Šťavnatá SCHWARZWALDSKÁ TORTA: Recept máme od známej slovenskej cukrárky!
10. 1. 2022, 10:31 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Shutterstock
A poznáme aj dôležitú ingredienciu, podľa ktorej torta dostala meno. Viete, ktorá to je?
Zdroj: Pinterest
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Galéria k článku
Jedna z najpopulárnejších tort je upečená z čokoládového cesta, naplnená lahodným šľahačkovým krémom so zaváranými višňami.
Príbeh torty
Keď sa cukrársky majster Josef Kellerr v roku 1915 pripravoval na majstrovské skúšky, mal v kaviarni v bývalých bonnských kúpeľoch Bad Godesberg upiecť smotanovú tortu s višňami. Dostal nápad, ktorý síce ocenil až o niekoľko rokov neskôr - pokvapkal ju čerešňovicou (Kirschwasser)! Od nej je odvodený aj názov tejto populárnej nemeckej torty (Schwarzwälder Kirschtorte, Black forrest cake, Torta z čierneho lesa). Čerešne a višne použité na túto pálenku totiž rastú v oblasti Schwarzwald.
Vyskúšajte ju upiecť podľa receptu Petry Tóthovej - Zváčovej. Určite si pochutíte!
RECEPT pokračuje na ďalšej strane >>>
SCHWARZWALDSKÁ TORTA
12 porcií
Na korpus:
- 200 g krupicového cukru
- 5 väčších vajec
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 130 g polohrubej múky
- 40 g kukuričného škrobu
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 20 g kakaa
Na plnku:
- 300 g odkôstkovaných višní
- 350 ml višňovej šťavy
- 2 lyžice krupicového cukru
- 5 lyžíc kukuričného škrobu
- 80 ml čerešňovice
Na ozdobenie:
- 950 ml šľahačky
- 60 g práškového cukru
- kvalitná horká čokoláda
- višne
POSTUP:
- Dno formy s priemerom 20 cm vysteľte papierom na pečenie a boky potrite tukom. Rúru vyhrejte na 180 °C.
- V mixéri vyšľahajte do tuha bielky s polovičným množstvom cukru do tuha. Zvlášť dobre vymiešajte žĺtky so zvyšným cukrom a vanilkovým extraktom. Žĺtkovú penu zľahka vmiešajte ku snehu.
- Zmes múky, kukuričného škrobu, kypriaceho prášku a kakaového prášku preosejte a vmiešajte do vaječnej hmoty.
- Cesto vylejte do formy a vo vyhriatej rúre pečte približne 25 minút. Korpus nechajte mierne vychladnúť a potom odstráňte papier. Priečne prerežte na tri rovnaké pláty (prípadne len na dva hrubšie).
- Asi 4 lyžice višňovej šťavy zmiešajte s cukrom a kukuričným škrobom. Metličkou vmiešajte do zvyšnej prevarenej šťavy. Uveďte do varu a šľahajte, až kým šťava nebude hustá. Pridajte višne a polovičné množstvo čerešňovice. Nechajte pár minút vychladnúť.
- Do takmer vyšľahanej smotany pridajte polovičné množstvo práškového cukru. Došľahajte dotuha.
- Vrchný plát korpusu položte na pracovnú dosku a pokvapkajte trochou čerešňovice. Pomocou cukrárenského vrecka naneste po obvode štvrtinu šľahačky. Stred vyplňte višňovou plnkou a rozotrite ešte trocha šľahačky. Postup opakujte.
- Zvyšnou šľahačkou potrite vrch alebo aj boky torty. Dozdobte višňami a strúhanou čokoládou alebo polevou. Tortu nechajte cez noc stuhnúť.
DOBRÝ TIP:
Na ozdobenie sa používajú aj pláty rozpustenej stuhnutej čokolády alebo čokoládové stromčeky.
Vylepšiť ju ešte môžete ganache z prevarenej smotany a rozpustenej čokolády, ktorou potriete korpus. Nápady ako môžete tortu ozdobiť a podávať, nájdete vo FOTOGALÉRII!