Reklama

Tieto potraviny majú MINIMUM KALÓRIÍ: Prehľadný zoznam a recepty!

Králik s jahodami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Viete ktoré ovocie, zelenina, mäso alebo strukoviny sú najmenej kalorické a nepridajú vám na hmotnosti? Možno budete pri niektorých prekvapení!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Čarovanie s fetou: Recepty na grécky poklad 5x inak

    Koľko kalórií na 100 gramov?

    • Z ryže je najmenej kalorická divoká (101 kcal), nasleduje basmati a hnedá celozrnná.
    • Zo strukovín s 31 kcal na 100 gramov vedú zelené fazuľky, o niečo kalorickejšia je hnedá a červená šošovica, cícer a po ňom biela fazuľa.
    • Zo zemiakov sú najmenej kalorické topinambury (73 kcal), bataty ( 86 kcal) a klasické zemiaky majú 87 kcal.
    • Z rýb je najmenej kalorický ostriež (79 kcal) a o trochu viac je kalorickejšia treska.
    • Zo syrov vedie v rebríčku najmenej kalorických cottage (okolo 100 kcal). Pre porovnanie mozzrella light má 180 kcal.

    Chcete vedieť ako sú na tom ostatné potraviny? Tipnite si koľko kalórií ukrýva napríklad melón alebo pohánka...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Je pravda, že čím sme starší, tým potrebujeme menej bielkovín?

      Ovocie (na 100 g)

      1. Citróny - 29 kcal
        Obsahujú: Vitamín C, vlákninu, draslík.
      2. Melón červený (vodový) - 30 kcal
        Obsahuje: Vitamín C, vitamín A, antioxidanty, draslík.
      3. Jahody - 32 kcal
        Obsahujú: Vitamín C, vlákninu, mangán, antioxidanty.
      4. Broskyne - 39 kcal
        Obsahuje: Vitamín C, vitamín A, vlákninu, antioxidanty.
      5. Papája - 43 kcal
        Obsahuje: Vitamín C, vitamín A, kyselinu listovú, draslík.

      Zdroj: Shutterstock

      Broskyňovo-melónový šalát s uhorkou.

      Broskyňovo-melónový šalát s uhorkou

      2 porcie, príprava 20 minút

       

      POTREBUJETE:

      • 3 broskyne alebo nektárinky
      • 200 g dužiny červeného melóna
      • 1 šalátová uhorka
      • mätové listy
      • 100 g guľôčok mozzarelly (nemusí byť

      Na zálievku:

      • čerstvá šťava z 1 citróna a 1 pomaranča
      • rozmixovaný melón - asi 150 g 
      • pol lyžice čakankového sirupu

       

      POSTUP:

      1. Broskyne nakrájajte na tenké mesiačiky alebo kocky, melónovú dužinu na kocky, alebo z nej vyberajte guľôčky (bez jadierok), uhorku aj so šupkou na tenšie kolieska.
      2. Premiešajte v mise a zalejte zálievkou vymiešanou zo šťavy, rozmixovaného melóna a sirupu. Pridajte mätové listy.
      3. Šalát nechajte odstáť a podávajte s mozzarellou alebo samotný.

      Zelenina (na 100 g)

      1. Čínska kapusta (pak choi) - 13 kcal
        Obsahuje: Vitamín C, vitamín A, vápnik, železo.
      2. Šalátová uhorka - 16 kcal
        Obsahuje: Vitamín K, draslík, horčík, vlákninu.
      3. Zeler (stonkový) - 16 kcal
        Obsahuje: Vitamín K, vitamín A, draslík.
      4. Reďkovky - 16 kcal
        Obsahujú: Vitamín C, vitamín B6, draslík, vlákninu.
      5. Špenát - 23 kcal
        Obsahuje: Vitamín K, vitamín A, železo, horčík.

      Zdroj: MATEJ KALINA

      Budha miska s bulgurom, hummusom a kapustou pak choi.

      Budha miska s bulgurom a kapustou pak choi

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT

       

      POTREBUJETE: 

      • 250 g bulguru
      • 1 kapusta pak choi
      • pol brokolice
      • 150 g hrášku
      • 1 uhorka nakrájaná na plátky
      • mäta na ozdobu
      • soľ

      Na hummus: 

      • 1 konzerva cícera v slanom náleve
      • 1 strúčik cesnaku
      • 4 lyžice pasty tahini (sezamovú pastu zoženiete v každých dobrých potravinách)
      • 4 lyžice olivového oleja
      • citrónová šťava na dochutenie

      Na dressing:

      • 3 lyžice pasty tahini
      • 1 lyžica olivového oleja
      • 1 lyžička citrónovej šťavy
      • soľ, korenie

       

      POSTUP: 

      1. Bulgur dajte do osolenej vriacej vody a uvarte. Potom ho sceďte od prebytočnej vody.
      2. Pripravte hummus: Do mixéra dajte všetky suroviny a rozmixujte ich dohladka. Ochutnajte a dochuťte citrónovou šťavou.
      3. Na dressing len v miske zmiešajte všetky ingrediencie.
      4. Do stredne veľkého hrnca dajte vodu a priveďte do varu. Brokolicu rozoberte na malé hlavičky a vhoďte ich do vriacej vody na 2-3 minúty. Potom ich ihneď vyberte a zachlaďte v studenej vode. Ostanú krásne zelené a chrumkavé. Takisto pripravte kapustu pak choi.
      5. Môžete podávať: Do misky dajte bulgur a zmiešajte ho s polovicou hrášku. Na bok misky dajte poriadnu lyžicu hummusu, pridajte všetku ostatnú zeleninu a polejte dressingom.

