Reklama

Kúpili ste tofu a neviete, čo s ním? Poradíme vám!

Reklama

Ako doma naložiť s tofu

Tofu, alebo sójový syr, sa v ázijskej kuchyni vyskytuje vo viacerých podobách. Od jemného hodvábneho tofu, ktorý má konzistenciu riedkeho pudingu a používa sa najmä na prípravu dezertov, cez bavlnené tofu až po plesňové tofu či tofu marinované v rôznych nálevoch. U nás bežne kúpite pevné tofu vo viacerých chuťových variáciách.

Základnou a univerzálne použiteľnou formou je biele tofu, ktoré sa dá upraviť na rozmanité spôsoby. Okrem neho nájdete na trhu údené tofu, ktoré výrobcovia prezentujú ako jedinú údeninu bez cholesterolu. Pre tých, čo majú radšej ochutené tofu, sú v obchodoch rôzne druhy s príchuťami, respektíve opečené alebo marinované tofu.

Na nákupe tofu

Kvalitný tofu rozoznáte podľa konzistencie. Pri pečení sa nerozpadáva, nedrobí sa, dá sa vymixovať dohladka, teda sa dobre spracováva na omáčky alebo dezerty. Tofu by mal byť stále ponorený vo vode a v prípade potreby je potrebné vodu vymieňať. Ak si ho kúpite vo vákuovom balení, stačí, keď skontrolujete dátum odporúčanej spotreby. V chladničke vydrží asi týždeň. Mrazenie sa neodporúča, lebo tofu pri ňom mení konzistenciu.

Čo s tofu v kuchyni

Dá sa nakrájať na plátky, kocky alebo pásiky a v prípade potreby aj roztlačiť. Ako alternatíva mäsových pokrmov sa najčastejšie opeká alebo smaží na prudkom ohni, ale dá sa aj piecť a plniť. Výborne sa hodí na marinovanie, pridáva sa do polievok a dokonca sa dá využiť aj na prípravu dezertov.

Marinovanie tofu

Základnou vlastnosťou tofu je jeho absolútna chuťová a aromatická neutralita. Inak povedané, ako si ho ochutíte, tak si na ňom pochutíte. Chuťový chameleón tofu je vďačný objekt na experimenty s marinádami a koreninami, veľmi dobre totiž prijíma chute a vône. V ázijských krajinách sa marinuje najmä v sójovej omáčke a rôznych druhoch oleja, obľúbené sú chuťové kombinácie s cesnakom, cibuľou, čerstvo nastrúhaným zázvorom. V západných kuchyniach sa do marinád pridávajú aj rôzne bylinky a koreniny, vegeta, ale aj horčica. Tofu nakrájané na menšie kocky sa marinuje asi hodinu, väčšie kusy si môžu v náleve poležať až 24 hodín. Použiť môžete aj svoje obľúbené recepty na marinovanie mäsa.

Pozor na alergie!

Napriek svojej vysokej nutričnej hodnote sú všetky výrobky zo sóje zároveň jedným z bežných alergénov. U alergikov môžu vyvolať bolesti hlavy alebo problémy s trávením.