KOKOSOVÁ TIRAMISU TORTA S VAJEČNÝM KOŇAKOM
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20-25 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 vajcia
- 120 g krupicového cukru
- 3 lyžice horúcej vody
- 90 g hladkej múky
- 50 g škrobu
- 25 g kakaa holandského typu
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- štipku soli 12 – 15 dlhých cukrárskych piškót
Na kávový sirup:
- 200 ml studenej silnej kávy
- 2 lyžice mandľového likéru (amareta)
Na krém:
- 500 g mascarpone
- 75 ml vaječného koňaku
- 100 g práškového cukru
- 3 plátky želatíny
- 250 g kokosovej smotany
- 3-5 lyžíc strúhaného kokosu
- 400 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- 200 g mascarpone
- 100 g smotany na šľahanie
- 50 g práškového cukru
- 15 piškót
- strúhanú čokoládu, kokos (nemusí byť)
POSTUP
- Najprv upečte korpus: Vajcia s cukrom vyšľahajte do hustej peny. Pridajte horúcu vodu a opäť dobre prešľahajte. V druhej mise zmiešajte múku, škrob, kakao, kypriaci prášok a štipku soli. Zmes opatrne na dvakrát už iba ručne zamiešajte do vaječnej zmesi. Hmotu vylejte do formy (22 cm), ktorej dno ste vyložili papierom na pečenie. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Urobte test špajdľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť. Potom ho prekrojte na polovicu, ale tak, aby jedna časť bola o tretinu hrubšia. To bude spodný korpus.
- Urobte sirup: Do studenej kávy vlejte mandľový likér a premiešajte.
- Na krém dajte do misy mascarpone, vaječný koňak, cukor a dobre prešľahajte. Plátky želatíny vložte do studenej vody asi na 10 minút. Tretinu kokosovej smotany jemne zahrejte, vložte do nej napučanú želatínu a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. Ak treba, zmes ešte trošku zahrejte. Želatínovú zmes zmiešajte so zvyškom kokosovej smotany a pridajte k mascarpone. Primiešajte strúhaný kokos. Smotanu na šľahanie vyšľahajte do tuha a opatrne vmiešajte do zmesi mascarpone.
- Pripravte tortovú formu s vyšším okrajom. Ak takú nemáte, na zvýšenie okrajov vám poslúži papier na pečenie alebo cukrárska fólia, ktorú obtočíte okolo okrajov.
- Do formy uložte hrubší korpus a pokvapkajte ho kávovým sirupom. Naň natrite polovicu krému a pekne ho uhlaďte, aby sa nevytvorili bublinky. Piškóty nakrájajte na polovice a namočte do kávového sirupu. Potom ich rozložte na krém do kruhu v smere od vonkajšieho okraja k stredu. Na piškóty natrite polovicu zvyšného krému a ten prikryte tenším korpusom. Jemne pritlačte a potrite zvyšným krémom. Uhladenú tortu vložte do chladničky aspoň na 4-5 hodín, ideálne však na noc.
- Odležanú tortu opatrne vyberte z formy a jej boky natrite vyšľahaným krémom z mascarpone, zo smotany na šľahanie a z cukru. Nakoniec ich ozdobte piškótami a strúhanou čokoládou alebo kokosom, ak chcete.
Máte radi ovocné chute? Tu je recept na JAHODOVÉ tiramisu >>>