      Mäso (na 100 g)

      1. Králik - 110 kcal Obsahuje: Bielkoviny, železo, fosfor, vitamín B12.
      2. Morčacie prsia - 135 kcal Obsahujú: Bielkoviny, vitamín B6, niacín, selén.
      3. Kuracie prsia (bez kože) - 165 kcal Obsahujú: Bielkoviny, vitamín B6, niacín, fosfor.
      4. Bravčová panenka - 170 kcal Obsahuje: Bielkoviny, tiamín, vitamín B6, fosfor.
      5. Hovädzie chudé mäso (podľa druhu) - 215 kcal Obsahuje: Bielkoviny, železo, zinok, vitamín B12.

      Zdroj: Shutterstock

      Králik s jahodami.

      Pečený králik s jahodami

      4 porcie, píprava 20 minút + odležanie, pečenie 75 minút

       

      POTREBUJETE:

      • 1 králik
      • olej
      • 3 strúčiky cesnaku
      • pol lyžičky mletého nového korenia
      • 2 lyžičky horčice
      • 1 lyžica sójovej omáčky
      • 1 lyžička medu
      • 4 farebné papriky
      • za hrsť hroznových bobúľ
      • za hrsť sušených hrozienok
      • 4 vetvičky tymianu
      • 5-6 šalviových lístkov
      • zeleninový vývar na podliatie
      • 50-100 ml polosladkého ružového vína
      • 200 g jahôd
      • soľ

       

      POSTUP: 

      1. Umytého a osušeného králika vcelku osoľte a potrite marinádou z pretlačeného cesnaku, 2 lyžíc oleja, nového korenia, horčice, sójovej omáčky a medu. Nechajte odležať 2-3 hodiny.
      2. Do pekáča dajte nakrájanú papriku, hrozno, hrozienka, vetvičky tymianu a šalviu. Premiešajte s olejom, podlejte trochou vývaru, vložte králika a prikryté duste pri 190 °C asi 45 minút.
      3. Odokryte, vložte prekrojené jahody, podlejte vínom a odokryté pečte pri 220 °C do mäkka približne 30 minút. Priebežne podlievajte výpekom. Podávajte s opečenými zemiakmi, pyré alebo s ryžou. V diétnej verzii nemusíte podlievať vínom, ale vodou. Ako príloha bude vhodný  zeleninový šalát.

      Obilninové zrniečka (na 100 g)

      1. Bulgur (varený) - 83 kcal Obsahuje: Vlákninu, bielkoviny, vitamíny skupiny B, mangán, železo
      2. Pohánka (varená) - 92 kcal Obsahuje: Bielkoviny, vlákninu, horčík, mangán, rutín (antioxidant)
      3. Amarant (varený) - 102 kcal Obsahuje: Bielkoviny, vlákninu, horčík, železo, vápnik
      4. Kuskus (celozrnný, varený) - 112 kcal Obsahuje: Sacharidy, bielkoviny, vitamíny skupiny B, mangán.
      5. Quinoa - pseudoobilnina (varená) - 120 kcal Obsahuje: Bielkoviny (kompletný zdroj aminokyselín), vlákninu, horčík, železo, mangán.

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Mrkvový šalát s bulgurom a vňaťami.

      Mrkvový šalát s bulgurom a vňaťou

      6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

       

      POTREBUJETE: 

      • 1 viazaničku
      • mladej mrkvy
      • 1 lyžička rasce
      • morská soľ, mleté čierne korenie
      • olivový olej

      Na šalát: 

      • 100 g bulguru
      • 2 hrste mrkvovej vňate
      • 1 menšia hrsť petržlenovej vňate
      • pol viazaničky mäty
      • 3 jarné cibuľky
      • šťava z 1 citróna
      • 60 g mandlí
      • pol granátového jablka
      • soľ
      • olivový olej

       

      POSTUP: 

      1. Rúru predhrejte na 200 °C. Očistenú mrkvu naukladajte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a posypte rascou, soľou a čiernym korením. Pečte v rúre asi 30 minút.
      2. Po 20 minútach pečenia plechom potraste, aby sa mrkvy prepiekli rovnomerne.
      3. Zatiaľ uvarte bulgur podľa návodu na obale v osolenej vode, zlejte a dajte do misy. Pridajte nasekanú mrkvovú a petržlenovú vňať, mätu, nakrájané jarné cibuľky a premiešajte s olivovým olejom aj citrónovou šťavou. Podľa potreby osoľte.
      4. Tabouleh podávajte s upečenými mrkvami, posypané jadierkami z granátového jablka a nasekanými mandľami.