Tieto PARADAJKY nikdy nejedzte! Prečítajte si, v čom je problém
1. 8. 2024, 20:03 (aktualizované: 1. 8. 2024, 20:04)

Zdroj: SHUTTERSTOCK
Patria medzi najobľúbenejšie plodiny v našich záhradkách i kuchyniach. Šťavnaté plody tohto ovocia, ktoré sa využíva ako zelenina, sú základom mnohých chutných jedál. No vyhýbajte sa im ak ešte celkom nedozreli!
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Možno neviete, že paradajky obsahujú látku zvanú solanín, ktorá môže byť jedovatá. Čo by ste mali o ňom vedieť a ako sa vyhnúť jeho nežiaducim účinkom sme si prečítali na webe časopisu Záhradkár.
Sólo pre solanín
Hoci solanín poznáme najmä v spojitosti so zemiakmi, tento prírodný toxín sa nachádza v rastlinách čeľade ľuľkovité, ku ktorým patria aj paradajky. Napovedá to už latinský názov rajčiaka jedlého (Solanum lycopersicum). Rastliny produkujú solanín ako ochranu proti škodcom a chorobám. Tento alkaloid môže byť pre ľudí nebezpečný, ak je konzumovaný vo veľkých množstvách.
Nezrelé rajčiny môžu obsahovať v 80 gramoch až 25 mg solanínu, čo môže spôsobiť zdravotné nepríjemnosti. Pri polovičnej zrelosti sa obsah solanínu výrazne zníži na menej ako 2 mg. Smrteľné následky môžu nastať pri dávkach nad 400 mg solanínu.
Vysoké hladiny solanínu sa nachádzajú aj v listoch a stonkách paradajok. Tieto časti rastliny by sa nemali konzumovať v surovom ani tepelnom stave.

Vyhnite sa mu
Hoci je otrava solanínom zriedkavá, je dôležité vedieť, aké príznaky môže spôsobiť. Konzumácia jeho vysokých dávok môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Ďalšie bežné príznaky otravy zahŕňajú bolesti žalúdka a hnačku. V extrémnych prípadoch môže solanín spôsobiť závraty, halucinácie alebo dokonca paralýzu.
- Zberajte iba zrelé paradajky: Uistite sa, že zbierate len úplne zrelé paradajky. Zelené paradajky môžu obsahovať vyššie hladiny solanínu.
- Vyhýbajte sa konzumácii listov a stoniek: Hoci niektoré kultúry používajú listy paradajok v tradičnej medicíne, ich konzumácia môže byť riskantná kvôli vysokému obsahu solanínu.
- Správne skladovanie: Uchovávajte paradajky na suchom a tmavom mieste, aby ste predišli ich zelenaniu alebo klíčeniu, čo môže zvýšiť hladinu solanínu.
- Ochráňte deti: Ak pestujete paradajky v záhrade, skleníku či na balkóne, ustrážte, aby zelené plody netrhali deti.