CHRUMKAVÁ čokoládová torta s lesklou polevou: Kto si ju dnes zaslúži?
20. 1. 2022, 11:47 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:26)

Zdroj: Laura Witteková
Táto torta je iba za odmenu.
- Dĺžka prípravy (min): 70
- Počet porcií: 10
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na korpus:
- 40 g nasekanej čokolády (70-percentnej)
- 1 štipka soli
- 4 ks vajcia
- 80 g krupicového cukru
- 10 g holandského kakaa
- 1 štipka kypriaceho prášku
Na chrumkavú zmes:
- 40 g mandľových plátkov (opražených na panvici)
- 20 g nasekaných slaných arašidov
- 20 g burizónov
- 60 g arašidového masla (s kúskami arašidov)
- 70 g nasekanej čokolády 54 %
Na čoko-malinovú penu:
- 285 ks +30 ml smotany na šľahanie 33 %
- 90 g malín (môžu byť aj mrazené)
- 4 ks žĺtky • 80 g krupicového cukru
- 20 ml mlieka
- 125 g čokolády (70-percentnej)
- 30 g mliečnej čokolády
Na lesklú polevu:
- 1 ks voda
- 18 g želatínových plátkov
- 175 ml smotany na šľahanie
- 250 g práškového cukru
- 90 g holandského kakaa
Postup
Krok 1
Rúru vyhrejte na 180 °C a pripravte formu s priemerom 18 cm. Dno vyložte papierom na pečenie.
Krok 2
Upečte korpus: Vo vodnom kúpeli roztopte čokoládu so štipkou soli. V mise vyšľahajte žĺtky so 40 g cukru do svetlej peny. Veľmi jemne do nej zamiešajte kakao a vychladnutú čokoládu. V druhej mise vyšľahajte bielky na tuhý sneh. Pridajte zvyšných 40 g cukru a šľahajte, kým sa celkom neroztopí. Potom sneh opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejte do pripravenej formy a pečte 18-20 minút.
Krok 3
Vychladnutý korpus vytiahnite z formy a prekrojte na dva pláty.
Krok 4
Pripravte chrumkavú zmes: Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. Vmiešajte arašidové maslo a prisypte opražené mandľové lupienky, nasekané arašidy aj burizóny. Všetko dobre premiešajte. Zmes rozdeľte na dve časti a potrite nimi pláty korpusu.
Krok 5
Urobte čoko-malinovú penu: V mise vyšľahajte 285 ml smotany s malinami do polotuha a odložte bokom. V ohňovzdornej mise nad parou vyšľahajte žĺtky s cukrom. V hrnčeku priveďte do varu zvyšnú smotanu spolu s mliekom. Teplé vylejte na žĺtky a za stáleho miešania uvarte krém – nie príliš hustý. Cez sitko ho nalejte na nasekanú čokoládu (oba druhy) a miešajte, kým sa celkom nerozpustí. Potom primiešajte malinovú šľahačku.
Krok 6
Dno aj boky formy, v ktorej ste piekli korpus, vyložte potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie. Položte prvý plát a zalejte ho dvoma tretinami čoko-malinovej peny. Dajte pozor, aby sa pena dostala všade a nevytvorili sa pritom bublinky. Položte na ňu druhý korpus a naň rozotrite zvyšnú penu. Dajte do mrazničky na 4-5 hodín.
Krok 7
Pripravte lesklú polevu: Do studenej vody namočte želatínové pláty a nechajte ich 10-15 minút napučať. V hrnčeku dajte zovrieť 35 ml vody s cukrom a keď dosiahne bod varu, prisypte kakao. Za stáleho miešania priveďte opäť do varu, odstavte a rozmixujte tyčovým mixérom. Do kakaovej zmesi nakoniec vložte želatínu a znovu premixujte. Polevu preceďte a dajte do misky, z ktorej sa vám bude dobre nalievať.
Krok 8
Zmrazenú tortu vyberte z formy, odstráňte potravinársku fóliu a položte ju na mriežku. Celú ju polejte pripravenou polevou a nechajte trochu stuhnúť. Potom tortu preneste na servírovací tanier, ozdobte čokoládou alebo malinami a môžete podávať.