Reklama

Tradičné aj netradičné mäsové pochúťky na Veľkú noc: Inšpirujte sa!

Údené mäso je veľkonočnou tradíciou.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama
Lepšie bývanie, Fazekašová Gabriela, Editor

Gabriela Fazekašová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veľká noc nie je len o vajíčkach a maľovaných krasliciach – v mnohých domácnostiach hrá hlavnú úlohu aj dobré mäso. Stavte na klasiku alebo vyskúšajte niečo netradičné!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krehké košíčky s cviklovou nátierkou od Martiny Gromovej

    Veľká noc je sviatkom, ktorý spája tradície, rodinnú pohodu a dobré jedlo. Okrem vajíčok a sladkostí zohráva dôležitú úlohu aj mäso, ktoré symbolizuje hojnosť a nové začiatky. Či už stavíte na klasickú šunku alebo vyskúšate niečo nové, správne pripravené mäso dokáže urobiť z veľkonočného stola skutočný zážitok.

    Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

    Údené mäso na Veľkú noc musí byť!

    Tradičné mäsové jedlá

    Veľkonočný stôl si mnohí z nás nevedia predstaviť bez klasických mäsových špecialít.

    • Domáca údená šunka: Domáca šunka patrí medzi symboly veľkonočných sviatkov a nemala by chýbať na slávnostnom stole. Pripravuje sa pomalým varením alebo pečením, aby zostala šťavnatá a jemne aromatická.
    • Bravčové koleno: Koleno je obľúbené pre svoju výraznú chuť a mäkké, šťavnaté mäso. Tradične sa pomaly pečie, aby malo chrumkavú kôrku a mäso sa oddeľovalo od kosti. Vyskúšajte plnené koleno podľa nášho šéfkuchára Ľuboša!
    • Pečené jahňacie mäso: Jahňacina je v mnohých regiónoch symbolom Veľkej noci a prináša na stôl sviežu, jemne korenistú chuť. Najčastejšie sa pripravuje s bylinkami, ktoré ešte viac zvýraznia prirodzenú chuť mäsa.
    • Údené rebrá: Údené rebrá sú sýte a výrazné, ideálne pre tých, ktorí preferujú plnšie chute. Dlhším varením alebo pečením získavajú mäkkú štruktúru a nezameniteľnú údenú arómu.
    • Plnená fašírka: Fašírka plnená varenými vajíčkami v strede je klasika, ktorá vynikne aj na sviatočnom stole. Mäso je šťavnaté, dobre dochutené a vďaka vajíčku má aj pekný vizuálny efekt pri krájaní. Ako urobiť extra šťavnatú fašírku?
    Anketa

    Dodržiavate na Veľkú noc tradície spojené s jedlom?

    Netypické veľkonočné mäsové recepty

    Ak chcete na sviatočný stôl priniesť niečo nové, vyskúšajte morčacie rolády plnené bylinkami a syrom. Výbornou alternatívou je aj pečené kura so špargľou a citrónovou omáčkou, ktoré zaujme sviežosťou aj vzhľadom. Netreba sa báť ani jahňacích kotletiek s bylinkovou krustou, ktoré sú svieže a elegantné. Tieto recepty dodajú vašej Veľkej noci moderný šmrnc a potešia aj náročnejších hostí.

    Rady pri výbere mäsa aj vhodné prílohy na ďalšej strane >>>

    Autor článku

    Gabriela Fazekašová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.