Tradičné aj netradičné mäsové pochúťky na Veľkú noc: Inšpirujte sa!
12. 4. 2025, 17:03

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Veľká noc nie je len o vajíčkach a maľovaných krasliciach – v mnohých domácnostiach hrá hlavnú úlohu aj dobré mäso. Stavte na klasiku alebo vyskúšajte niečo netradičné!
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Veľká noc je sviatkom, ktorý spája tradície, rodinnú pohodu a dobré jedlo. Okrem vajíčok a sladkostí zohráva dôležitú úlohu aj mäso, ktoré symbolizuje hojnosť a nové začiatky. Či už stavíte na klasickú šunku alebo vyskúšate niečo nové, správne pripravené mäso dokáže urobiť z veľkonočného stola skutočný zážitok.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Údené mäso na Veľkú noc musí byť!
Tradičné mäsové jedlá
Veľkonočný stôl si mnohí z nás nevedia predstaviť bez klasických mäsových špecialít.
- Domáca údená šunka: Domáca šunka patrí medzi symboly veľkonočných sviatkov a nemala by chýbať na slávnostnom stole. Pripravuje sa pomalým varením alebo pečením, aby zostala šťavnatá a jemne aromatická.
- Bravčové koleno: Koleno je obľúbené pre svoju výraznú chuť a mäkké, šťavnaté mäso. Tradične sa pomaly pečie, aby malo chrumkavú kôrku a mäso sa oddeľovalo od kosti. Vyskúšajte plnené koleno podľa nášho šéfkuchára Ľuboša!
- Pečené jahňacie mäso: Jahňacina je v mnohých regiónoch symbolom Veľkej noci a prináša na stôl sviežu, jemne korenistú chuť. Najčastejšie sa pripravuje s bylinkami, ktoré ešte viac zvýraznia prirodzenú chuť mäsa.
- Údené rebrá: Údené rebrá sú sýte a výrazné, ideálne pre tých, ktorí preferujú plnšie chute. Dlhším varením alebo pečením získavajú mäkkú štruktúru a nezameniteľnú údenú arómu.
- Plnená fašírka: Fašírka plnená varenými vajíčkami v strede je klasika, ktorá vynikne aj na sviatočnom stole. Mäso je šťavnaté, dobre dochutené a vďaka vajíčku má aj pekný vizuálny efekt pri krájaní. Ako urobiť extra šťavnatú fašírku?
Anketa
Dodržiavate na Veľkú noc tradície spojené s jedlom?
Netypické veľkonočné mäsové recepty
Ak chcete na sviatočný stôl priniesť niečo nové, vyskúšajte morčacie rolády plnené bylinkami a syrom. Výbornou alternatívou je aj pečené kura so špargľou a citrónovou omáčkou, ktoré zaujme sviežosťou aj vzhľadom. Netreba sa báť ani jahňacích kotletiek s bylinkovou krustou, ktoré sú svieže a elegantné. Tieto recepty dodajú vašej Veľkej noci moderný šmrnc a potešia aj náročnejších hostí.
Rady pri výbere mäsa aj vhodné prílohy na ďalšej strane >>>