Reklama

BROWNIES torta s jahodovou penou: Nielen na oslavy

Torta

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nech každý deň stojí za to a je takýto sladučký!

  • Dĺžka prípravy (min): 60
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Potrebujeme:

  • 1 ks kokosový olej na vymastenie formy
  • 120 g masla
  • 120 g tmavej čokolády (aspoň 60 %)
  • 160 g trstinového cukru
  • 2 ks celé vajcia
  • 1/2 ks čajovej lyžičky kypriaceho prášku
  • 1/2 ks čajovú lyžičku soli
  • 1 ks čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • 70 g hladkej špaldovej múky
  • 1 hrsť kešu orechov

Na jahodovú penu:

  • 3 ks plátky želatíny
  • 2 lyžice vody
  • 200 g bielej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 500 g čerstvých jahôd

Postup

Krok 1

Tortovú formu s priemerom 18 cm vymastite kokosovým olejom. Môžete použiť aj 22 cm formu, ale torta bude trochu nižšia.

Krok 2

Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Nechajte vychladnúť.

Krok 3

V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom.

Krok 4

K vajciam pridajte mierne vychladnutú čokoládu a ďalej mixujte. Primiešajte múkovú zmes a na záver nasekané kešu orechy.

Krok 5

Hmotu nalejte do formy. Pečte pri teplote 170 °C 30 - 35 minút. Nechajte vychladnúť.

Krok 6

Medzitým urobte jahodovú penu. Najprv pripravte želatínu. V malej miske zalejte plátky želatíny vodou a nechajte asi 10 minút napučať .

Krok 7

Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu. Pridajte rozmixované jahody a premiešame. Pridajte želatínu a miešajte, kým sa poriadne nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť.

Krok 8

Zo vychladenej smotany ušľahajte šľahačku. Stierkou ju opatrne primiešajte do jahodovo-čokoládovej hmoty. Nalejte na vychladnutý brownie korpus. Dajte stuhnúť aspoň na dve-tri hodiny.

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!