Reklama

Šťavnatá SCHWARZWALDSKÁ TORTA: Recept máme od známej slovenskej cukrárky!

Schwarzwaldská torta

Zdroj: Shutterstock

Reklama

A poznáme aj dôležitú ingredienciu, podľa ktorej torta dostala meno. Viete, ktorá to je?

Jedna z najpopulárnejších tort je upečená  z čokoládového cesta, naplnená lahodným šľahačkovým krémom so zaváranými višňami. 

Príbeh torty

Keď sa cukrársky majster Josef Kellerr v roku 1915 pripravoval na majstrovské skúšky, mal v kaviarni v bývalých bonnských kúpeľoch Bad Godesberg upiecť smotanovú tortu s višňami.  Dostal nápad, ktorý síce ocenil až o niekoľko rokov neskôr - pokvapkal ju  čerešňovicou (Kirschwasser)!  Od nej je odvodený aj názov tejto populárnej nemeckej torty  (Schwarzwälder Kirschtorte, Black forrest cake, Torta z čierneho lesa). Čerešne a višne použité na túto pálenku totiž rastú v oblasti Schwarzwald. 

Vyskúšajte ju upiecť podľa  receptu Petry Tóthovej - Zváčovej. Určite si pochutíte! 

RECEPT pokračuje na ďalšej strane >>>

SCHWARZWALDSKÁ TORTA

12 porcií

Na korpus:

  • 200 g krupicového cukru
  • 5  väčších vajec
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 130 g polohrubej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 20 g  kakaa

Na plnku:

  • 300 g odkôstkovaných višní
  • 350 ml višňovej šťavy
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 5 lyžíc kukuričného škrobu
  • 80 ml čerešňovice

Na ozdobenie:

  • 950 ml šľahačky
  • 60 g práškového cukru
  • kvalitná horká čokoláda
  • višne

POSTUP:

  1.  Dno formy s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie a boky potrite tukom. Rúru vyhrejte na 180 °C.
  2. V mixéri vyšľahajte do tuha bielky s polovičným množstvom cukru do tuha.  Zvlášť dobre vymiešajte žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom. Žĺtkovú penu zľahka vmiešajte ku snehu. 
  3. Zmes múky,  kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a kakaového prášku preosejte a vmiešajte  do  vaječnej hmoty.
  4. Cesto vylejte do formy a  vo vyhriatej rúre pečte približne 25 minút.  Korpus nechajte mierne vychladnúť a potom odstráňte papier.  Priečne prerežte na tri rovnaké pláty (prípadne len na dva hrubšie).
  5. Asi 4 lyžice višňovej šťavy  zmiešajte s  cukrom a kukuričným škrobom. Metličkou vmiešajte do zvyšnej prevarenej šťavy.  Uveďte do varu a šľahajte, až kým šťava nebude hustá. Pridajte  višne a  polovičné množstvo čerešňovice. Nechajte  pár minút vychladnúť.
  6. Do takmer vyšľahanej  smotany pridajte polovičné množstvo práškového cukru. Došľahajte dotuha. 
  7. Vrchný plát korpusu položte na pracovnú dosku a pokvapkajte trochou čerešňovice. Pomocou cukrárenského vrecka naneste po obvode štvrtinu šľahačky. Stred vyplňte višňovou plnkou a rozotrite ešte trocha šľahačky. Postup opakujte.
  8. Zvyšnou šľahačkou potrite vrch alebo aj boky torty. Dozdobte višňami a strúhanou čokoládou alebo polevou. Tortu nechajte cez noc stuhnúť.

DOBRÝ TIP:

Na ozdobenie sa používajú aj pláty rozpustenej stuhnutej čokolády alebo čokoládové stromčeky.

Vylepšiť ju ešte môžete ganache z prevarenej smotany a  rozpustenej čokolády, ktorou potriete korpus. Nápady ako môžete tortu ozdobiť a podávať, nájdete vo FOTOGALÉRII!