Reklama

Tradičné aj netradičné mäsové pochúťky na Veľkú noc: Inšpirujte sa!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Filip Šebesta v kuchyni: S manželkou pripravili výborné mäsové guľky v omáčke!

    Ako si vybrať správne mäso

    Pri kúpe mäsa na Veľkú noc je dôležité dbať na kvalitu a čerstvosť surovín. Šunku a údené mäso vyberajte od overených výrobcov, ideálne s čo najnižším obsahom soli a konzervantov. Ak plánujete pečenie, siahnite po mäse s jemným tukovým mramorovaním, ktoré zostane po tepelnej úprave šťavnaté. V prípade jahňacieho mäsa je dobré voliť mladšie kusy, ktoré sú jemnejšie a krehkejšie. Umývať či neumývať surové mäso?

    Pri nákupe mäsa sledujte viacero vecí...

    Zdroj: Shutterstock

    Pri nákupe mäsa sledujte viacero vecí...

    • Pozorne si prečítajte etiketu – sledujte zloženie, pôvod mäsa a dátum spotreby.
    • Dávajte prednosť mäsu z overených zdrojov – ideálne od lokálnych chovateľov alebo známych výrobcov.
    • Všímajte si farbu mäsa – čerstvé bravčové mäso by malo byť svetloružové, jahňacie jemne ružové a šunka lesklá, nie vysušená.
    • Skontrolujte vôňu a konzistenciu – kvalitné mäso nesmie zapáchať a na dotyk by malo byť pevné, nie lepkavé.
    • Pri údenom mäse vyberajte jemne údené kúsky – tie nebudú príliš presolené ani tvrdé.
    • Ak je to možné, kupujte mäso čerstvé, nie rozmrazované – má lepšiu štruktúru aj chuť pri pečení.

    Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselský

    Údené mäso ozvláštni napríklad sladká omáčka.

    Prílohy a omáčky, ktoré sa hodia

    K veľkonočným mäsám sa tradične hodí čerstvý chren, ktorý dodá jedlám správny šmrnc. Výbornou voľbou sú aj pečené zemiaky, jarné šaláty s reďkovkou alebo jednoduchý zemiakový šalát bez majonézy. Pre sviežejšiu chuť môžete pripraviť pažítkovú alebo špenátovú omáčku, ktoré mäso príjemne odľahčia. Kombinácia správne zvoleného mäsa a sviežich príloh vytvorí sviatočné menu, na ktoré budú všetci spomínať. Aké ďalšie tradičné veci by nemali chýbať na stole?

    Strana

    2/2

    Autor článku

    Gabriela Fazekašová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vždy sa chcela venovať písaniu a po rokoch skúseností sa „prepísala“ až do magazínu Dobré jedlo. Zaujíma sa hlavne o praktické témy, ktoré sú ľuďom blízke, zjednodušia a tiež spríjemnia bežný život. Hľadanie inšpirácií je jej každodenným chlebíčkom, aby čitateľom prinášala stále niečo nové.
    Reklama