objednať časopis
všetky kategórie

Tiramisu je ikonický taliansky dezert, ktorý sa stal obľúbenou pochúťkou po celom svete. Tiramisu je jednoduché na prípravu doma a my vám naň ponúkame niekoľko skvelých receptov.

KOKOSOVÁ TIRAMISU TORTA S VAJEČNÝM KOŇAKOM

Kokosová tiramisu torta s vaječným koňakom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 4 vajcia
  • 120 g krupicového cukru
  • 3 lyžice horúcej vody
  • 90 g hladkej múky
  • 50 g škrobu
  • 25 g kakaa holandského typu
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku
  • štipku soli 12 – 15 dlhých cukrárskych piškót 

Na kávový sirup:

  • 200 ml studenej silnej kávy
  • 2 lyžice mandľového likéru (amareta)

Na krém:

  • 500 g mascarpone
  • 75 ml vaječného koňaku
  • 100 g práškového cukru
  • 3 plátky želatíny
  • 250 g kokosovej smotany
  • 3-5 lyžíc strúhaného kokosu
  • 400 ml smotany na šľahanie

Na ozdobu:

  • 200 g mascarpone
  • 100 g smotany na šľahanie
  • 50 g práškového cukru
  • 15 piškót
  • strúhanú čokoládu, kokos (nemusí byť) 
Sladká výzva jahodovo-bazová.
Čítajte viac
NARODENINOVÁ Sladká výzva: Tortu od Miňa Macuľu môžete piecť už v predstihu

POSTUP

  1. Najprv upečte korpus: Vajcia s cukrom vyšľahajte do hustej peny. Pridajte horúcu vodu a opäť dobre prešľahajte. V druhej mise zmiešajte múku, škrob, kakao, kypriaci prášok a štipku soli. Zmes opatrne na dvakrát už iba ručne zamiešajte do vaječnej zmesi. Hmotu vylejte do formy (22 cm), ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Urobte test špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť. Potom ho prekrojte na polovicu, ale tak, aby jedna časť bola o tretinu hrubšia. To bude spodný korpus.
  2. Urobte sirup: Do studenej kávy vlejte mandľový likér a premiešajte.
  3. Na krém dajte do misy mascarpone, vaječný koňak, cukor a dobre prešľahajte. Plátky želatíny vložte do studenej vody asi na 10 minút. Tretinu kokosovej smotany jemne zahrejte, vložte do nej napučanú želatínu a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. Ak treba, zmes ešte trošku zahrejte. Želatínovú zmes zmiešajte so zvyškom kokosovej smotany a pridajte k mascarpone. Primiešajte strúhaný kokos. Smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuha a opatrne vmiešajte do zmesi mascarpone.
  4. Pripravte tortovú formu s vyšším okrajom. Ak takú nemáte, na zvýšenie okrajov vám poslúži papier na pečenie alebo cukrárska fólia, ktorú obtočíte okolo okrajov.
  5. Do formy uložte hrubší korpus a pokvapkajte ho kávovým sirupom. Naň natrite polovicu krému a pekne ho uhlaďte, aby sa nevytvorili bublinky. Piškóty nakrájajte na polovice a namočte do kávového sirupu. Potom ich rozložte na krém do kruhu v smere od vonkajšieho okraja k stredu. Na piškóty natrite polovicu zvyšného krému a ten prikryte tenším korpusom. Jemne pritlačte a potrite zvyšným krémom. Uhladenú tortu vložte do chladničky aspoň na 4-5 hodín, ideálne však na noc.
  6. Odležanú tortu opatrne vyberte z formy a jej boky natrite vyšľahaným krémom z mascarpone, zo smotany na šľahanie a z cukru. Nakoniec ich ozdobte piškótami a strúhanou čokoládou alebo kokosom, ak chcete. 

Máte radi ovocné chute? Tu je recept na JAHODOVÉ tiramisu >>>