Špagety proti cukrovke: Super RECEPT slovenskej biochemičky s prevratnou diétou!
15. 4. 2024, 12:09 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
"Tieto rýchle špagety sú častým receptom v našej diéte. Klienti ich milujú! Omáčka obsahuje rôzne farby papriky s kopou vlákniny, ktorá pomáha znižovať hladinu cholesterolu a prispieva k prevencii cukrovky 2. typu aj srdcovo-cievnych ochorení," vysvetľuje Zuzana Plevová.
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Ako funguje jej prevratná diéta?
„Diabetik už po prvom týždni vidí výrazný pokles glykémií a je úplne nadšený, keď po 7 až 10 dňoch diéty kontaktuje diabetológa ohľadne redukcie liečby. Je úžasné celé to sledovať!" hovorí Zuzka.
Anketa
Zistili vám cukrovku?
- Áno77%
- Nie22%
Hlasovanie bolo ukončené
"Ďalšou výhodou oproti ostatným typom diét je, že klient sa poriadne naje. Pre veľké množstvo vlákniny a vody, ktoré stravovací plán NFI obsahuje, je absolútne zbytočné robiť akékoľvek kalorické obmedzenia. Jesť treba, koľko chutí," dodáva slovenská biochemička s diétou, z ktorej svet padá na zadok!
Určite vyskúšajte jej recept na tieto fantastické špagety:
Špagety all’Arrabbiata
Zdroj: MATEJ KALINA
Biochemička Zuzana Plevová, ktorá vymyslela funkčnú diétu na liečbu cukrovky, predstavila čitateľom mesačníka Dobré Jedlo niekoľko zdravých receptov. Na snímke sú špagety s paradajkovo paprikovou omáčkou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g špagiet
- 500 g hnedých šampiňónov
- pol červenej, zelenej a žltej hrubostennej papriky
- pol žltej cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 2 jarné cibuľky
- petržlenová vňať (alebo bazalka)
- pol lyžičky kokosového alebo repkového oleja
Na marinované tofu (náhrada mletého mäsa):
- 180 g tofu (naturálneho)
- 1 a pol lyžice sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku (pretlačeného)
- pol lyžice sušeného oregana
- čierne korenie
Na omáčku arrabbiata:
- 1 žltá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- pol červenej a žltej hrubostennej papriky
- 1 a pol zelenej hrubostennej papriky
- 2 väčšie kapie
- 1 paprička jalapeño (alebo mletá kajenská paprika)
- 1 lyžica oregana
- 200 ml zeleninového vývaru
- 425 g krájaných paradajok (mimo sezóny z konzervy)
- pol lyžičky kokosového alebo repkového oleja";i:10;s:21:"soľ, čierne korenie

Zdroj: NMH
POSTUP:
- Najprv namarinujte tofu: Sceďte z neho prebytočnú tekutinu, rozdrvte do misy a pridajte zvyšné suroviny. Vidličkou dobre premiešajte, prikryte fóliou a nechajte postáť aspoň 30 minút. Špagety uvarte podľa návodu, sceďte a prikryte, aby nevychladli.
- Uvarte omáčku: Na oleji opražte pokrájanú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku (v celku), osoľte, okoreňte. Pridajte papriku a kapiu nakrájanú na prúžky, jalapeño, posypte oreganom a restujte. Podlievajte zeleninovým vývarom. Keď je paprika polomäkká, pridajte krájané paradajky. Varte do zhustnutia. Potom omáčku rozmixujte – stačí nahrubo.
- Šampiňóny nakrájajte na plátky a orestujte na oleji. Polovicu odložte bokom. Do panvice pridajte všetky papriky nakrájané na kocky, nakrájanú žltú cibuľu, pretlačený cesnak, marinované tofu a asi trištvrte omáčky arrabbiata. Všetko spolu krátko povarte. Ak treba, pridajte trochu zeleninového vývaru. Vmiešajte uvarené špagety, jarnú cibuľku a spolu prehrejte.
- Špagety podávajte so zvyšnou omáčkou, s restovanými šampiňónmi a ozdobené bylinkami.
Viac tipov z Dobrého jedla: