Reklama

Štafetková torta

Anza

Zdroj: Anza

Reklama

Štafetková torta

  • Dĺžka prípravy (min): 40
  • Počet porcií: 15
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 330 g bielkov
  • 220 g krupicového cukru
  • 40 g hladkej múky
  • 50 g mletých orechov

Na kávový krém:

  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 1-2 lyžica instantnej kávy
  • 90 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • 250 g zmäknutého masla
  • 130 g práškového preosiateho cukru
  • 3 lyžice rumu

Na polevu:

  • 200 g kvalitnej horkej čokolády
  • 20 g masla

Na ozdobenie:

  • 1 ks maliny

Postup

Krok 1

Rúru predhrejte na 200 °C. Bielky šľahajte dovtedy, kým sa na snehu nezačnú robiť jemné špičky, a postupne po lyžiciach pridávajte cukor. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešajte múku a mleté orechy.

Krok 2

Pripravte si dva plechy vystlané papierom na pečenie. Na každý plech rozotrite polovicu orechovo-snehovej zmesi. Snažte sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu, na miestach, kde je cesto tenšie, sa bude lámať. Každé cesto pečte asi 9 minút, po 8 minútach ho skontrolujte. Cesto je akurát, ak je pružné, ale nie tmavé. Má mať jemne zlatistú farbu, je trochu lepkavé a ľahko sa oddeľuje od papiera.

Krok 3

Upečené cesto vyberte a otočte ho papierom hore do nového plechu vystlaného čistým papierom na pečenie. Papier, s ktorým sa pieklo, stiahnite. S novým papierom otočte naspať a nechajte vychladnúť. Suché okraje orežte.

Krok 4

Pripravte krém: V mlieku rozpustite kávu. V hrnci rozohrejte maslo a zasypte ho múkou, ako keby ste robili zápražku. Zalejte ju kávovým mliekom a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Do nej po lyžiciach zamiešajte vychladnutú zmes. Ako posledný primiešajte rum.

Krok 5

Každé cesto narežte po dĺžke na 3 časti a natrite krémom. Trochu krému nechajte bokom na dekoráciu.

Krok 6

Cestá zrolujte širšou stranou plátu do valčekov a dajte stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Potom nakrájajte valčeky – štafetky. Rozrátajte si 2 rôzne dĺžky, 9 nižších a 6 vyšších.

Krok 7

Čokoládu roztopte v hrnci nad parou a pridajte maslo. Konce štafetiek namáčajte do čokolády a nechajte stuhnúť v chladničke. Na tortový podnos uložte do stredu vyššie štafetky, okolo tie nižšie. Špičky ozdobte krémom a ovocím alebo cukrárskymi dekoráciami podľa svojho výberu.