Reklama

Špagety proti cukrovke: Super RECEPT slovenskej biochemičky s prevratnou diétou!

Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov. Na snímke sú špagety s paradajkovo paprikovou omáčkou.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

"Tieto rýchle špagety sú častým receptom v našej diéte. Klienti ich milujú! Omáčka obsahuje rôzne farby papriky s kopou vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a prispieva k prevencii cukrovky 2. typu aj srdcovo-cievnych ochorení," vysvetľuje Zuzana Plevová.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!
    Zdroj: NMH

    Ako funguje jej prevratná diéta?

    Diabetik už po prvom týždni vidí výrazný pokles glykémií a je úplne nadšený, keď po 7 až 10 dňoch diéty kontaktuje diabetológa ohľadne redukcie liečby. Je úžasné celé to sledovať!" hovorí Zuzka.

    Anketa

    Zistili vám cukrovku?

    • Áno77%
    • Nie22%

    Hlasovanie bolo ukončené

    "Ďalšou výhodou oproti ostatným typom diét je, že klient sa poriadne naje. Pre veľké množstvo vlákniny a vody, ktoré stravovací plán NFI obsahuje, je absolútne zbytočné robiť akékoľvek kalorické obmedzenia. Jesť treba, koľko chutí," dodáva slovenská biochemička s diétou, z ktorej svet padá na zadok!

    Určite vyskúšajte jej recept na tieto fantastické špagety:

    Špagety all’Arrabbiata

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov. Na snímke sú špagety s paradajkovo paprikovou omáčkou.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g špagiet
    • 500 g hnedých šampiňónov
    • pol červenej, zelenej a žltej hrubostennej papriky
    • pol žltej cibule
    • 1 strúčik cesnaku
    • 2 jarné cibuľky
    • petržlenová vňať (alebo bazalka)
    • pol lyžičky kokosového alebo repkového oleja

    Na marinované tofu (náhrada mletého mäsa):

    • 180 g tofu (naturálneho)
    • 1 a pol lyžice sójovej omáčky
    • 1 strúčik cesnaku (pretlačeného)
    • pol lyžice sušeného oregana
    • čierne korenie

    Na omáčku arrabbiata:

    • 1 žltá cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • pol červenej a žltej hrubostennej papriky
    • 1 a pol zelenej hrubostennej papriky
    • 2 väčšie kapie
    • 1 paprička jalapeño (alebo mletá kajenská paprika)
    • 1 lyžica oregana
    • 200 ml zeleninového vývaru
    • 425 g krájaných paradajok (mimo sezóny z konzervy)
    • pol lyžičky kokosového alebo repkového oleja";i:10;s:21:"soľ, čierne korenie
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aj vy môžete mať DOMÁCE VAJCIA: Začnite chovať sliepky!
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Najprv namarinujte tofu: Sceďte z neho prebytočnú tekutinu, rozdrvte do misy a pridajte zvyšné suroviny. Vidličkou dobre premiešajte, prikryte fóliou a nechajte postáť aspoň 30 minút. Špagety uvarte podľa návodu, sceďte a prikryte, aby nevychladli.
      2. Uvarte omáčku: Na oleji opražte pokrájanú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku (v celku), osoľte, okoreňte. Pridajte papriku a kapiu nakrájanú na prúžky, jalapeño, posypte oreganom a restujte. Podlievajte zeleninovým vývarom. Keď je paprika polomäkká, pridajte krájané paradajky. Varte do zhustnutia. Potom omáčku rozmixujte – stačí nahrubo. 
      3. Šampiňóny nakrájajte na plátky a orestujte na oleji. Polovicu odložte bokom. Do panvice pridajte všetky papriky nakrájané na kocky, nakrájanú žltú cibuľu, pretlačený cesnak, marinované tofu a asi trištvrte omáčky arrabbiata. Všetko spolu krátko povarte. Ak treba, pridajte trochu zeleninového vývaru. Vmiešajte uvarené špagety, jarnú cibuľku a spolu prehrejte.
      4. Špagety podávajte so zvyšnou omáčkou, s restovanými šampiňónmi a ozdobené bylinkami.

      Viac tipov z Dobrého jedla:

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.