BROWNIES torta s jahodovou penou: Nielen na oslavy
5. 11. 2021, 10:22 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: Dobré jedlo
Nech každý deň stojí za to a je takýto sladučký!
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 ks kokosový olej na vymastenie formy
- 120 g masla
- 120 g tmavej čokolády (aspoň 60 %)
- 160 g trstinového cukru
- 2 ks celé vajcia
- 1/2 ks čajovej lyžičky kypriaceho prášku
- 1/2 ks čajovú lyžičku soli
- 1 ks čajovú lyžičku vanilkového extraktu
- 70 g hladkej špaldovej múky
- 1 hrsť kešu orechov
Na jahodovú penu:
- 3 ks plátky želatíny
- 2 lyžice vody
- 200 g bielej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
- 500 g čerstvých jahôd
Postup
Krok 1
Tortovú formu s priemerom 18 cm vymastite kokosovým olejom. Môžete použiť aj 22 cm formu, ale torta bude trochu nižšia.
Krok 2
Vo vodnom kúpeli rozpustite maslo s čokoládou. Nechajte vychladnúť.
Krok 3
V miske zmiešajte múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom.
Krok 4
K vajciam pridajte mierne vychladnutú čokoládu a ďalej mixujte. Primiešajte múkovú zmes a na záver nasekané kešu orechy.
Krok 5
Hmotu nalejte do formy. Pečte pri teplote 170 °C 30 - 35 minút. Nechajte vychladnúť.
Krok 6
Medzitým urobte jahodovú penu. Najprv pripravte želatínu. V malej miske zalejte plátky želatíny vodou a nechajte asi 10 minút napučať .
Krok 7
Vo vodnom kúpeli rozpustite bielu čokoládu. Pridajte rozmixované jahody a premiešame. Pridajte želatínu a miešajte, kým sa poriadne nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť.
Krok 8
Zo vychladenej smotany ušľahajte šľahačku. Stierkou ju opatrne primiešajte do jahodovo-čokoládovej hmoty. Nalejte na vychladnutý brownie korpus. Dajte stuhnúť aspoň na dve-tri hodiny.