závažných patológií.

    Počuli ste už náš podcast?

    Čítajte viac z Dobrého jedla: