Štafetková torta
- Dĺžka prípravy (min): 40
- Počet porcií: 15
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 330 g bielkov
- 220 g krupicového cukru
- 40 g hladkej múky
- 50 g mletých orechov
Na kávový krém:
- 200 ml plnotučného mlieka
- 1-2 lyžica instantnej kávy
- 90 g masla
- 80 g hladkej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 130 g práškového preosiateho cukru
- 3 lyžice rumu
Na polevu:
- 200 g kvalitnej horkej čokolády
- 20 g masla
Na ozdobenie:
- 1 ks maliny
Postup
Krok 1
Rúru predhrejte na 200 °C. Bielky šľahajte dovtedy, kým sa na snehu nezačnú robiť jemné špičky, a postupne po lyžiciach pridávajte cukor. Do vyšľahaného snehu zľahka primiešajte múku a mleté orechy.
Krok 2
Pripravte si dva plechy vystlané papierom na pečenie. Na každý plech rozotrite polovicu orechovo-snehovej zmesi. Snažte sa o čo najrovnomernejšiu vrstvu, na miestach, kde je cesto tenšie, sa bude lámať. Každé cesto pečte asi 9 minút, po 8 minútach ho skontrolujte. Cesto je akurát, ak je pružné, ale nie tmavé. Má mať jemne zlatistú farbu, je trochu lepkavé a ľahko sa oddeľuje od papiera.
Krok 3
Upečené cesto vyberte a otočte ho papierom hore do nového plechu vystlaného čistým papierom na pečenie. Papier, s ktorým sa pieklo, stiahnite. S novým papierom otočte naspať a nechajte vychladnúť. Suché okraje orežte.
Krok 4
Pripravte krém: V mlieku rozpustite kávu. V hrnci rozohrejte maslo a zasypte ho múkou, ako keby ste robili zápražku. Zalejte ju kávovým mliekom a za stáleho miešania varte do zhustnutia. Za občasného premiešania nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do peny. Do nej po lyžiciach zamiešajte vychladnutú zmes. Ako posledný primiešajte rum.
Krok 5
Každé cesto narežte po dĺžke na 3 časti a natrite krémom. Trochu krému nechajte bokom na dekoráciu.
Krok 6
Cestá zrolujte širšou stranou plátu do valčekov a dajte stuhnúť do chladničky asi na hodinu. Potom nakrájajte valčeky – štafetky. Rozrátajte si 2 rôzne dĺžky, 9 nižších a 6 vyšších.
Krok 7
Čokoládu roztopte v hrnci nad parou a pridajte maslo. Konce štafetiek namáčajte do čokolády a nechajte stuhnúť v chladničke. Na tortový podnos uložte do stredu vyššie štafetky, okolo tie nižšie. Špičky ozdobte krémom a ovocím alebo cukrárskymi dekoráciami podľa svojho výberu.