Trápi vás NADÚVANIE? Príčinu hľadajte v týchto 5 chybách
2. 9. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Shutterstock
Predstavíme vám 5 najčastejších príčin nadúvania a aj choroby, ktoré môže nadúvanie signalizovať.
Desať až 25% inak zdravých ľudí sa sťažuje na občasné nadúvanie brucha. Až 75% opisuje svoje príznaky ako stredne závažné až závažné. Hoci v niektorých prípadoch môže ísť o zdravotný problém, väčšinou nadúvanie nepredstavuje žiadne nebezpečenstvo, píše portál Zdravie.
Pokiaľ tieto príznaky nesúvisia so zdravotným problémom, môžu byť spôsobené zlými stravovacími návykmi. Niektorí z nás sú navyše viac ohrození nadúvaním, preto si treba dávať ešte väčší pozor na stravu. Ide najmä o tehotné ženy alebo ženy v období menopauzy, chronicky chorých ľudí najmä s cukrovkou, migrénou a podobne, či vystresovaných ľudí.
Príliš rýchle jedenie
Dostatok času na jedenie má mnoho zdravotných výhod a môže tiež pomôcť udržať nadúvanie na uzde. Čím rýchlejšie jete, tým viac vzduchu prehĺtate, čo môže podľa odborníkov viesť k nadúvaniu a nepohodliu.
Zdroj: Shutterstock
Skúste si precvičiť vedomé jedenie - vypnete televízor, nebudete sa počas jedla pozerať do telefónu ani si čítať, sadnete si pekne za stôl a pred vložením si ďalšieho sústa jedlo vždy poriadne poprežúvate.

Pitie slamkou
Pitie cez slamku vám môže nafúknuť brucho. Keď si dáte dúšok nápoja, vzduch sa dostane do vášho tráviaceho traktu, čo spôsobí zvýšenú plynatosť a nadúvanie. To sa ešte zhoršuje, keď pijete sódu či iný sýtený nápoj.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Takže sa držte nesýtených nápojov a zahoďte slamku, najmä ak ste náchylní na nadúvanie.
Prislaná strava
Zdroj: Shutterstock
Jesť príliš veľa soli je zlé pre vaše zdravie, ale to asi dobre viete. Rakovina , vysoký krvný tlak, obezita... Nadbytok soli zvyšuje riziko mnohých ochorení. No a príliš slaná strava môže tiež viesť k zadržiavaniu vody, čo spôsobí opuchnutie brucha.
Užívanie antibiotík
Užívanie antibiotík často naruší prirodzenú rovnováhu baktérií v čreve , čo vedie k nadúvaniu.
Zdroj: Shutterstock
Ak ste nedávno absolvovali liečbu antibiotikami, existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste minimalizovali ich negatívne účinky. Ide o užívanie kvalitných probiotík, konzumáciu fermentovaných potravín ako kimči, kefír alebo kyslá kapusta a konzumáciu ovocia ako sú banány a vodný melón, ktoré majú vysoký obsah prebiotík.
Hlúbová zelenina
Medzi hlúbovú zeleniny patrí ružičkový kel, brokolica, karfiol a kel. Konzumácia tejto zeleniny môže podporiť nadúvanie brucha. Predpokladá sa, že je to spôsobené ich vysokým obsahom síry, ktorý môže u niektorých ľudí viesť k nadmernej plynatosti .
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Ak po konzumácii týchto potravín trpíte nadúvaním, skúste ich nahradiť zeleninou, ako je cuketa, zelené fazuľky, mrkva, špenát alebo tekvica . Tie majú nižší obsah vlákniny, a preto sú pre črevá ľahšie stráviteľné.
Príčiny nadúvania
Zdroj: Shutterstock
Nadúvanie môže byť príznakom zdravotného problému, ako napríklad:
- Zápcha
- Potravinová intolerancia
- Syndróm dráždivého čreva - jedno z najčastejších gastrointestinálnych ochorení charakterizovaných bolesťami brucha a nadúvaním
- Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO) - táto patológia je charakterizovaná zmenou alebo zvýšením počtu baktérií prítomných v tenkom čreve, čo spôsobuje črevné problémy
- Pankreasová nedostatočnosť - pankreas neprodukuje dostatok enzýmov na rozklad potravy , čo vedie k tráviacim problémom
- Zápal žalúdka
- Rakovina - nadúvanie môže byť aj príznakom rakoviny vaječníkov, hrubého čreva, pankreasu alebo maternice.
Ak je vaše nadúvanie časté alebo pretrváva, mali by ste sa poradiť s lekárom, aby sa vylúčili potenciálne riziká závažných patológií.
Počuli ste už náš podcast?
Čítajte viac z Dobrého jedla: